Zašto nismo ozdravili - neopraštanje

Fra Ivo navodi osam prepreka, s kojima se susretao u svojoj bogatoj praksi

Svako ozdravljenje po molitvi u Isusovo ime je dar od Boga. Ono se ne može kupiti niti čime zaraditi. Bog je suveren. On hoće sve ozdraviti, ali katkada postoje okolnosti u kojem ne ozdravlja zbog prisutnosti nevidljivih prepreka ozdravljenju. Fra Ivo navodi osam prepreka, s kojima se susretao u svojoj bogatoj praksi: neispovjeđeni grijesi; nedostatak vjere; okultizam; neopraštanje; duhovi bolesti; neznanje; prokletstva; „što će mi liječnik“. Objavljujemo ih u nastavcima

Neispovjeđeni grijesi / Nedostatak vjere / Okultizam

Piše: dr. sc. fra Ivo Pavić, OFM

4. Neopraštanje
Bog oprašta uvijek i rado. On bi želio da i mi tako postupamo prema bližnjima; trebali bismo i mi opraštati drugima, i samima sebi. Kršćanski autori govore o tome kako mnogi bolesnici ozdravljaju od najtežih bolesti tek kad potpuno oproste onima koji su ih povrijedili, jer je čovjek stvoren da živi u ljubavi, a ne u mržnji i nepraštanju.

Neopraštanje je često prepreka ozdravljenju

Mudri Sirah kaže: „Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kad budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti. Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospoda tražiti ozdravljenje“ (Sir 28,2-3).

Isus je jako konkretan i jasan kad govori o opraštanju: „Ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših“ (Mt 6,14-15). U molitvi Očenaša Isus nas uči: „i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim“ (Mt 6,12) i nadalje: „...Opraštajte, pa će vam biti oprošteno“! (Lk 6,37).

Neopraštanje donosi mnoge fizičke i psihičke bolesti, tvrdi Meehan. Ono nam smeta u životu i zbog toga često dolazi nesanica, bolovi u želucu, nervoze i različite psihoze. Često je opraštanje ključni faktor za ozdravljenje.[13]

Da bi se ozdravilo, važno je oprostiti!

Mnogi liječnici, mnogi psiholozi, psihijatri, upozoravaju o štetnosti neopraštanja. Često nismo svjesni koliko nas taj potisnuti osjećaj može kočiti u životu, ili kako je uzrok raznih bolesti povezan s dubokim osjećajima nezadovoljstva, nesreće i boli koje potiskujemo u sebi.

„Malo je stvari koje priječe ozdravljenje više od neopraštanja“, upozorava DeGrandis. „Neki bi bili rekli da je to pomanjkanje vjere, ali je moje iskustvo pokazalo da upravo neopraštanje predstavlja najčešću prepreku.“ Kad oprostiš, daje ti se mir i zdravlje, cjelovitost umjesto rastrganosti.[14] Ovo isto potvrđuje indijski svećenik Otac Bill u svojoj knjizi Isus me dotaknuo. On svjedoči da mnoga ozdravljenja dolaze nakon opraštanja.[15] Zato je važno oprostiti da bi se ozdravilo!

Oprostiti treba svima

Opraštanje nas izmiruje s drugima, liječi duh, a često i tijelo. Mora se oprostiti svima: najprije samome sebi, sve promašaje i grijehe; pa ljudima oko sebe i napokon Bogu kojega čovjek katkada smatra odgovornim za sve. Tek tada će čovjek osjetiti plodove ozdravljenja. Jedan američki psihoterapeut je rekao da bi 95% njegovih pacijenata ozdravilo samo kad bi mogli oprostiti.

Oprostiti nije lako, ali nije ni nemoguće. Ono je često proces koji traži i Božju pomoć.

Oprostili pa dobili dijete

Molio sam za bračni par iz Švicarske koji nije mogao imati djece. Dok sam molio, čuo sam Gospodina kako mi je rekao: ‘neopraštanje’. Nakon kratkog razgovora, priznali su da postoji neopraštanje prema osobi koja ih je povrijedila, osobito ženu. Kad su oprostili srcem, i pokajali se za taj grijeh, već sljedeću godinu Bog ih je blagoslovio djetetom.

Opraštanje oslobađa

Te osobe kojima ne želimo oprostiti, prisutne su u našim životima. One stanuju u našem srcu i progone nas. Možemo pobjeći daleko od njih, ali ih uvijek nosimo sa sobom. Kad im oprostimo, slobodni smo od njih i zadobivamo duhovno ozdravljenje!

Na križu Isus pokazuje bit bezuvjetnog opraštanja uvodeći u raj dobrog razbojnika. Krist mu reče: „Zaista, kažem ti, danas ćeš sa mnom biti u raju“ (Lk 23, 43). Isus nije samo govorio o potrebi opraštanja već je to činio i u praksi. Oprostio je neprijateljima i tako nam pokazao primjer.

Označeno u