Iskoristite ovo "pravilo 10 minuta" za bolju kvalitetu života

Ova strategija upravljanja vremenom je jednostavna i učinkovita. Ovih 5 ideja pomoći će vam da započnete.

Vratila sam se s putovanja za Božić i naizgled preko noći kuća je bila ruševina... lijepi novi darovi koji još nisu imali svoje mjesto, gomila rublja s putovanja koje je trebalo očistiti i kuhinja koja se nekako napunila suđem nakon jednog samotnog obroka. "Trebat će mi tjedni da ovo mjesto vratim u red", zastenjala sam u sebi.

Srećom, dok sam se pretvarala da nered ne postoji, riječi jednog mudrog prijatelja radosno su odzvanjale u mom umu: “Život mi mijenja shvaćanje koliko toga možeš učiniti u 10 minuta!”

I, dečko, je li to istina. Jednom kada shvatite koliko će vam oskudnih 10 minuta produktivnosti učiniti u životu svaki dan, teško je osvrnuti se unatrag.

Istodobno, također je nevjerojatno koliko vam 10-minutnih razdoblja mogu proći potpuno neiskorišteno jer se grozite stvari koje morate učiniti. Ako ste nemotivirani, depresivni ili se jednostavno borite s lijenošću, postavite tajmer na 10 minuta i vidite što možete učiniti.

Evo nekoliko ideja za 10-minutne zadatke koje možete započeti odmah…piše Aleteia.

10 minuta jutarnje higijene

Čak i ako radite od kuće, ili ste na odmoru, ili ako nemate kamo otići cijeloga dana, odvojite 10 minuta na početku dana da biste se pripremili za dan koji je pred vama – istuširajte se, odjenite se, oprati zube itd. Vrijeme koje odvojite za jutarnju higijenu promijenit će način na koji pristupate svemu ostalom u vašem danu, i vaš stav, te će vas pripremiti da obavite još nebrojenih 10 minuta teškog rada u sljedećih nekoliko sati.

10 minuta molitve

Ujutro prije posla možete odvojiti 10 minuta za molitvu. Pročitajte stih iz Svetog pisma, a zatim sjedite u tišini s Bogom, razmišljajući o stihu. Dopustite Isusu da djeluje u vama tijekom dana i zahvalite mu za sve što imate i što ćete doživjeti u nadolazećim satima. Ako već znate s kojim ćete se svakodnevnim borbama suočiti na poslu ili kod kuće, predajte Isusu te borbe. Tražite ga za milost da možete ljubiti ljude s kojima se svakog dana susrećete.

10 minuta za pripremu jela

Možete napraviti sendvič ili salatu s nekom vrstom proteina (tunjevina, grah, piletina koju ste kuhali 10 minuta prošle subote kako bi bila spremna za nadolazeći tjedan) za manje od 10 minuta. Možda ćete trebati odvojiti malo vremena za pripremu, ali ako neke namirnice već imate pripremljene, obroci tijekom dana mogu biti brzi i laki i održavati vas bolje od kave ili čokolade ili pak praznog želuca.

10 minuta za projekt

Tijekom dana, bilo da ste na poslu ili kod kuće, obratite pozornost na to s kojim ste projektima odugovlačili. Obvezite se provesti 10 minuta na jednom od takvih projekata, nakon što se oslobodite svojih svakodnevnih dužnosti. To kratko vrijeme provedeno u radu s nečim što ste izbjegavali činiti, možda je upravo ono što vam je trebalo da vam popravi dan.

10 minuta čišćenja

Dok pripremate večeru, ili prije nego što se odmorite, odvojite 10 minuta za pospremanje i punjenje perilice posuđa. Prazna perilica posuđa ili perilica posuđa spremna za rad održat će vas zdravima, a i početak je prema čistoj kuhinji (ako kuhinji posvetite još samo 10 dodatnih minuta nakon pospremanja perilice, kuhinja će biti u vrlo dobrom stanju).

Označeno u