Sadržaj s oznakom: Vijesti iz Crkve

Mons. Željko Majić zaređen je 2. ožujka za banjolučkog biskupa tijekom euharistijskog slavlja u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure.

Nakon što je francuski Senat odobrio tekst ustavne revizije kojim se u Temeljnu povelju uključuje „pravo“ na slobodan pristup pobačaju, mjesna biskupska konferencija je izrazila svoje neodobravanje, ističući kako „pobačaj, koji je i dalje atentat na život od svoga začetka, ne može se promatrati isključivo iz perspektive prava žena“, prenosi L'Osservatore Romano.

Najstariji kardinal Katoličke Crkve, umirovljeni nadbiskup Luande u Angoli Alexandre do Nascimento će u petak 1. ožujka 2024. navršiti 99 godina, objavila je u utorak 27. veljače KNA.

Komisija „Iustitia et pax“ (Pravda i mir) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je26. veljače apel domaćim političarima koji objavljujemo u cijelosti.

U prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 23. veljače 2024. održana je redovita sjednica Vijeća za liturgiju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, javlja Katolička Tiskovna Agencija.

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja objavio je temu 110. Svjetskog dana migranata i izbjeglica koji će se obilježiti u nedjelju 29. rujna 2024. godine, a tema je „Bog hoda sa svojim narodom“, prenosi Vatican News.

Donosimo Sveopću molitvu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koji će biti održan od 3. do 10. ožujka 2024., objavljenu u prigodnom letku Hrvatskog Caritasa.

Odbor za organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 4. svibnja 2024. u Gospiću, uz postojeće Facebook i Instagram profile otvorio je i Tik Tok profil Susreta, izvijestili su u srijedu, 21. veljače 2024. iz Odbora.

Nadbiskup Santa Fe de la Vera Cruza u Argentini, Sergio Fenoy, potpisao je edikt kojim započinje proces prije otvaranja kauze za kanonizaciju sestre Cecilije Marije od Svetoga Lica, karmelićanke iz provincije Neuquén koja je umrla od raka 2016. godine u 43. godini života.

Imenovani banjolučki biskup Željko Majić bit će zaređen za biskupa u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure u subotu, 2. ožujka 2024. tijekom euharistijskog slavlja u 11 sati, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Međunarodni skup za trajnu izobrazbu svećenika održava se od 6. do 10. veljače 2024. u Rimu pod geslom: „Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi“ (2 Tim 1,6), izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

U srijedu, 14. veljače 2024., u 18.00 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru slavit će se sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike grada Mostara i okolice, koji su žrtve II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata! 

U nedjelju 4. veljače obilježava se Dan života, a tom prigodom Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj poslalo je poruku kojom poziva na slavljenje ljepote očinstva. Poruku, koju potpisuje predsjednik Vijeća HBK-a za život i obitelj dubrovački biskup Roko Glasnović, prenosimo u cijelosti:

U Osovi, rodnoj župi fra Vjeke Ćurića, misionara ubijenog u Ruandi 1998., 31. siječnja obilježeno je 26 godina od njegova ubojstva.

Iako mons. Majić u spomenutoj emisiji, koja daje pregled karitativnih aktivnosti Katoličke Crkve u BiH, redovito promišlja u rubrici „Bog je ljubav – Deus caritas est“, ovoga puta razgovarao je s urednikom i voditeljem gosp. Antom Benderom

Na Širokom Brijegu uobičajeno će početkom veljače, ove godine od 2. do 7., biti održani „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ u povodu 79. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Stranica 1 od 86