3 sveca koji su pobijedili ovisnost

Njihove priče svjedoče da naše ovisnosti i neuspjesi ne definiraju i da mogu unijeti nadu u naše vlastite borbe.

Ovisnost je opaka zvijer, bolest koja proizlazi iz duboke emocionalne boli koju je jako teško prevladati.

U isto vrijeme, oni koji se bore s ovisnošću nikada ne smiju poistovjetiti s ovom borbom. U svakoj ljudskoj osobi postoji mnogo više od njihovih borbi.

“Ljude sa slomljenim rukama ne definiramo po takvim rukama. Isto tako, ne smijemo dopustiti da mentalni poremećaji definiraju ljude koji ih imaju ili njihove obitelji”, rekao je John Dolan, biskup Phoenixa, koji je u svojoj biskupiji pokrenuo Centar za mentalno zdravlje.

Postoji nada u spoznaji da su brojni sveci pobijedili ovisnosti. Njihove priče svjedoče da nas naše ovisnosti, grijesi i propusti ne određuju te da je svatko od nas pozvan na svetost na svoj način.

Ova su tri sveca nadvladala ovisnost i pronašla svetost usred svojih borbi. Ovdje možete pročitati o drugim svecima koji su se borili s ovisnostima , te u knjizi Sveci koji su se borili s ovisnošću , kojoj želim zahvaliti da je pružila neke informacije za ovaj članak, piše Aleteia.

Blaženi Bartolo Longo

Iako je odrastao u katoličkoj obitelji, Longovo odbacivanje vjere počelo je kada je imao 10 godina i kada mu je otac umro.

“Kao i mnogi ovisnici, blaženikov put do droge najvjerojatnije je bio pokrenut tugom”, piše Henry Sseriiso u knjizi Sveci koji su se borili s ovisnošću .

Longo je postao sotonistički svećenik i nastavio se boriti s ovisnošću o drogama, kao i s tjeskobom, depresijom i paranojom sve dok se nije ponovno obratio na katoličanstvo kao odrasla osoba.

Nakon obraćenja posvetio je život pomaganju siromašnima i poučavanju ljudi o krunici i snazi molitve.

Njegova priča je apsolutno izvanredna i vrijedna je čitanja.

Sveti Bruno Sserunkuuma

Rođen je 1856. u Ugandi, a bio je sin poglavice Kraljevstva Buganda. Borio se s ozbiljnom ovisnošću o alkoholu iz vremena kada je bio mladić.

Kada je postao katolik, nastojao se odreći ove ovisnosti, ali se nakon obraćenja nastavio boriti s alkoholom.

Na kraju je podnio mučeništvo zbog svoje vjere, a njegova priča o borbi s ovisnošću nadahnuće je za druge koji poznaju taj osjećaj.

Sveti Vladimir

Život svetog Vladimira prije obraćenja jedna je od najšokantnijih svetačkih priča, posebno za suvremene čitatelje, piše Henry Sseriiso u ranije spomenutoj knjizi. O njegovom pretkršćanskom životu znamo mnogo, ali ćemo istaknuti samo to da je imao ozbiljnu ovisnost o seksu i drugim vrstama moralne izopačenosti.

Nakon obraćenja odrekao se svih svojih žena i svojih 800 priležnica te potpuno preokrenuo svoj život. Ostao je vjeran u braku sa samo jednom ženom i zamijenio je poganske hramove u svom kraljevstvu crkvama.

Danas je svetac zaštitnik i Rusije i Ukrajine, te istaknuta osoba u povijesti i folkloru obiju naroda.