Zašto je važno ići na svetu pričest

Zašto je važno ići na svetu pričest

Sjedinjenje s Bogom
Pričest je najuzvišeniji način sjedinjenja s Isusom Kristom, a time i s Ocem i Duhom Svetim. Čovjek, primajući sv. pričest, postaje dionik božanskog života, postaje jedno s Isusom. To je neizrecivo uzvišen događaj kojega se ne bismo smjeli samo tako olako lišavati.

Sv. pričest je hrana
Koliko smo se samo puta uvjerili kako nam je vjera na «klimavim nogama», kako nas život troši i iscrpljuje i kako nam malo treba da posumnjamo i u samog Boga. Bog hrani i jača našu vjeru. Ne možeš biti blizu vatre a da se ne ogriješ. Ne možeš se sjedinjavati s Bogom, a da se to pozitivno ne odrazi na tvoju vjeru i svakodnevni život.

Sv. pričest je lijek
Kad je čovjek bolestan, potrebna mu je pomoć liječnika i lijekova. Stanje grešnosti u kojem se nalazimo od rođenja do smrti je bolesno stanje ljudskog duha te traži i treba pomoć. Liječnik je sam Isus, a lijek je njegovo Tijelo i Krv. Sv. pričest nas posvećuje, čisti i krijepi za svakodnevnu borbu sa zlom. Bolestan čovjek, ako se ne liječi, postaje žrtva i drugih bolesti, organizam je sve slabiji i polako gubi bitku sa bolestima. Duh koji se ne liječi i ne jača polako slabi i postaje još podložniji zarazi grijeha i zla.
Sv. pričest nije magija koja lažno obećava lagodan život bez briga i problema. Ona djeluje poput lijekova – ako se redovito uzimaju, djeluju polagano, ali sigurno na izvore bolesti. Sv. pričest nas iznutra jača, hrani, posvećuje i liječi. Izbjegavati sv. pričest znači odbacivati dar kojeg mi Bog neprestano nudi za moje dobro.

Sv. pričest je zaštita
Stanje grešnosti u kojem se nalazimo ovdje na zemlji čini nas jako ranjivima na napade Sotone. On nas kuša, nudi nam svašta, pokušava nas zavesti i pre variti. To je realnost s kojom treba računati i to nisu priče za plašenje zločeste djece. Često se sjedinjavati s Isusom u sv. pričesti znači primati Božju zaštitu. To ne znači da će Sotona pobjeći od nas, da će njegove kušnje prestati. Bilo bi to prejednostavno! No, čovjek posvećen sv. pričešću biva mudar i pažljiv – ne dopušta da postane laki plijen Sotone, on nastoji što duže sačuvati svoju povezanost s Bogom koju je kao dar primio u sv. pričesti i zato se jače opire, a biva potpomognut Božjom snagom. Toliki su ljudi koji svjedoče da su se počeli osjećati puno zadovoljnije otkad su u svoj život uveli redovitiju sv. pričest.

Označeno u