Tajna Isusovog groba

Pred Isusovim zapečaćenim grobom postavljalo se samo jedno pitanje: hoće li mu tijelo zauvijek ostati unutra ili će se ispuniti Njegove riječi "da će uskrsnuti treći dan." (Mt 16,21) Božja vjerodostojnost ovisila je o ispunjenju ovih riječi.

U slučaju da Bog nije imao raspoloživu silu kojom bi svojeg Sina uskrsnuo od mrtvih, Njegovo ime ne bi imalo nikakvu snagu, autoritet ili općeniti značaj u duhovnom svijetu. Spasiteljska sila ne bi mogla biti pokrenuta kako bi donijela blagoslov u živote ljudi koji ga zazivaju vjerom, primajući Božju milost.

Tada bi sotona potpuno opravdano mogao reći: "Ako je Isusovo tijelo još uvijek u grobu, a duh prebiva u podzemlju onda je kršćanima bolje da šute!" Pavlov zaključak iz prve poslanice Crkvi u Korintu daje naslutiti da to nikako ne bi bilo njegovo pretjerano razmetanje ili prazna prijetnja: "Ako li Krist nije uskrsnuo, onda je neosnovano naše propovijedanje, neosnovana je i naša vjera." (1 Kor 15,14) Kristovo uskrsnuće bio je duhovni izazov koji je sotona uputio Bogu. Biblija kaže "da je plaća za grijeh smrt." (Rim 6,23) To znači da je Isus kao žrtva pomirenja bezuvjetno morao iskusiti stanje smrti na sve tri razine ljudske opstojnosti: duhovnoj, duševnoj i tjelesnoj.

Na duhovno - duševnoj razini, Njegov nutarnji čovjek (duh) sišao je u tamne dubine podzemnog svijeta i osjetio užas krajnje odvojenosti od Boga. Zahtjevi pravednosti ne bi mogli biti zadovoljeni bez tog stravičnog iskustva. Sotona nije mogao pred Božjim licem optužiti Isusa niti za jedan počinjeni grijeh, iako je završio u podzemlju natovaren krivicom svih potomaka prvog Adama. On ga je zauvijek htio zadržati u stanju duhovne smrti i tako spriječiti ostvarenje Božjeg spasiteljskog nauma za grešno čovječanstvo. Sotonin konačni poraz bio je na vidiku i događaji su nezadrživo krenuli prema konačnom raspletu u zadnjem činu velike i toliko očekivane duhovne bitke.

Njezin ishod sve je promijenio. Isusovo mrtvo tijelo u grobu bilo je zadnje područje njegove privremene vlasti koju je grčevito nastojao zadržati. Uskrsnuće se moralo odigrati i na tjelesnoj razini kako bi sotonina vlast bila zauvijek slomljena i u tom području. Bog je pokrenuo najsilniji napad ikad izveden u duhovnim bitkama. Sotonine duhovne sile opkolile su grob u očajničkim pokušajima da zadrže svoje posljednje borbeno uporište. Demonska vojska postavila je štit koji je trebao spriječiti prodor Svetog Duha u grob i oživljavanje Isusovog tijela.

Svi prinčevi duhovne tame bili su na tom mjestu - spremni za borbu. Ali, niti jedna sila više nije mogla spriječiti prodor Svetog Duha koji je protutnjao demonskim redovima poput orkana. Straže pakla bile su probijene i razbijene, a Božji Duh se doslovno poput bujice ulio u Isusov zapečaćeni grob. Božji Sin uskrsnut je u duhu, duši i tijelu. Ostani nekoliko trenutaka u tišini i posvijesti si...

Isus je bio mučen, razapet, umro i pokopan radi tebe i mene... Iz ljubavi prema tebi i meni... Grob nije zadnja stanica života...

Ako umremo s Njim, On će razbiti okove groba i smrti i uvesti nas u puninu Života! Bez Njega grob ostaje zatvoren. Zauvijek. Hoćeš živjeti? Stvarno živjeti? Ma odluči se već jednom za Uskrslog potpuno i živi!!

Označeno u