Je li grijeh upuštati se u hipnotiziranje?

Željela bih vam se obratiti svojim pitanjem u vezi s tzv. hipnotiziranjem. Možete li mi odgovoriti što je to i je li grešno upuštati se u to? Poznajem osobu koja je bila hipnotizirana i navodno se sjetila nekih svojih prošlih života. Što ima u svemu tome? Je li to veliko zlo? Vjernica Zdenka

Treba razlikovati hipnotiziranje i hipnozu. Hipnotiziranje je postupak kojim se postiže učinak hipnoze i može biti grešno ako ga hipnotizer primjenjuje s nemoralnim nakanama, a grešno je i nemoralno i svako ono hipnotiziranje koje poduzima nedovoljno osposobljena i nesavjesna osoba jer ona time izlaže velikom riziku psihičko zdravlje druge osobe.
Hipnoza je posebno psihičko stanje u kojem hipnotizirana osoba veoma podliježe sugestijama i naredbama hipnotizera jer u tom stanju osoba gubi samo-kontrolu i doživljava jako sužavanje svoje pozornosti. Hipnoza je po nekim simptomima veoma slična dubokom snu. Fenomen hipnoze poznat je od davnine, a znanost se hipnozom bavi od 18. stoljeća.

Postoje različite znanstvene hipoteze o tom fenomenu, koji još uvijek nije dokraja znanstveno protumačen. Danas se najčešće kao znanstveno obrazloženje te pojave prihvaća mišljenje ruskoga fiziologa Pavlova da je bit hipnoze u uvjetovanim refleksima.
Suvremena znanost razlikuje laku i duboku hipnozu te hipnotičku komu.
Laka hipnoza, kojoj može podleći 90 posto normalnih ljudi, takvo je stanje u kojem je hipnotizirani uglavnom svjestan svojih postupaka te je njegovo podređivanje, poslušnost hipnotizeru uvelike hotimično.
Duboka hipnoza, koju može doživjeti samo oko 40 posto ljudi, takvo je stanje u kojem hipnotizer može hipnotiziranoga učiniti posve ukočenim, nepokretnim i neosjetljivim na nekim dijelovima tijela. Čovjek koji je iskusio duboku hipnozu redovito ništa ne pamti što se s njim događalo za vrijeme dok je bio pod hipnozom, a često zna raditi ono što mu je za vrijeme hipnoze naredio hipnotizer i poslije hipnoze.

Hipnotička koma, koju je moguće izazvati samo kod 10 do 15 posto ljudi, stanje je veoma slično onome koje izaziva narkoza izazvana kemijskim sredstvima. U takvom stanju moguće je da se na hipnotiziranom izvrše teški kirurški zahvati, a da ih on neće ni osjetiti niti će ih se poslije sjećati. U hipnotičkoj komi moguće je izazvati i takvo stanje da hipnotizirani posve nesvjesno radi sve ono što mu hipnotizer nalaže, pa je u tom stanju i najveći rizik zloporabe hipnotizirane osobe.
Hipnotiziranje je dobro samo kad ga primjenjuje doista osposobljeni terapeut u medicinske svrhe, a vrlo je pogibeljno ako ga poduzima neupućena i nesavjesna osoba.
Osoba koja Vam je rekla da je u stanju hipnotiziranosti vidjela odnosno sjetila se svojih nekih tobožnjih prijašnjih života - jednostavno ne govori istinu. Uostalom, čovjek se jednom rađa i jednom umire da bi po smrti prešao u vječnost iz koje nema povratka u nekakav oblik novoga zemaljskog života.

Označeno u