Pater Arek Krasički: O hodanju s Bogom (Lk 20,27-38)

Nedjelja je dan koji pruža smisao svakom drugom danu. Isus je uskrsnuo.

Otac je zajedno s Duhom Svetim podigao svoga Sina. To je djelo cijelog Presvetog Trojstva. Nedjelja je blagdan radi Kristova uskrsnuća. Tu nema prisilnosti zbog okupljanja zbog nedjeljne mise nego to je radost jer se možemo okupiti u Kristovo ime jer je on uskrsnuo, a smrt nema zadnju riječ.

Svatko se od nas najviše boji smrti. Svi žele u nebo, ali se boje trenutka smrti. Sedam sinova i njihova majka o kojima čitamo u knjizi o Makabejcima (2Mak 7,1-2.9-14) poticaj su na razmišljanje. Tko bi od nas mogao umrijeti na način na koji su oni umirali? Svijet ne može shvatiti poruke tog užasnog opisa mučeništva. Krvnik pred majčinim očima ubija njezinih sedam sinova. A ona umjesto plača i proklinjanja potiče svoje sinove na mučeničku smrt: Hrabro naprijed! Samo dajte! Mnogi mogu tu scenu usporediti s majčinom bezumnošću. Sinovi izražavaju svoju spremnost na mučeničku smrt: Mama, želimo i pružaju svoj jezik i ruke krvniku koji odrezuje dio po dio tijela. Ovo je užas! Mnogi će reći: To su psihopati koji ne vole jedan drugoga. U stvari, to je radost života nakon ovog života. To je slika Crkve koja pati zbog progonstva i mučeničke smrti svojih sinova i kćeri. Crkva je upoznala život nakon ovog života. On čezne za svojim zaručnikom. Nada se. Vjeruje i ljubi.

Svi se bojimo mučeništva, makar tog svakodnevnog mučeništva od strane drugih ljudi, plašimo se i najbanalnijih situacija. Čak nam se i nebo prezentira kao nešto čega se trebamo bojati. Često se pitamo kako će biti na nebu? Hoćemo li imati svatko za sebe mjesto, hoćemo li se uopće spasiti? Iako u nama postoji želja za nebom i svi bismo željeli otići ondje, ipak nam strah oduzima radost. Kako s radošću govoriti o nebu i o uskrsnuću kada smo preplavljeni strahom?

Nedostaje nam iskustvo hodanja s Bogom. Henoh, Noa, Ilija su hodali s Bogom. Biblija ih naziva pravednicima. Pravednik nije onaj koji točno odmjeri veličinu i količinu nečega i pruži to drugima. Pravednik je onaj koji živi Boga. To je čovjek potpuno ujedinjen s Bogom kao što je trs povezan s lozom. Samo on daruje život koji nitko drugi ne može dati. Jesmo li tako povezani s Bogom? Ako da onda neće biti više u nama straha od smrti, od neba i spasenja.

Isus naziva Boga Bogom Abrahama, Izaka i Jakova. On nije Bog mrtvih nego živih. Te su riječi ključ za razumijevanje hodanja s Bogom. Bog zove svoje pravednike imenom. To su oni koji žive njegov život, koji ga vole čitavim svojim bićem. Bog nije Bog bezimene mase. On je Bog pojedinca – tvoj Bog. Imaš li takav osjećaj da kad se svakoga dana probudiš počevši od nedjelje ujutro, čuješ li glas u svom srcu koji tiho progovara: Ja sam tvoj Bog…. I opet s druge strane govoriš li: Moj Bog, on me ljubi, on mi je to učinio.

Što osjećaš dok čuješ odlomak evanđelja u kojem Isus govori da se na nebu neće udavati niti ženiti? Često susrećem ljude koji žele samo jedno – vidjeti svoga supruga ili suprugu ili dijete nakon smrti. No, Isus ipak govori da na nebu nitko se ne udaje niti ženi, nego svi su jednaki anđelima. Što to znači? Hoćemo li izgledati kao anđeli sa slika? Nikako! Isus govori o nečem drugom. On govori o istinitoj i potpunoj ljubavi na nebu koja će nas preplaviti. U jednom trenutku ćemo ljubiti kao što Bog ljubi i to ne samo jednu svoju voljenu osobu, nego svakoga. Na nebu ćemo biti još više povezani sa svojima jer će nam Bog darovati veliko srce koje je spremno bez kraja ljubiti. Bog nam neće ništa i nikoga oduzeti, nego će puno više darovati. Toliko će nam darovati da će sve staro popucati u nama.

Sedmorica braće mogla su darovati svoje živote poradi uzvišenijeg života jer su čuvali Zakon. Molili su, postili, prinosili su žrtve Bogu. To je poruka za nas. Ne izbjegavajmo svetu misu nedjeljom jer je tu život. Ovdje tutnji od života. Primi taj život. Osvjedoči se. Uzmi tijelo i krv Kristovu – blaguj. Ako treba, odi na ispovijed. Razgovaraj s Bogom. Nemoj reći: Nemam vremena. Kako nemaš vremena porazgovarati s ljubavlju svoga života? Ljudi će se obraćati kada budu vidjeli kršćane iz kojih izlazi život, koji su puni toga života. Zato hodajte s Bogom. Nemojte tražiti život na drugim mjestima. Tražite život od Njega.