„Slavljenje nije molitva usana, nego molitva srca“: prvi dan Marija festa 2015.

Sudionici trinaestoga Marija festa okupili su se dan uoči festivala, u subotu 10. listopada u Molvama na duhovno - glazbenom kampu, koji su predvodili bračni par Ana i Petar Buljan, članovi zagrebačke karizmatske zajednice Božja pobjeda.

„Ne bojte se pokazati da ste zaljubljeni u Boga“, rekli su voditelji te na temelju svetopisamskih tekstova i osobnoga iskustva objasnili što je slavljenje i zašto je potrebno.
Marija fest svake godine iznjedri deset sasvim novih pjesama posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. Tijekom trinaest godina nastalo je 130 marijanskih pjesama Gospodinu na dar, zbog čega kao vjernici možemo biti ponosni, istaknula je u uvodnom pozdravu prvoga dana Marija festa organizatorica, direktorica Laudata Ksenija Abramović. Naglasila je da je deset novih marijanskih pjesama Gospodinu na dar nastalo je i ove godine, a ono što razlikuje ovogodišnji festival od svih dosadašnjih je to što će središnja festivalska večer po prvi puta biti snimana kamerama Laudato televizije.

Subotnji duhovno – glazbeni susret izvođača Marija festa započeo je u molitvenoj atmosferi s pjesmom, čime su voditelji Petar i Ana Buljan u zajedništvu s pjevačima nagovijestili slavljeničku atmosferu.

„Zašto slavimo Gospodina?“, upitao je na početku Petar Buljan i ponudio odgovor: „Slavimo Boga jer smo za to stvoreni.“ S obzirom da su voditelji predavanja članovi karizmatske zajednice, objasnili su da je karizmatski put samo jedan od način slavljenja Gospodina koji su oni osjetili kao svoj put služenja. Objašnjavajući teoretski pojam slavljenja Petar je istaknuo da je ono ključan element života u Duhu i dar Duha Svetoga. Bez obzira na koji način slavili, to slavljenje treba biti iskreno, u Duhu i Istini, a to je moguće samo uz Božju milost, podsjetio je i rekao da poticaj za slavljenje dolazi od Gospodina, a ne od ljudskog osjećaja.

Obraćajući se voditeljima, pjevačima i sviračima zborova i bendova predavači su naglasili da animiranje misnoga slavlja ili iskustvo pjevanja na festivalu ne smije biti „reda radi“, nego sva ta djelovanja trebaju biti utemeljena u slavljenju Boga, putem kojega molitelj ulazi u živi odnos s Bogom, a iz toga proizlazi služenje Gospodinu u svakodnevici. Na predavanju je istaknuto da je za svako djelovanje povezano s duhovnom glazbom važno odlučno zauzeti stav slavljenja, jer se bez tog stava pjevanje može vrlo lako pretvoriti u inzistiranje na formi, savršenom višeglasju ili besprijekornom muziciranju.

„Slavljenje posvećuje, izgrađuje i priprema za odnos s Bogom jer je ono reevangelizianje sebe. Slavljenje nije pjesma usana, nego pjesma srca i nije melodija koju proizvode glasnice nego je to melodija duše“, istaknuli su predavači upućujući na nekoliko biblijskih izvora koji to potvrđuju, kao što su psalmi 150, 147, 149, 63 ili 47.

U nastavku su izneseni i neki svetopisamski primjeri slavljenja kod Abrahama, proroka, Blažene Djevice Marije i apostolskih prvaka. Na odgovor na to što slavljenje nije, bračni par Buljan odgovorio je da ono nije iskustvo, događaj ili tjedna služba molitvene zajednice, te da ne bi trebalo slaviti zbog toga što pjesma i sviranje lijepo zvuči, jer to izbacuje Boga iz središta. Naglašena je i činjenica da slavljenje nije protestantskog porijekla te da već prvi crkveni oci u svojim djelima pišu o slavljenju. Sveti Augustin je na tu temu napisao: „Radujte se i govorite. Ako ne možete izraziti svoju radost – slavite. Slavljenje izražava vašu radost ako ne možete govoriti. Neka vaša radost ne bude tiha.“ Predavači su, ističući da iskrena molitva treba biti izvor za sve pjesme, poručili: „Ne bojte se pokazati da ste zaljubljeni u Boga, nemojte se bojati pokazati da u vašim pjesmama i u vašim spotovima postoji zanos, ne dajte da ljudski obziri utječu na ono kako vi slavite Gospodina.“

U praktičnom dijelu duhovne priprave za festivalski dan Marija festa sudionici su odgovorili na tri pitanja: zbog čega pjevaju u zborovima i bendovima, što bi u njima trebalo promijeniti te što očekuju od ovogodišnjeg Marija festa. Slavljenje Gospodina na radost zajednice, osobni rast, praktično življenje vjere koje može potaknuti druge, evangelizacija glazbom, aktivno sudjelovanje na misi, unutarnja promjena poimanja duhovnog života i davanje svojih talenata Bogu neki su od ključnih motiva zašto su mladi koji sudjeluju na Marija festu ušli u svoje glazbene zajednice.

Redovitiji dolasci, zajedničke mise i klanjanja, molitve i duhovne obnove, animacija župne zajednice, bolja duhovna povezanost, odgovornost i posvećivanje značenju pjesama, a ne toliko formi mladi su istaknuli kao ono za čim treba težiti u svojim zajednicama.

Marija fest je, istaknuli su sudionici, poseban festival upravo zato što ima snažno izražen duhovni element, a zajednički provedeno vrijeme u molitvi i društvu, razmjena duhovnih i pjevačkih iskustava i duboko duhovno iskustvo mladi glazbenici očekuju i ove godine.

Duhovno - glazbeni kamp već godinama duhovnim glazbenicima i organizatorima Marija festa znači pripravljanje terena za središnju festivalsku večer. Svi sudionici su na večernjoj misi i euharistijskom klanjaju iznijeli molitve da i ovogodišnji Marija fest bude dragocjeni prinos širenju i njegovanju marijanske pobožnosti.

Drugi dan Marija festa, u nedjelju 11. listopada, započinje svetom misom u 18 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Središnja festivalska večer bit će u Društvenom domu u Molvama s početkom u 19.30 sati. Nastupit će Apostoli mira, Cobus, Čedo Antolić i zbor Hrid, VIS Izidor, VS Matheus, Mihovil, Petra Antolić, Zbor mladih Belafuža, Zvonimir Kalić i Željka Marinović.

Organizatori srdačno pozivaju sve ljubitelje moderne duhovne glazbe da se pridruže na trinaestom Marija festu!