S fra Slavkom Barbarićem meditiramo o došašću

Došašće je vrijeme postavljanja pravih pitanja.

"Započinje novo vrijeme došašćem, pripremom za Božić. Treba se ispitati da bismo mogli ponovno početi. Jedino pravo pitanje za nas je: Rastemo li u miru koji izlazi iz ljubavi, praštanja i milosrđa? Praštam oli lakše uvrede i tražimo oproštenje, postaje li naša osjetljivost za druge izvorom želje da drugima pomognemo?

Što je Božić: običaj ili događaj koji se tebe tiče?

"Postoji prava opasnost da vanjska priprema izgubi svoj nutarnji temelj i da ne potiče na nutarnju pripremu. Time bi se zaista načinila velika nepravda Božiću, Isusu koji dolazi iz ljubavi prema nama. Drugim riječima, postoji opasnost da se radujemo Božiću zbog hrane i pića, zbog lijepih božićnih običaja, a ne Onome zbog koga se sve to događa. Zamislimo da se netko priprema za dolazak i raduje se susretu s nama i da je pozvao mnoge prijatelje kojima je mnogo važnije štoje na stolu nego susret s nama. To bi nas zacijelo duboko povrijedilo."

Iskoristi ovo vrijeme došašća! Stani! Ne srljaj!

"Postoji opasnost, iz dana u dan sve veća, da se zadržimo na vanjskim uvjetima mira i radosti. Mnogi će u ovo predbožićno vrijeme toliko trčati i raditi i pripremati se za Božić da neće imati vremena za molitvu, za dobru sv. ispovijed, za misu, a to znači neće imati vremena za susret s Bogom. A ako se on ne dogodi, božićna radost i božićni mir neće dugo trajati. Završit će dobrim ručkom ili pićem ili nakon primanja darova koje ćemo pripremiti jedni za druge. Takav mir će već sutra nestati kao dim na vjetru, a to znači da je Božić prošao bez Isusa, tvorca mira. A to je za čovjeka strašno, jer će ga nemiri vječno tjerati na nemirnim putovima i nikad neće moći stati."

Božića nema bez iskustva ljubavi u srcu!

"Tko se u pripremi za Božić ne odluči na ljubav prema Isusu i ljudima oko sebe, on se svjesno ili nesvjesno odrekao nutarnje pripreme za Božić. Njemu će onda taj dan biti samo vanjska proslava, a to je premalo za slavljenje Božića."