Sadržaj s oznakom: Vijesti iz Crkve

Klarisa s. Katarina od Raspete Ljubavi (Nera Galijot) položila je doživotne zavjete u samostanu klarisa u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Delegati njemačkog „Sinodalnog puta“ velikom su većinom 11. ožujka izglasali mjere za promjenu crkvenih praksi temeljenih na transrodnoj ideologiji i za poticanje sveopće Crkve na sakramentalno ređenja žene, javlja CNA.

Mons. Eduard Peričić, poznati svećenik Zadarske nadbiskupije i istaknuti hrvatski crkveni povjesničar, okrijepljen otajstvima vjere, preminuo je na današnji dan, u 84. godini života i 56. godini svećeništva.

Na Prvu korizmenu nedjelju, 26. veljače biskup mostarsko-duvanjski i ap. upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić predslavio je u Bijelom Polju pučku sv. misu te poslije održao u crkvi predavanje za 42 bračna para izvijestio je portal Nedjelja.

Mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Hrvatskoj, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju progovorio je na upit novinara o molitvi katoličkih muškaraca po gradskim trgovima. Biskup je podržao inicijativu katolika koji svake prve subote u mjesecu javne časte Blaženu Djevicu Mariju po gradskim trgovima u Hrvatskoj.

Župa Presvetog Trojstva u Oakvilleu svečano je proslavila u nedjelju, 19. veljače blagdan bl. Alojzija Stepinca euharistijskim slavlje koje je prevodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Kardinal Kelvin Edward Felix, umirovljeni nadbiskup Castriesa na karipskom otoku Sveta Lucija, u srijedu 15. veljače navršava 90 godina, objavila je KNA.

Imenovanjem dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije, biskupska stolica Splitsko-makarske nadbiskupije je ostala prazna (sede vacante), a mons. Želimir Puljić kao apostolski upravitelj 'sede vacante' ima sva prava, ovlasti i dužnosti dijecezanskog biskupa do trenutka preuzimanja službe novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa koji ima biti imenovan, stoji u priopćenju.

U povodu Međunarodnog dana bolesnih i nemoćnih, kojeg je 1992. godine proglasio sv. Ivan Pavao II., ujedno i blagdana Gospe Lurdske, u Domu za stare i nemoćne Revira u Orašju, fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, predslavio je, 12. veljače 2023. svetu misu za štićenike i djelatnike Doma.

Mons. Kutleša bio je svega 10 mjeseci nadbiskup u Splitu, a o njegovu dolasku na Kaptol govori se posljednjih nekoliko godina.

Poruka predsjednika Odbora za pastoral djelatnika u zdravstvu Hrvatske biskupske konferencije krčkog biskupa Ivice Petanjka za Svjetski dan bolesnika 2023. koji se obilježava u subotu 11. veljače, na spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske.

Spomendan Bl. Alojzija Stepinca proslavljen je u petak 10. veljače svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću.

Nakon razornog potresa koji je pogodio Tursku i Siriju 6. veljače, pokrenuta je sveobuhvatna akcija kako bi se prikupila konkretna pomoć za stradale. Među ostalim, financijsku pomoć uputila je Hrvatska biskupska konferencija, a Hrvatski Caritas planira uputiti šleper prehrambenih namirnica.

Sveta Apolonija umrla je u Aleksandriji 249. godine. Dan kada se slavi sv. Apolonija je 9. veljače. Podaci govore da je čudom začeta u bogatih, dotada, neplodnih roditelja.

Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je provincijal fra Jozo Grbeš, uz sumisništvo generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Nikole Menala, vicepostulatora fra Miljenka Stojića, svih gvardijana i velik broj drugih hercegovačkih franjevaca

Sveti Otac susreo se s preživjelim stanovnicima DR Kongo primivši ih u Apostolskoj nuncijaturi u Kinshasiju, te je uputio snažan apel protiv nasilja koje razdire živote naroda na istoku zemlje ubijajući nevine ljude koji su "služili miru". Papin govor donosimo u cijelosti

Stranica 1 od 74