Čuvajte svoje svećenike

Karmelićanin Krešimir Josip Bahmec na svojem Facebook profilu prenio je dirljive riječi o. Lugia Pierrioa o svećenicima. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

KADA POSJETITE SVEĆENIKA, SJETITE SE...
Da svećenik nije oženjen, niti će imati svoju obitelj. Bez žene, bez djece. Njegova obitelj su njegovi župljani. On je duhovni otac u vjeri zajednice kojoj služi. Njegova je budućnost svakodnevno misno slavljenje euharistije, ispovijedanje, bolesničko pomazanje, služenje onima koji mu se obrate za pomoć. Svećenik može služiti u župi minimalno 5-7 godina. Nakon toga može biti premješten u drugu župu ili mu dodijeljena neka druga uloga u Crkvi. Oslanja se na svoj tim volontera, osoblja i vjernika laika. Ne očekujte da će uvijek biti tu za vas.
Kada date novac Crkvi, iznenadit ćete se kada shvatite da novac nije za njega jer nijedan svećenik nema fiksnu plaću. Dobivaju naknadu za pokrivanje osnovnih troškova hrane, odjeće i putovanja. Štede svaki novčić za odlazak na odmor, a velik dio novca daju prijatelji, rodbina i podupiratelji jer ne dobivaju plaćeni dopust kao svi drugi za koje radimo.
Iako mi radimo fiksni broj sati s dva slobodna dana tjedno, od svećenika se očekuje da budu dostupni 24/7. Stoga se nemojte uzrujati ako vam se ne jave kada ih trebate. I oni su ljudi s istom krhkošću kao i mi.
Ako čujete da netko loše govori o određenom svećeniku, ispravite tu osobu i nemojte sudjelovati u ogovaranju bez poznavanja činjenica. Upamtite da su sami i da će im ponekad trebati društvo. Obratite pozornost na njegove emocionalne, fizičke i mentalne potrebe. Pratite ih ako je potrebno ili im pružite ruku pomoći ili čak prijevoz. Nije lako izaći sam u 2 ili 3 sata ujutro, posebno u opasnim četvrtima utješiti ili pomazati nekoga na samrti. Ako im se tko obrati u ovo doba za pomoć, mora ustati iz dubokog sna, a još ih ujutro očekuje misa. Tko je tu za njih kada su bolesni ili imaju hitne slučajeve usred noći? No, oni su dužni ispunjavati svoje dužnosti, jer ako ne oni, tko?
Prisjećajte se njihovih rođendana, obljetnica ređenja i važnih događaja u životu. Slavite s njima, plačite s njima. Ponudite rame na koje se mogu osloniti. Ako padnu, nemojte osuđivati ​​niti kritizirati. Podignite ih i pomozite im na njihovom životnom putu. Budite bez uvrede ako ne ispune vaša očekivanja. Nijedan svećenik nije savršen.
Čuvajte svoje svećenike, sjetite se onih koji su vas krstili, krizmali, vjenčali i blagoslivljali. One koji služe mise na vaše nakane i mole za vas. Neka Bog blagoslovi naše svećenike u ime Isusa, našeg vječnog Velikog svećenika.

Otac Luigi Pierri

Označeno u