Blanka Vlašić za Laudato TV: Ovo je Korizma par excellence

U novoj emisiji 'Izdvojeno' razgovaralo se o postu i molitvi. Gosti emisije bili su vlč. Ivica Tolla, fra Jozo Zovko i Blanka Vlašić.

U emisiju se javio i fra Jozo Zovko te rekao kako on ove događaje povezuje s prestankom Gospinih svakodnevnih poruka preko međugorske vidjelice Mirjane Dragičević-Soldo.

- Sve gledam s vjerom. Gospa nas nije došla udaljiti od Boga. Ona je došla da nam otkrije Božju blizinu. Ovo je neka vrsta kušnje, a na nama je hoćemo li ju istrpiti. Prošli smo kroz komunizam, pa i kroz Domovinski rat, ali smo dobili i svoju državu. Taj virus pred kojim je pala medicina i farmacija, tvrdeći da nema lijeka, pokazao je da nismo gospodari povijesti i ne držimo sudbinu budućnosti u svojim rukama. Gdje je naša nada? Mi kroz ovu kušnju pandemije učimo to: moja je snaga i pouzdanje u mom Bogu. I to su Gospine poruke – rekao je fra Jozo Zovko.

Dodao je kako su ovo dani u kojima se čistimo: postovima i molitvama.

- Nećemo uspjeti doživjeti Uskrs ako nam izostaje obraćenje Bogu. Ljepota našega grada je razrušena, plačemo nad njim, kao Isus nad Jeruzalemom. Potrudimo se da se vratimo svojemu gradu i da ga zaista volimo. Ovi su dani jako važni. Ovo je hod kroz pustinju u kojem trebamo ostaviti svoje idole. Moramo odabrati kome ćemo služiti, Bogu ili idolima – zaključio je fra Jozo Zovko.

Iz Splita se javila atletičarka Blanka Vlašić te posvjedočila kako provodi ovo vrijeme.

- Sigurno da nikome nije lako. Pokušavam ne čitati vijesti koje me uznemiruju, nego samo one koje su nužne za očuvanje naše sigurnosti. Treniram doma, počela sam sa svakodnevnim virtualnim susretima u riječi sa fra Antom Vučkovićem. Ovo je vrijeme jedna prilika da se obnovimo u duhu, ovo je Korizma par excellence! Treba više moliti, više čitati, da se bolje može čuti Gospodina – kazala nam je Blanka.

Nadalje se osvrnula i na olimpijske igre od kojih je odustala.

- Ne bih rekla da je to odustajanje nego prepuštanje Božjoj volji. Takvo je odustajanje zaista važno u životu. Kada Bog naglo promijeni naše planove onda treba slaviti, jer je to znak. Odustala sam od olimpijskih igara jer smatram da nisam spremna, tako da je ta odluka mudra. U svemu ovome važno je slati poruku nade, jer ne znači da, ako je svijet stao, da je srce stalo. Ovo je u biti jedna velika prilika da se čini ono za što se inače nema vremena. Uz to smo primorani primijetiti što je ono najbitnije u životu. Malo mi fali sloboda i strah od virusa se nekako uvukao. No trebamo se boriti protiv tog straha, a naš duhovni život ne treba patit zbog toga, dapače on čak može i procvjetati. Trebamo se naučit imati kontinuitet u molitvi. Mislim da se jedna krunica dnevno u obitelji može izmoliti. Krunica, to je naše najjače oružje – ispričala nam je Blanka.

Gost emisije vlč. Ivica Tolla poučio nas je o plodonosnom postu i molitvi.

- Trebamo postiti od loših navika, kao na primjer od psovke, ili laži. Psovka je na žalost u našem narodu jako prisutna. Ovim putem pozivam hrvatski narod da prestane psovati. Trebamo iskoristiti ovo vrijeme za Boga. Naučiti moliti molitve koje ne znamo, čitati duhovno štivo, što više razgovarati i čitati, jer ne smije biti šutnja u obitelji. No sve uz obiteljsku molitvu, jer ona održava naše obitelji. Gospa Fatimska nam je poručila da će se vratiti obiteljska molitva. Ovo je sada prilika da se to i dogodi. Možemo moliti strelovite molitve ili na poziv Pape, češće u danu izmoliti molitvu 'Oče naš' – predložio je vlč. Tolle.

Molitva uvijek donosi svoje plodove, ističe vlč. Tolle.

- Kada čovjek počinje moliti onda ga ta molitva potiče da bude odgovoran. Molitva potiče čovjeka da bude bolji. Trebamo početi moliti, jer ako ne počnemo moliti ne možemo reći da smo vjernici. Roditelji ne trebaju naređivati svojoj djeci da mole, nego oni trebaju počet moliti, biti im primjer – rekao je vlč. Tolla.

U vremenu krize izazvane zarazom virusom COVID-19, Laudato TV krenuo je s emitiranjem nove emisije uživo: Izdvojeno na novi način. Od ponedjeljka do subote, od 20:00 do 21:00 sat, donosi vam kontakt emisiju Izdvojeno. Tri urednika i voditelja sa svojim gostima: Darko Pavičić, Tanja Maleš i Mirta Marinić tražit će znakove nade u ovoj krizi i pokazati da s Laudato TV niste sami.