Upute za valjanost sakramenta pomirenja

Potrebno je pred sveprisutnim svetim Bogom na samokritički način  (a ne samoopravdavajući) pomno ispitati svoju savjest, izreći i izbaciti iz sebe sve grijehe, nužno teške po vrsti i broju (ili učestalosti) te bitnim okolnostima.

Što, koliko i kako jer je primjerice veća odgovornost ako sudionici grijeha imaju odgovorniji položaj (zaručeni, zavjetovani, na svetom mjestu, poslovođe...); naravno sve uz zdušno kajanje-iskrenu volju: više ne griješiti čuvajući se grješne prigode i nadoknađujući za štetu nanesenu grijehom (npr. vratiti ukradene ili zadržane stvari, prekinuti vanbračni suživot, izaći iz stanja teškog grijeha, odricati se primjerice kontracepcije, korupcije, moliti iskreno za oprost i opraštati od srca, vratiti dobar glas drugome, opozvati klevete, popraviti sablazan, prikazati molitve, žrtve i djela milosrđa itd.); a ako je potrebno zatražiti i konkretnije savjete od dobrog duhovnika. - druge nam nema, osim ako želimo tek prividan, umjesto pravi mir!!

01 Priprema za svetu ispovijed 02 Ispit savjesti 03 Sakramenti 04 Ljubi bližnjega kao sebe samoga 05 Glavni grijesi 06 Kajanje 07 Sam čin svete ispovijedi 08 Pokora Sv. Ivan Bosco znao je često govoriti o potrebi dobre Ispovijedi.

Evo njegove mistične vizije (a slično iznose i sv. Mala Terezija, sv. Alfons de Liguori, naučitelji Crkve i dr.): I iznenada ugledah mlade ljude gdje padaju u... užarenu jamu...

Da, oni su se ispovjedili, ali su grijehe protiv čistoće ili slabo ispovjedili ili jednostavno sakrili. Npr. jedan od tih mladića je počinio taj grijeh pet puta, a kazao je samo dva ili tri.

Neki su taj grijeh počinili u djetinjstvu i nikada se nisu usudili ispovjediti ga, ili su ga slabo predstavili... Neki su izostavili kajanje ili čvrstu odluku, neki su, umjesto da ozbiljno ispitaju savjest, nastojali obmanuti ispovjednika. Onaj koji umre u takvu stanju, prihvaća da se pribroji osuđenima...Među njima je bilo i onih koji su se prividno dobro ponašali... Treba iskreno pokajanje i treba izmijeniti život!!

Označeno u