Svoj post dokažite svojim djelima!

Sv. Ivan Zlatousti kaže:

„Vrijednost posta ne sastoji se samo u odricanju od određene hrane, već i u odricanju od svih grešnih stavova, misli i želja. Oni koji post ograničavaju samo na hranu, umanjuju veliku vrijednost posta. Ako postite, vaši postupci to moraju dokazati!

Ako vidiš bližnjeg u potrebi, budi mu milostiv. Ako vidiš bližnjeg kako dobiva neko priznanje, ne budi zavidan. Da bi post bio istinit, ne može se ostati samo na riječima, već treba postiti očima, ušima, nogama, rukama i cijelim tijelom, sa svime onim što je unutarnje i vanjsko.

Posti vlastitim rukama održavajući ih čistima u nesebičnom služenju drugima. Posti s nogama tako da ne budeš tako spor u ljubavi i služenju. Posti vlastitim očima tako da ne gledaš nečiste stvari ili da se ne fokusiraš na druge kako bi ih kritizirao. Posti od svega što ugrožava tvoju dušu i svetost. Bezkorisno je, s jedne strane, uskraćivati tijelu hranu, a s druge strane srce hraniti smećem, nečistoćama, sebičnošću, užicima.

Postiš od hrane, ali dopuštaš sebi slušati isprazne i svjetovne sadržaje. Moraš također postiti i ušima. Moraš postiti od slušanja nekih ružnih stvari koje se govore o tvojoj braći, od laži o drugima, posebno od ogovaranja te hladnih i štetnih riječi.

Osim što postiš ustima od jela, moraš postiti i od toga da ne kažeš nešto što može naštetiti drugom, jer kakva je korist od toga da ne jedeš meso a „proždireš“ svoga brata?“

Što nam to sv. Ivan Zlatousti govori s ovim razmatranjem?

Govori nam kako ti dani posta moraju biti prije svega dani u kojima se trebamo suzdržavati od neuredne ili pretjerane uporabe i svih drugih osjetila: ne moramo se usredotočiti na ono što ne smijemo gledati, razgovarati o onome što ne trebamo razgovarati, slušati ono što ne moramo slušati, željeti ono što nemamo, pokušavati zadovoljiti sve svoje emocionalne i duhovne potrebe; ne trebamo pokušavati zadovoljiti svoju usamljenost odmah tražeći društvo; ne moramo sve znati; ne moramo tražiti brze odgovore na sve što nam padne na pamet, itd.

Postom težimo k obraćenju. Stoga postimo od svih stavova koji su suprotni vrlinama. Možda će se vaš post sastojati u tome što ćete se truditi biti više uslužni (postite od vaše lijenosti, vaše udobnosti), jer kao što Gospa od nas traži da se molimo srcem, moramo i postiti srcem. Može se dogoditi da trebamo postiti od ljutnje, tako da u danima posta budemo ljubazniji, nježniji, prilagodljiviji. Možda moramo postiti od oholosti, spremni na to da budemo poniženi ili izvršavajući konkretna djela poniznosti.

it.aleteia.org/Prijevod: medjugorje-info.com

Označeno u