O iskrivljenim vrijednostima

Već nekoliko mjeseci u obližnjem kafeu često razgovaram s mladima, a tema naših razgovora, uz kraći espreso i borovnicu, je najčešće sport.

Preko različitih utjecaja današnjice, a naročito novih medija, mladi su impregnirani različitim idealima lažne sreće koju donosi novac.

Na društvenim mrežama sve je lijepo, sve je bajno. No, ukoliko se sjetite teksta naslovljenog "Kako se predstavljamo na društvenim mrežama" kojega sam napisao u jednom od prošlih brojeva Zvonika, shvatiti ćete da je ono vanjsko, prividno, djelomična istina. No stvarnost se bitno razlikuje od onoga što ljudi žele da vidimo preko društvenih mreža.

Jedan moj sugovornik, perspektivni sportaš želi imati bogatstvo i utjecaj kao proslavljeni nogometaši Cristiano Ronaldo i Messi. Drugi moj sugovornik mi pak govori da on želi igrati kao ti igrači i istaknuti se svojim radom. I tu je velika razlika. Ovi igrači su svojim igrama i radom stekli bogatstva no trendovi brzog uspjeha, bogaćenja preko noći u našem društvu ne prezaju ni od čega. Pa za one koji su primjerice poharali javna poduzeća i uništili brojne tvrtke kažemo da su se "snašli", jer su ipak oni istaknuti članovi društva. Iako se radi o kršenju Božje zapovjedi (Ne ukradi!) prelazimo preko toga jer su možda dali novčani prilog ovome i onome.

Novac brzo mijenja ljude, a takva slava i moć ima svoj početak, ali i svoj kraj. Nije bez razloga ona njemačka poslovica koja kaže: "Gdje se čast kupuje novcem, ona traje dok novaca ima." A u današnjem društvu sve se pokušava kupiti: mišljenja, doktorati, glasovi, dozvole, obraz... I što je najgore mi smo na to nijemi. Svjesno prešućujemo zlo jer se bojimo.

Tekst je prvobitno objavljen u katoličkom listu "Zvonik".