Sadržaj s oznakom: Vijesti iz Crkve

Franjevački svjetovni red (OFS) Franjevačkog samostana i Župe sv. Antuna Padovanskog Humac, organizirao je duhovnu obnovu za žene pod nazivom GENERALKA DUŠE koja se u prostorima novog Doma sv. Ante na Humcu održavala od 25. – 27. studenog 2022. u popodnevnim satima.

28. studenog obilježavamo obljetnicu Gospinih ukazanja u malom siromašnom afričkom selu Kibeho na jugozapadu države Ruanda.

Liječnik otac Giuseppe Ambrosoli, misionar u Ugandi od 1956. do preminuća 1987., proglašen je blaženim. Obred beatifikacije održan je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga u Kalongu, u Ugandi, u zemlji u kojoj je preminuo 27. ožujka 1987.

U Katoličkoj Crkvi se od 1953. godine 21. studenog slavi Svjetski dan „Pro orantibus“ posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima i provode ondje Bogu posvećen, kontemplativni život.

Prije nego li će ga ubiti, Jose je uspio netom prije svoje smrti napraviti mali križ kojeg je poljubio

Nizozemski kardinal Wim Eijk otkrio je novinarima da je tražio od pape Franje da izda encikliku kojom osuđuje rodnu teoriju, nakon što je prethodnih godina pozivao na izradu takvog dokumenta. Nizozemske katoličke novine Katholiek Nieuwsblad izvijestile su da je mons. Eijk dao komentar na nedavno razdoblje dok je bio u Rimu za vrijeme ad limina posjeta nizozemskih katoličkih biskupa.

Don Filip Kucelin, župnik Župe Gospe od Ružarija u Preku, na svećeničkoj rekolekciji u srijedu, 9. studenoga, u dvorani sjemeništa Zmajević u Zadru, predstavio je zadarskim svećenicima tijek kanonskog postupka u kojemu se prikuplja dokumentacija o svećenicima Zadarske nadbiskupije, kandidatima za moguću beatifikaciju kao žrtava komunističke represije koja je iskazivala neprijateljstvo i mržnju prema Bogu i Crkvi.

Nastojeći upoznati lik i djelo hrvatskog blaženika i mučenika, svećenika Miroslava Bulešića, na službenim stranicama vicepostulature (www.miroslavbulesic.com) naišla sam na sljedeću informaciju: „Na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 1942. godine, u bazilici sv. Petra osobno je sudjelovao kod Papine posvete svijeta Bezgrješnom Srcu Marijinu.“

Misu zadušnicu povodom 32. godišnjice mučeničke smrti vlč. Antuna Grahovara, župnika sisačke župe Pohoda BDM, predvodio je u srijedu, 9. studenog u crkvi sv. Marije Kraljice Mira u Sisku, biskup Vlado Košić, koji je priopćio kako je odlučio pokrenuti kauzu za proglašenje blaženima i svetima 25 svećenika mučenika, među kojima je i Antun Grahovar.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije (CEF) nadbiskup Reimsa Éric de Moulins-Beaufort održao je u ponedjeljak 7. studenoga 2022. u Lurdu, gdje se održava 90. plenarno zasjedanje CEF-a, konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o napretku istrage o zlostavljanju maloljetnika od strane crkvenih službenika, prenosi Vatican News.

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su 4. i 5. studenog 2022., u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, svoje 85. redovito zasjedanje. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi njezini članovi. 

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, na spomendan svetih Srijemskih mučenika, točno u podne 5. novembra 2022. godine, Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji priopćila je da je Sveti Otac Franjo imenovao beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa mons. dr. Ladislava Nemeta SVD, prenosi kc.org.rs.

Banjolučki biskup Franjo Komarica u subotu 29. listopada 2022. u banjolučkoj katedrali zaredio je za svećenika vlč. Iliju Kelića, rodom iz Župe Ljubunčić kod Livna.

Ovo je druga skupina laikinja koje je biskup Franz-Josef Overbeck iz biskupije Essen ovlastio da dijele sakrament krštenja.

Vlč. Ivan Braovac, novi upravitelj župe Pohoda BDM u Mahičnom predvodio je misno slavlje srijedom 19. listopada 2022. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Roberto Dell'Oro, član Papinske akademije za život, kritizirao je odluku Dobbsa, koja je poništila snažnu zaštitu legaliziranog pobačaja Roe protiv Wadea, javlja Catholic News Agency

Stranica 1 od 71