Majka Terezija - 'Prionite uz krunicu'

Sestre koje su imale priliku živjeti i susretati bl. Majku Tereziju svjedoče o njezinoj velikoj ljubavi koju je gajila prema molitvi krunice.

Potvrdila je to i s. Tarcilla iz zagrebačkoga samostana Misionarka ljubavi koja ju je često vidjela da moli krunicu, ali kada nije molila krunicu, držala ju je u rukama i njezina zrnca premetala po svojim prstima. Majka Terezija smatrala je krunicu jednostavnim, ali snažnim sredstvom življenja u jedinstvu s Marijom.

Tako u tumačenju prvih konstitucija stoji: »Učili su nas voljeti i moliti krunicu s velikom pobožnošću; ostanimo nadasve vjerne toj svojoj prvoj ljubavi - jer će nas približiti Nebeskoj Majci. Naše pravilo od nas traži da nikada ne idemo u sirotinjske četvrti a da prethodno ne izmolimo pohvale Majci; radi toga krunicu moramo moliti na ulicama i u mračnim rupama sirotinjskih četvrti. Prionite uz krunicu kao što se bršljan drži stabla jer bez naše Majke ne možemo opstati.«

Svetičine misli o Mariji - Marija je naučila Isusa hodati, govoriti, kupala ga je svakoga dana, naučila ga je kako držati žlicu, držala ga je za ruke dok je činio prve korake. Zaboravljamo to. Budimo to malo dijete u njezinim rukama. - Idem li sa živom željom u sirotinjske četvrti?

Gospa je pohitila Elizabeti zato što ju je ljubila. Mi također moramo pohititi siromasima poput Gospe. - Nitko se nije naučio poniznosti više od Marije, njegove Majke. Trebamo Gospu da nam zadobije milost poniznosti. Privijte se k njoj: »Budi mi majka sada.«