Četiri praktična načina kako oponašati sv. Josipa

Najvažniji dio pobožnosti prema sv. Josipu je oponašati njegov primjer.

Iako su molitve i pobožnosti važne prilikom čašćenja sv. Josipa, najvažnije je oponašati život i primjer Isusova poočima, piše Aleteia.

U knjizi Pobožnost sv. Josipu iz 19. st. autor jasno objašnjava ovaj koncept:

Najizvrsnija pobožnost prema našim svetim zaštitnicima sastoji se u nasljedovanju njihovih vrlina. Nastojte svaki dan vježbati u nekima od tih vrlina koje su zasjele u sv. Josipu; npr. biti u skladu s Božjom svetom voljom.

Knjiga također iznosi korisnu vježbu koja vas može podsjetiti na nasljedovanje sv. Josipa:

Otac Louis Lalemant, odabravši sv. Josipa kao uzor nutarnjeg života, svaki dan je u njegovu čast činio sljedeće vježbe: dvije ujutro i dvije navečer.

1. SLUŠAJTE DUHA SVETOGA

Prva vježba bila je usmjeriti svoj um prema srcu svetog Josipa i prisjetiti se koliko je on bio poslušan nadahnućima Duha Svetoga. Nakon toga, preispitao bi svoje srce, ponizio se zbog trenutaka otpora i trudio se vjernije slijediti nadahnuća milosti.

2. JEDINSTVO MOLITVE I RADA

Druga vježba bila je razmatranje s kojim je savršenstvom sv. Josip sjedinjavao svoj nutarnji život sa svojim poslom. Osvrćući se na vlastiti život, promatrao je je li bilo nedostataka koje je trebalo ispraviti. Otac Lalemant postigao je ovom svetom vježbom veliko sjedinjenje s Bogom i znao je kako ga sačuvati usred svojeg zanimanja koje bi odvraćale njegovu pozornost.

3. POBOŽNOST DJEVICI MARIJI

Treća vježba bila je duhovno sjedinjenje sa sv. Josipom kao supružnikom Majke Božje; uzimajući u obzir zadivljujuće svjetlo koje je svetac imao s obzirom na Marijino djevičanstvo i majčinstvo, ohrabrio je samog sebe voljeti ovog svetog patrijarha zbog ljubavi njegove svete zaručnice.

4. OBOŽAVAO JE ISUSA

Četvrta vježba bila je pokazati sebi istinsko klanjanje i očinsku brigu koju je sv. Josip pružio Djetetu Isusu: tražio je dozvolu da mu se pridruži u klanjanju, ljubavi i služenju Božanskom Djetetu s najnježnijom naklonošću i najdubljim štovanjem.

Preveo: Medjugorje-info.com