Sedam glavnih grijeha

Uzmi malo vremena i provjeri kako stojiš sa sedam glavnih grijeha

Uzmi malo vremena i provjeri kako stojiš sa sedam glavnih grijeha. Kad (milošću Božjom) imenujemo grijeh koji smo prepoznali u sebi, to je kao da se u pokrajnjim uličicama svoje duše suočavamo sa skrivenim napadačima i pljačkašima, koji nastoje spriječiti naše jedinstvo s Bogom.

Neki ljudi osjećaju da je bolje zauzeti neki pozitivniji pristup vjeri, a ne zadržavati se na grijehu. Drugi vjeruju da su svi grijesi Bogu jednako odvratni te je stoga pogrešno bilo kakvo njihovo klasificiranje. Neki, opet, žele samo zaboraviti cijelu stvar jer su spašeni i Bog ih ljubi te se uopće ne brinu zbog ove 'problematike'.
Kad (milošću Božjom) imenujemo grijeh koji smo prepoznali u sebi, to je kao da se u pokrajnjim uličicama svoje duše suočavamo sa skrivenim napadačima i pljačkašima, koji nastoje spriječiti naše jedinstvo s Bogom. To je kao da saznamo da nam je bračni drug nevjeran ili, još gore, da smo neprekidno živjeli u slijepom nepovjerenju prema Zaručniku naše duše.

U priloženoj tablici nalazi se popis sedam tradicionalnih glavnih grijeha (poroka) zajedno s vrlinama (krepostima) kojima su suprotstavljeni. Ovaj popis grijeha potječe od pape svetog Grgura Velikog i svetog Ivana Kasijana, a Biblija ih sve zabranjuje. Ako vam jedan ili više ovih grijeha ne izgleda kao veliki, to gotovo uvijek znači da ste ih već racionalizirali. Najprije poradite na tome. Usput, ne postoji utvrđen popis kreposti koji bi odgovarao ovim grijesima; naveo sam one koji mi se u ovom trenutku čine najsmislenijima.

Sedam smrtnih grijeha   Vrlina ili krepost protiv koje se njime griješi
   
1. Oholost        Poniznost
2. Pohlepa (škrtost)     Darežljivost
3. Zavist          Ljubav
4. Ljutnja, srditost Blagost, ljubaznost
5. Pohota, bludnost Samokontrola
6. Neumjerenost u jelu i piću Umjerenost
7. Lijenost Gorljivost (žar)

Poniznost

Gledati na sebe onakve kakvi jesmo i ne uspoređivati se s drugima je poniznost. Oholost i taština se nadmeću. Ako vas doista zabrinjava još nečija oholost, onda vi imate mnogo oholosti.

Darežljivost

Ovdje se radi o nečemu mnogo većem od novca. Darežljivost znači dopustiti drugima da steknu zasluge i slavu i hvalu. To je davanje bez ikakvih očekivanja od drugog. Škrtost (pohlepa) znači željeti dobiti „svoj dio“ ili još više.

Ljubav

„Ljubav je strpljiva, ljubav je nježna ...“ Ljubav za sebe aktivno traži dobro od drugih. Zavidan se uvrijedi kad drugi primaju ili bi mogli primiti neko dobro. Zavist je uglavnom nerazdvojiva od oholosti.

Blagost, ljubaznost

Blagost, ljubaznost znači zauzeti nježan stav sa strpljivošću i samilošću. Ljutnja je često naša prva reakcija na probleme drugih. S ovim je povezana i naša nestrpljivost zbog pogrešaka drugih.

Samokontrola

Samokontrola gušenjem sprečava uživanje da nam ubije dušu. Pohota je samouništavajući nagon za zadovoljstvom koji je nerazmjeran svojoj vrijednosti. Spol, moć i ugled mogu se jako dobro upotrijebiti, ali oni često izmaknu kontroli.

Umjerenost

Umjerenost prihvaća prirodna ograničenja zadovoljstva i štiti ovu prirodnu ravnotežu. Ovo se ne odnosi samo na hranu nego i na zabavu i na druga legitimna dobra, štoviše i na društvo drugih.

Gorljivost (žar)

Gorljivost (žar) je energičan odgovor srca na Božje zapovijedi. Ostali grijesi djeluju zajedno kako bi usmrtili duhovne osjećaje, zato mi najprije postajemo spori da odgovorimo Bogu a onda potpuno upadamo u tromo zadovoljstvo.