Treba li otac biti čvrste ruke?

S obzirom na društvene promjene u posljednjih 50 godina, uloga i doživljaj očeva značajno su se promijenili. Moderna obiteljska dinamika zahtjeva aktivnu uključenost muževa i očeva. 

Kako se hercegovački očevi nose s tim promjenama? Koja je glavna razlika između očinske uloge nekad i sada? Kako očevi mogu zadržati voditeljsku ulogu u obitelji, postaviti jasan autoritet, a pritom ostvariti blizak i povezujući odnos s djecom? Kakav odnos očevi ostvaruju sa sinovima, a kakav s kćerima, te trpi li pritom odnos među supružnicima?

Ova pitanja istražuje nova epizoda podcasta "Rastući s djecom", u kojoj gostuje psiholog Mario Brkić. Brkić, otac troje djece i školski psiholog s desetogodišnjim iskustvom, dijeli svoja razmišljanja i iskustva o izazovima roditeljstva. Ističe kako mu je roditeljstvo promijenilo životne prioritete, te naglašava važnost angažiranog i brižnog odnosa s djecom, neovisno o mišljenju okoline.

Govoreći o očinskom autoritetu, Brkić ističe da se autoritet zaslužuje dosljednošću u ponašanju. "Pitanje autoriteta je zanimljivo pitanje i važno je istaknuti da se autoritet ne može utjerati. Kada to usporedimo sa situacijom u školi, znamo da se prije tjelesno kažnjavalo djecu i ona su birala ne kršiti pravila da ne osjete fizičku bol, ali pitanje je koliko su istinski poštivali takve učitelje. Djeca poštuju autoritet kada je osoba autentična i živi ono što govori." Brkić također raspravlja o muškoj autodestrukciji i tendenciji da se problemi rješavaju snagom, „na mišiće“, te nudi pametnije pristupe rješavanju problema. Više o tome možete saznati u novoj epizodi podcasta. Podcast Rastući s djecom na portalu Bljesak uređuje i vodi Ana Pavlović.

Označeno u