Kako se teško bolestan otac može izmiriti s Bogom?

Kako se teško bolestan otac može izmiriti s Bogom? Hvaljen Isus i Marija! Moj otac boluje od karcinoma pluća koji je metastazirao. 5 ciklusa kemoterapije nije pomoglo, došlo je do daljnje progresije bolesti. Momentalno, pošto je jako slab, vršimo pretrage vezano za daljnje onkološko liječenje. Bilo bi mi važno saznati, da li on obzirom da je samo kršten, nije primio sakramente sv. pričesti i potvrde, ako sam dobro shvatila ispovijedao se prilikom sklapanja crkvenog braka s mojom pokojnom mamom (to je doba nakon 2. svjetskog rata, moj djed je bio u „neprijateljskoj“ vojsci pa je tata kao dječak mnogo pretrpio zbog svog oca i obitelj zbog toga nije poslije ustrajala u sakramentima što se njega tiče), može primiti popudbinu? Sve vrijeme života nije baš živio u skladu s crkvenim naukom, svetim misama je vrlo rijetko prisustvovao ali je uvijek na TV-u pratio nedjeljne mise. Zna ovih mjeseci kako hodamo na terapije spomenuti da Bog zna kada on treba otići i osjećam neku čežnju da bi se možda sada ipak pokajao i izmirio s Bogom. Ja bih bila najsretnija da mu u tomu mogu pomoći. Što bih mogla učiniti? S.L. 

Poštovana,

Iako mnoge današnje obitelji izbjegavaju razgovor o teškim temama patnje i prelaska Gospodinu želim vas ohrabriti i na svoj način vam čestitati što ste se suočili s realitetom u kojem se nalazi vaš tata i vi kao njegova kćer koja ga voli, poštuje i brine o njemu (napisali ste „kako hodamo na terapije…“). Problem je naravno ovo što ste napisali meni reći njemu. Vjerujte mi, to se može učiniti s puno ljubavi i pažnje i to je onaj velik čin kršćanske ljubavi i vaše osobne ljubavi kao njegovi kćeri koji mu možete učiniti. Ukoliko je vaš otac kršten on može primiti sakrament ispovijedi, bolesničkog pomazanja pa i Euharistije no koliko je vidljivo iz onoga što pišete on sam bi ih treba zaželjeti i s vjerom primiti. Zato savjetujem obazriv razgovor o tome s vašim ocem što je prije moguće.

Više o sakramentu bolesničkog pomazanja i popudbine koju spominjete u svom pismu možete pročitati u Katekizmu Katoličke crkve: http://www.hbk.hr/katekizam/ii/ii54dd.html

Božji blagoslov

Označeno u