Fra Ivo Pavić: Gospina krunica ozdravlja

U razmatranju krunice, posebno u razmatranju radosnih otajstava, imamo mogućnost iscjeljenja svog osobnog životnog puta i primanja svakojakih dobara.

Navještenje Marijino je trenutak Isusova začeća: Marija je rekla DA, htjela je toga Sina. Tu je izvor ozdravljenja za sve one koji misle da nisu bili željeni, da su začeti u grijehu, požudi ili čije je začeće bilo neka vrsta "slučajnosti". Kod Marijina pohoda Elizabeti razmatramo onih devet mjeseci koje je Isus proveo u neokaljanom bezgrešnom majčinskom krilu. U ovom otajstvu nalazimo duboko ozdravljenje duhovnih rana koje smo zadobili u majčinom krilu, na primjer zbog pokušaja pobačaja, ili različitih stresova dok nas je majka nosila pod svojim srcem. Razmatranje Isusova rođenja i radost koja iz toga proizlazi možeu nama probuditi radost zbog našeg rođenja.

Prikazanje u hramu daje nam mogućnost prikazati Bogu svoje djetinjstvo, i trpljenje koje smo tada doživjeli, a kod pronalaska Isusa u hramu Bogu prikazujemo svoju mladost. Na ovaj način možemo razmatrati sami ili s drugima, to može biti molitva za sebe ili za druge. Kad se ljudi utječu Gospi, Bog intervenira: nekoga ozdravi, nekoga oživi, nekoga oslobodi od đavla, netko doživi poboljšanje ili duhovno progleda. Gospa želi da budemo zdravi. Tomu u prilog ide i činjenica da ni ona sama nije bila bolesna za vrijeme svoga života na zemlji.