19 potencijalnih novogodišnjih odluka za vaš duhovni život

Možda ste u novoj godini već odlučili zdravije jesti i početi s redovitom tjelovježbom.

No je li briga za vaš duhovni život dio vaših novogodišnjih odluka? Nudimo vam nekoliko malih i praktičnih koraka po kojima ćete u 2015. postati duhovno osnaženi.

1. Dnevna misa. Ako uopće ne idete na misu, krenite jednom tjedno. Ako idete jednom tjednom, sada pođite dva puta. Ako već idete svaki dan, onda nemamo više tu što dodati.

„Na najbolji ćemo način iskoristiti vrijeme tako da ga svakoga dana 'izgubimo' na onih pola sata koliko traje sveta misa.“
Frederic Ozanam

2. Dnevna molitva krunice. Osobno krunicu najviše volim moliti tijekom vožnje u automobilu ili tijekom šetnje. Ako tu molitvu odgodim za vrijeme neposredno prije počinka, onda redovito zaspem. Pronađite vrijeme koje vama najviše odgovara.

3. Naučite napamet biblijski citat. Na papirić zapišite jedan biblijski citat i držite ga na svome radnom stolu cijeli tjedan.

„Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.“ Mt 4,4

4. Klanjanje. Preporučam odlazak na klanjanje barem jednom tjedno, barem na pet minuta.

„Tijekom svetog sata klanjanja predstavljamo sve one u svijetu koji ne poznaju Isusa.“
Sveti Ivan Pavao II.

5. Djelovanje u župi. Moja je generacija (koja seže duboko u prošlo stoljeće) poznata po mijenjanju župa i nevezivanju na onu u kojoj živimo. Međutim, mnogo je bolje da rastemo unutar svoje župske zajednice. Učinimo to.

6. Davanje desetine. Dajte desetinu za potrebe vaše župe. Jamčim vam da će Bog blagoslovite vašu velikodušnost.

„Ne pokazuj se pred Gospodom praznih ruku, jer to sve biva prema zapovijedi. Žrtva pravednikova ukrašava žrtvenik i miomiris njezin dolazi pred Svevišnjeg. Ugodna je žrtva pobožna čovjeka i njezin se spomen ne zaboravlja. Darežljivim srcem časti Gospoda i ne škrtari prvinama što ih prinosiš. Za svakoga prinosa neka ti lice sja od veselja i s radošću posvećuj desetinu. Daj Svevišnjemu kao što i on tebi dade, darežljivo i koliko možeš. Jer sve Gospodin plaća i vratit će sedmerostruko.“ Sir 35,4-10

7. Saznajte više o osobi koja je na putu prema kanonizaciji, ali zasad je proglašen slugom Božjim/službenicom Božjom ili blaženim. Počnite moliti njihov zagovor i vidjet ćete možete li doprinijeti njihovom proglašenju svetima. Čitanje životopisa svetaca može ojačati vašu vjeru te ćete na taj način steći istinske uzore svetosti.

„Vjerujemo u općinstvo svih Kristovih vjernika: putnika na zemlji, pokojnika koji dovršuju svoje čišćenje i blaženika u nebu; svi oni zajedno čine jednu Crkvu. Vjerujemo da u tom zajedništvu premilosrdna ljubav Boga i njegovih svetih stalno prima naše molitve.“
Papa Pavao VI.

8. Sudjelujte u aktivnostima svoje župe. Znam, ponavljam se, ali važno je Bogu staviti na raspolaganje svoje talente kao što su pjevanje, izražajno čitanje, vještine vođenja ili jedostavno pomaganje.

9. Duhovno posvojite svećenika ili redovnicu moleći i posteći za njega/nju. Posvećenim je osobama također potrebna naša molitva! Otvorite oči i potražite svećenika za kojega ćete redovito moliti.

10. Učinite nešto za beskućnike. Papa Franjo nas neprestano potiče da izađemo u susret siromašnima, da ih upoznamo, da ih gledamo u oči i ljubimo ih. Raspitajte se u obližnjem prihvatilištu za beskućnike trebaju li dobrovoljaca ili imse jednostavno nasmiješite kada ih susretnete na ulici.

11. Posjetite osobu za koju znate da je usamljena. Učinite odmak od (ne)društvenih mreža i potražite prijatelja koji trpi.

„Usamljenost i osjećaj neželjenosti je najstrašniji oblik siromaštva.“
Blažena Majka Terezija iz Calcutte

12. Nađite skupinu vjernika s kojima ćete proučavati Bibliju. Ne možete je naći? Vidi broj 13.

13. Pokrenite biblijsku grupu. Lako ćete naći materijal koji možete proučavati. Obratite se za pomoć svome župniku.

„Ne poznavati Sveto pismo znači ne poznavati Krista.“
Sveti Jeronim

14. Redovita ispovijed. Prošlo je već mnogo vremena od kada ste se zadnji puta ispovjedili? Donesite odluku da ćete se tim sakramentom ove godine redovito služiti. Preporučuje se da se ispovjedamo jednom mjesečno ili češće. Lako ćete saznati termine ispovijedi u obližnoj crkvi.

Kćeri moja, dok se za ispovijed pripremaš u mojoj prisutnosti, ti se također ispovijedaš preda mnom. Osoba svećenika za mene je samo ekran. Nikada nemoj analizirati kojim sam se svećenikom poslužio pri ispovijedi; na ispovijedi otvori svoju dušu kao što to činiš preda mnom i ja ću te ispuniti svojim svjetlom. (1725.)
Sveta Faustina, Božansko milosrđe u mojoj duši

15. Pozovite nekoga da s vama pođe na svetu misu ili ispovijed. Evangelizacija je ponekad nešto tako jednostavno poput osobnog poziva.

16. Isprobajte novi način molitve. Osjećate da ste zaglavili u određenom načinu na koji molite? Pokušajte moliti na novi način. Razmislite o molitvi časoslova ili zagovornoj molitvi. Bog nam govori na mnoštvo različitih načina.

17. Posjetite dom za starije osobe ili prijatelja u bolnici. Sjećate li se sedam tjelesnih djela milosrđa?

18. Potražite duhovno vodstvo. Duhovno vodstvo nam ne treba samo kada želimo razlučiti svoj životni poziv. Možda se nalazite na životnoj prekretnici ili niste zadovoljni svojim odnosom s Bogom. Svećenik, redovnica ili redovnik može vam tu biti od velike pomoći.Samo ga/ju potražite.

19. Otiđite na duhovnu obnovu. Odvojite vrijeme samo za sebe i Isusa.

VAŽNA NAPOMENA: U duhovnome je životu vrlo važno da činimo male, nama izvedive korake prema Bogu kako se ne bismo obeshrabrili. Odaberite jednu ili dvije stvari s ovoga popisa i počnite ih primjenjivati u svome životu.