Sadržaj s oznakom: Vjera i život

Što možete reći vjernim svećenicima koji se mogu naći obeshrabreni zbog ove trenutne atmosfere u Crkvi pogođene doktrinarnom konfuzijom i subverzijom? Također, i laicima? Ako se vjernici nalaze u župama (ili biskupijama), gdje se postupa suprotno autentičnom crkvenom učenju, što je pravi odgovor?
Kome se laici mogu obratiti ako oni na vodećim položajima u Crkvi zagovaraju pastoralnu praksu koja je u suprotnosti s njezinim nepromjenjivim naukom?

Otac Timothy Radcliffe, propovjednik Sinode o sinodalnosti, u listopadu 2023. godine, održao je govor o LGBT-u. Povod je bila 25. godišnjica Rainbow Departmenta u Westminsteru. Prije mnogo godina, otac Timothy Radcliffe tamo je često slavio misu za te zajednice.

Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i ukinu sakramente najvažnije nam neće moći oduzeti. Isus je doista svojima obećao: „I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta” (Mt 28,20)

Svaki sport zahtijeva napor, ali donosi zadovoljstvo i otvara nove mogućnosti. Tako je i s kršćanskim životom: usred napora i borbe, možemo uživati s Gospodinom, rasti i suočavati se s novim izazovima s Njim.

U posljednjih nekoliko desetljeća, vidjeli smo kako je Sotona zahvatio u svijet kao nikada prije. U cijeloj ljudskoj povijesti nikada nismo svjedočili ovako učinkovitom napredovanju zla kao danas, dok se vrlina, karakter, i moral otvoreno izruguju i odbacuju. U međuvremenu, moglo bi se reći da Mistično Tijelo – Crkva – nikada nije bila tako nepripremljena i neuključena u jednu tako izazovnu misiju kao što je duhovni boj.

Mnogi govore kako će Crkva, ako se ne promjeni, odnosno ne ‘ažurira’ svoje učenje o istospolnoj privlačnosti i drugim stvarima, poput kontracepcije, razvoda i ponovne ženidbe itd., postati “nevažna”, a klupe naših crkava će se isprazniti. Evo nekih razmišljanja o ovim predviđanjima i zašto su ona kriva:

Objavljeno u Vjera i život | 26.5.2024.

Naše pobožne bakice

Jednu od najupečatljivijih propovijedi čuo sam od svećenika u sjemeništu, koji nas je podsjetio da ćemo, ako molimo i činimo sve ono što je potrebno da ispunimo svoj poziv, možda tek biti na početku dostizanja sjene svetosti, izdržljivosti i poniznosti onih malih baka koje izlijevaju svoje živote u nesebičnoj velikodušnosti za svoje obitelji.

“Stigli smo do kraja jedne tradicije i civilizacije koja je vjerovala da može sačuvati kršćanstvo bez Krista, religiju bez vjere, meditaciju bez žrtve, obiteljski život bez moralne odgovornosti, seks bez čistoće i ekonomiju bez etike. Završili smo naš eksperiment života bez Boga … “

Fra Leo Petrović bio je zaslužan i za spašavanje Olge Humo rođ. Ninčić, kćeri ministra vanjskih poslova jugoslavenske (izbjegličke) vlade Momčila Ninčića i supruge Avde Hume, komunističkoga ilegalca i poslijeratnoga pripadnika nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Dok sam odrastao, otac me je često znao opomenuti- “budi čovjek.” Pozvao me da budem hrabar i odgovoran te da otkrijem herojske potencijale koji su u meni. Sveti Pavao pozvao nas je na duhovnu muževnost ovim riječima: „dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena (zrele muškosti, op.a.), do mjere uzrasta punine Kristove: da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi. Nego, ustrajući u ljubavi da poradimo te sve uzraste u Njega, koji je Glava, Krist.“ (Ef 4, 13-16)

Priručnik za glasovanje – samo za prave katolike

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora u RH, mrežna stranica katolik.hr objavila je naputak za glasovanje u skladu s katoličkim identitetom.

Don Josip Mužić, teolog i svećenik nevjerojatnom jednostavnošću govori o društvu u kojem živimo, uništavanju Crkve, kontra-vjeri, masonima, antikristu, moliteljima na trgovima.

Od strane ljevičarskih medija Poljskom se proširila klevetnička kampanja protiv pape Ivana Pavla II. Cilj je bio oslabiti autoritet Crkve, srušiti tu moralnu verikalu, diskreditirati ga u očima vjernog naroda kako bi na vlast mogli doći oni koji propagiraju napredne LGBT ideje, rodnu ideologiju i sl.

Blagoslov jela na Uskrs obavlja se zato što po tome blagoslovu jelo dobiva novu kvalitetu svetoga, da bi nam ono bilo zalog Božje zaštite tijekom cijele godine, ističe dr. sc. Zvonko Pažin, župnik u Čepinu i profesor liturgike na KBF-u u Đakovu za vjeraidjela.com.

Što je savjest? Kako djeluje i kako se formira savjest? Što je prigovor savjesti? Neka pitanja i odgovori o „unutarnjem prostoru dijaloga" između Boga i čovjeka.

Bilo je to doba sličnom našem kada se Gospa prvi put ukazala sv. Juanu Diegu prije skoro 500 godina. Opet se borimo s bolešću, ratom i dubokom duhovnom zbunjenošću. Opet su mnoge jadne duše u iskušenju straha da je svaka nada izgubljena.

Stranica 1 od 25