ČASNE SESTRE Žene sa posebnom šminkom

Jedna od važnih stvari za ženu je njen izgled.

Biti svaki dan na novi način privlačna i simpatična važno je u životu mnogih žena. Jedne šminkom sakrivaju crte lica da bi izgledale 'ugodnije', druge plastičnim operacijama postižu 'lijepe crte' da bi izgledale ljepše. Neke uspiju u svom uljepšavanju, a neke sa šminkom toliko pretjeraju da ih je neugodno i pogledati. No, postoji jedna važna grupa žena. One imaju posebnu šminku. One imaju poseban imidž, posebnu odjeću, po kojoj su svugdje i uvijek prepoznatljive. One imaju drugačije lice, drugačije oči i drugačije riječi, nego druge žene. One imaju drugačiji pristup, nastup i drugačiju ljubav. Cilj njihova života jest zavesti drugoga - za Kristom! Njihove ruke miluju iznemogle, umorne i stare. Svoj zagrljaj nude odbačenima, prezrenima i neuglednima. Kod njih svoj smiraj nađe tisuće umirućih po raznim bolničkim ustanovama.

One nisu kao ovaj svijet i nisu od ovoga svijeta, a osvojile su cijeli svijet! Dijete, odrastao čovjek i starica zovu ih: ČASNE SESTRE! Po čemu su to one drugačije? U čemu je posebnost njihove šminke? Po čemu su one različite od drugih žena? ŠLAJER: To je 'šešir' koji nosi svaka časna sestra na glavi. Mnoge žene i djevojke obiđu različite skupocjene butike ne bi li pronašle pravi i odgovarajući šešir u kojem će se svima svidjeti. Neke ih imaju i više, pa ih mijenjaju da izgledaju privlačnije. Časne sestre imaju samo jedan šešir, jer su se svidjele samo jednome koji ih je odabrao: Isusu Kristu!

LICE: Žene potroše mnogo na razne kozmetičke kutijice i komplete za uljepšavanje lica. Stoga im mnoge kozmetičke tvrtke izlaze u susret privlačnim reklamama: Ako želite biti lijepi..., Želite li sačuvati svježinu..., Samo za nježno lice... Nude rumenila, pudere, maskare, sjenila, olovke i tuševe - sve za lijepu ženu! Mnoge od njih isprobaju sve i na kraju - ne valja ništa! Časnoj sestri ne trebaju maskare ni puderi. Njeno lice je čisto i neopterećeno. Na njenom bijelom licu čitaš čistoću duše. To je njena šminka! Sva ta druga pomagala njoj nisu potrebna.

OČI: Šminka koja resi oči časne sestre jest jasan pogled u dubinu samo jednih očiju koje pružaju sve i koje su ih svojom ljepotom privukle - Kristovih! USNE: Neke žene namažu usne u crveno, neke u ružičasto, a neke naprave tanki crvenkasti obrub oko usana. Neke koriste sve moguće vrste ruževa, da im se slaže s lakom na noktima, s bojom cipela, kapom na glavi. Kod časnih sestara nema tolikih komplikacija. Njihove usne premazane su samo jednim ružem - molitvom! I sve se sa svim slaže!   PRSTEN: Časna sestra nosi najzlatniji, najljepši i najskuplji prsten na svijetu. Njen zaručnik platio ga je svojom krvlju!

KRUNICA: Kod mnogih časnih sestara o pojasu visi krunica. Suvremene žene o vrat objese zlatne i srebrne lančiće, s djetelinom od četiri lista za sreću, sidrom za nadu, ključićem za otvaranje srca, početnim slovom dragog imena... Sva praznovjerja ovog svijeta vise joj o vratu! Kod časnih sestara postoji lančić s križem Kristovim o vratu i krunica Gospina o pojasu. O ta dva lanca visi i ovisi sve: nebo i zemlja, sadašnjost i budućnost, dubina i visina, smrt i život, ti i ja. Dok smo tim lancima svezani, blago nama – bit ćemo najslobodniji!

HALJINA: Kod nekih djevojaka pravilo je: što kraća, to bolja; što izrezanija, to zanosnija; što providnija, to kvalitetnija. Šarene haljine, na volane, traperice. Časna sestra od prvog dana na sebi nosi svoju vjenčanicu. Kako se prvi dan obukla za svoga zaručnika u najljepšu haljinu na svijetu – haljinu svoga reda, družbe – ne skida je cijeli život. Kod nekih su te vjenčanice crne, kod drugih smeđe, sive, bijele. Različita odjeća, različito se zovu: franjevke, milosrdnice, karmelićanke, ančele, služavke malog Isusa. Odjeća različita, a cilj isti: svidjeti se samo jednomu i voljeti jednog jedinog - svoga ljubljenog zaručnika - Krista! Uistinu, lijepo je svaki dan vidjeti našminkanu časnu sestru.

Preuzeto iz časopisa za promicanje redovničkog života 'SUSRET'.