Iznenađujuća molitva koja povezuje misu i svakodnevni život

Na misu ne dolazim samo da bismo se prisjetili tko je Isus bio u davnoj prošlosti; ponovno oživljavamo tko je Isus za nas, upravo ovdje usred naših sadašnjih borbi, piše Aleteia.

Za mnoge od nas odlazak na misu ponekad je nešto dosta drugačije od ostatka našeg života. Ali to ne znači da to dvoje nemaju nikakve veze jedno s drugim. Naprotiv: misa je slavlje Isusove smrti i uskrsnuća upravo u kontekstu naših vlastitih iskustava smrti i uskrsnuća.

Ne dolazimo na misu samo zato da bismo se prisjetili tko je Isus bio u dalekoj prošlosti, nego ponovno oživljavamo tko je Isus za nas, upravo ovdje, usred naših sadašnjih borbi.

U sredini mise je molitva u kojoj imamo posebnu priliku povezati otajstvo Isusove smrti i uskrsnuća s vlastitim iskustvima smrti i uskrsnuća.

Nakon priprave darova na oltaru, svećenik govori: “Molite, braćo, da moja i vaša žrtva bude ugodna Bogu, Ocu svemogućem.” Obratite pažnju na iznenađujuće riječi “Moja i vaša žrtva”! To znači da na svaku misu i ti donosiš žrtvu! Žrtva nisu samo kruh i vino koji se donose na oltar: to je i duhovna žrtva nas samih!

Kad odgovarate, izgovarate riječi: “Primio Gospodin žrtvu iz tvojih ruku, na hvalu i slavu svoga Imena, te na korist nama i čitavoj svojoj svetoj Crkvi.” Dok izgovarate te riječi, potičem vas da razmišljate o nekoj specifičnoj “žrtvi”, nekom konkretnom, izazovnom iskustvu koje donosite na misu toga dana. Možda bolujete od neke bolesti. Možda postoji svađa u vašoj obitelji. Možda se netko koga volite, ili vi sami, borite s nekom ovisnošću. Te terete, stvarne i neriješene kakve jesu, donesite na svaku misu, uz fizičke darove kruha i vina.

Prisjećajući se ovih “žrtvi” i prinoseći ih Isusu, podsjećamo se da, kao što Isus dijeli naša mala iskustva “smrti” – on je iskusio učinke patnje, sukoba i ljudske slabosti – to isto čini On s nama dijeleći iskustvo “uskrsnuća” – iscjeljenja, pomirenja i novopronađene snage, čak i usred slabosti.

Na svakoj misi obnavljamo sjećanje na Njegovu vjernost u našim životima. Prisjećajući se naše “žrtve” u toj maloj molitvi, ponovno budimo nadu da će nam On i dalje biti vjeran, ovdje i sada.

 

Označeno u