Zašto nismo ozdravili - prokletstvo

Prokletstvo je riječ ne baš popularna u modernome jeziku. Izbjegava se čak i u propovijedima i poukama jer djeluje odviše mračno i odbojno. Postoji li prokletstvo?

Piše: dr. sc. fra Ivo Pavić, OFM

Prokletstvo
Prokletstvo je riječ ne baš popularna u modernome jeziku. Izbjegava se čak i u propovijedima i poukama jer djeluje odviše mračno i odbojno. Postoji li prokletstvo?

O tome se ne razgovara ni u našoj kulturi a ni u našoj Crkvi, ali ono ipak postoji. Ono je često uzrok mnogim bolestima. Današnja se medicinska znanost tome izruguje i to naziva praznovjerjem. Ukratko: ljudi ne vole spominjati tu riječ. No, istodobno, ona je tako jaka i stvarna da joj je u Bibliji posvećeno cijelo jedno poglavlje. Naime, cijelo 28. poglavlje u Knjizi Ponovljenoga zakona govori o prokletstvima i o blagoslovima! Znamo da nam svaki blagoslov dolazi od Gospodina, a prokletstvo od neprijatelja Božjega.

U Websterovu rječniku, prokletstvo je definirano kao „molitva“ ili zaklinjanje da nekoga snađe šteta ili povreda. Isto tako, prokletstvo možemo definirati kao mračnu negativnu zlu silu koja ne dâ čovjeku da bude sretan i da uspije u životu.

Najčešći i najteži slučajevi...

...koje sam susreo, odnosili su se na roditelje koji su prokleli svoju djecu ili unuke. Jedna djevojka iz Splita rekla mi je da je otac svaki dan proklinje želeći joj najgora zla. U njezinu se životu vidjelo da nema blagoslova. Poučio sam je kako će poništavati prokletstva. Nedugo zatim stanje se počelo popravljati.

Biblija govori da je najveći razlog upadanja u prokletstvo nevršenje Božjih zapovijedi (usp. Pnz 28). Prokletstvo tvori prepreku koju treba slomiti, da bi Božji blagoslovi mogli teći na obitelj. Mnogi se autori slažu da štovanje krivih bogova, nepoštovanje roditelja, nepoštovanje nedjelje, pobačaj, bogopsovka, nezakoniti ili neprirodni spolni odnosi redovito uzrokuju prokletstvo.

Znakovi prokletstva

U svojoj knjizi Blagoslov i prokletstvo, Derek Prince nabraja sljedeće znakove prokletstva: ako postoje zaredom u obitelji mentalni i duševni slomovi ili mentalni bolesnici, nasljedne bolesti, npr. da je od bolesti srca umro pradjed, djed, otac, sin i njegov sin. To može biti znak da u obitelji postoji prokletstvo. Potom, česti spontani pobačaji, neplodnosti kod žena i bolesti na genitalnim organima, rastave brakova, stalni financijski problemi, česta samoubojstva u obitelji.

Opasno je riječima proklinjati s ili bez razloga. Ako proklinje osoba s autoritetom, kao što je svećenik ili predsjednik, ili ako otac i majka proklinju svoju djecu, prokletstvo ostaje dok se ne otkrije taj problem i za to se moli.

Kako se lomi prokletstvo

Po molitvi u ime Isusovo lomi se prokletstvo nad osobom i ona tada bude oslobođena i može primiti ozdravljenje. Isus je postao prokletstvo na križu da bi nas oslobodio od vremenitog i od vječnoga prokletstva (usp. Gal 3,13-14). Prokletstvo može biti zapreka ozdravljenju sve dok ono ne bude slomljeno ili poništeno Isusovom snagom. Dakle, ako i postoji, nije tragedija. Svaki ga kršćanin može poništiti moleći vjerom u ime Gospodina Isusa. Trebamo učiniti tri stvari:

pokajati se u sakramentu ispovijedi i okrenuti Bogu;
odreći se duha proklinjanja i svega onog što smo činili;
zatim možemo moliti za oslobođenje od prokletstva.

Molitva

Moliti možemo ovako: „Kroz Isusovu žrtvu na križu oslobođen sam od prokletstva i ušao sam u blagoslov. Sada u ime Isusovo poništavam svako prokletstvo koje je prisutno u mom životu i ulazim u Abrahamov blagoslov koga je Bog blagoslovio u svemu“ (usp. Gal 3,13-14).

Označeno u