Održan Marija fest: glazbena oaza koja obogaćuje cijelu hrvatsku javnost

Tradicionalni festival duhovnih marijanskih pjesama Marija fest održan je u podravskom marijanskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju 11. listopada.

Trinaesti Marija fest okupio je deset izvođača iz raznih krajeva Hrvatske, koji su i ove godine skladali deset novih pjesama na čast Majci Božjoj. Svi prisutni i ove su godine bili dirnuti snagom raspjevane katoličke mladeži koja je pokazala da mladi mogu otvarati vrata prema novome svijetu nade.
Središnjoj festivalskoj večeri i ove je godine prethodilo svečano euharistijsko slavlje, koje je predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Biskup Mrzljak je u homiliji podsjetio da svaki izbor i svako nastojanje, pa tako i organizacija Marija festa, u ljudskome životu treba biti usmjeren prema temeljnom cilju, a to je život vječni.

Više nego ikada potreban je zagovor Nebeske Majke, na što su hrvatske vjernike tijekom prošloga tjedna podsjetila dva posebna događaja: proslava blagdana Kraljice svete krunice i proslava Dana neovisnosti. Ta dva dana podsjetnik su koliko je važna bila zagovorna molitva Mariji i u Domovinskom ratu. S tim mislima započeo je ovogodišnji Marija fest, koji je tradicionalno otvorio biskup Mrzljak poručivši: „Čestitam na ustrajnosti! Potrebno je ustrajati u onome što čini da Marija fest traje već trinaest godina i nadam se da će biti održan još puno puta u ovom marijanskom svetištu naše biskupije. Molve su za nas centar Podravine, kamo uvijek rado svraćamo, a ovaj festival donosi plodove u dušama mnogih koji slušaju i koji će slušati ove pjesme. Te su pjesme na duhovnu korist čak i onima koji se ponekad kolebaju u vjeri jer lijepa glazba može probuditi osjećaj ljepote koji onda pomaže rastu vjere.“

Festival je održan u organizaciji Nacionalnoga centra Udruge Vojske Bezgrešne, Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Molve i galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ te pod pokroviteljstvom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Varaždinske biskupije. Generalni medijski pokrovitelj Marija festa 2015. bio je Hrvatski katolički radio, generalni sponzor Privredna banka Zagreb, a festival su sponzorstvom podržali i Općina Molve te Osnovna škola Molve. Ove godine po prvi put festival je sniman kamerama Laudato televizije.

U punoj dvorani molvarskoga Društvenog doma uz izvođače i organizatore okupili su se brojni vjernici, podupiratelji festivala i uvaženi gosti: varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, izaslanik provincijala Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Martin Jaković, župnik i gvardijan u Molvama fra Filip Musa, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec, direktorica Laudata Ksenija Abramović te načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan.

Prije festivalskoga dijela večeri riječi dobrodošlice uputio je domaćin, župnik i gvardijan Filip Musa: „Veselim se da se i ove godine Marija fest događa u našoj župi koja ove godine slavi 350 godina od kanonskog ustanovljenja. Napose pozdravljam naše mlade, sudionike Marija festa koji dolaze iz raznih krajeva Lijepe naše. Oni svjedoče i žive ono o čemu neki samo govore, a to je zajedništvo. Vi svjedočite da mi govorimo istu riječ, pjevamo istu pjesmu, molimo istu molitvu, vjerujemo istom Bogu! Neka nam Marija fest živi, raste i cvijeta!“

Osjećajući veliku zahvalnost za svesrdnu pomoć Marijinoga moćnog zagovora izvođači su uložili sve svoje talente i priredili produkcijski i tekstualno iznimno kvalitetne pjesme te ih s radošću izveli pred punom dvoranom molvarskoga Društvenog doma. Nastupili su Apostoli mira, Petra Antolić, Željka Marinović, Čedo Antolić i zbor Hrid, VS Matheus, VIS Izidor, Zbor mladih Belafuža, Cobus, Mihovil i Zvonimir Kalić. Festivalsku večer vodila je Diana Tikvić.

Na završetku festivalske večeri, koja je bila posebna večer uzdizanja srca Bogu pjesmom i molitvom, okupljenima se obratio izaslanik provincijala Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Martin Jaković: „Predivno je Boga nositi u svojem srcu i živjeti u Božjoj ljubavi, još je ljepše živjeti svoju vjeru i svjedočiti ju životom, pjesmom i komponiranjem. A kada se to radi zagledan u Mariju onda je rezultat ovo što čujemo na Marija festu. Uime provincijala fra Josipa Blaževića od srca zahvaljujem svim izvođačima koji su se potrudili da dva dana budu ovdje u predivnoj duhovnoj atmosferi te da nam iz srca i vjere pokažu ne samo što znaju nego i ono što su od Gospodina primili. Po Mariji svi dalje radosno krenimo prema Isusu!“

Završnu riječ uputila je direktorica Laudata Ksenija Abramović, koja je istaknula da je zbog molitava izraženih u pjesmama Marija festa s vremenom nastala prava i posebna marijanska glazbena baština u Hrvatskoj. Najavila je i skoro osnivanje Laudato televizije, koja s emitiranjem počinje za Božić ove godine i koja će posebnu pažnju poklanjati sadržajima kakvi su prisutni na Marija festu: raspjevanoj mladosti i angažiranim vjernicima.

„Program Laudato televizije uvelike ostvaruju mladi ljudi. Svi smo uvijek dirnuti duhom i zauzetošću katoličke mladeži, kad pokaže koje snage i znanja ima, u onome što joj se povjeri učiniti. Mladi žele biti nada za Crkvu! Vi mladi možete otvarati vrata prema novom svijetu nade. Hrabro naprijed!“, zaključila je.

Pjesme s Marija festa 2015. dostupne su na nosaču zvuka prodajnim na mjestima u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Zadru ili virtualno na adresi: galerije.laudato.hr. Nakladnik festivalskog albuma je Laudato koji potpisuje i vizualni identitet Marija festa. Za vizualni identitet je korištena slika autora Mate Jurkovića „Majka Božjeg sjaja“.