Moderna psihologija se slaže sa svetim Ivanom od Križa o dosadnim ljudima

Studije pokazuju da fokusiranje na dobrotu drugih ljudi pospješuje zdravlje i sretnije mentalno stanje, piše Aleteia.

Živo se sjećam kako sam žalila na kolegicu s fakulteta iza njezinih leđa: “Ova je osoba tako čudna, tako dosadna, tako odvratna.” A onda sam polako upoznala osobu na koju sam se žalio i shvatila kako je ona velikodušna, puna ljubavi i uistinu dobra osoba. Osjećala sam se užasno za sve trenutke kad sam je omalovažavala.

Upravo su me ovakva iskustva natjerala da shvatim koliko je to oslobađajuće i koliko se bolje osjećam kada se usredotočim na dobre i lijepe osobine neke osobe, a ne na njene mane ili neobičnosti. Malo sam kopala i otkrila da se neke trenutne psihološke studije, kao i naša vjera, slažu sa mnom.

Studije moderne psihologije polažu da pozitivno razmišljanje čini zdravije i sretnije mentalno stanje.

Studija iz 2008. bavi se negativnošću u ljudskom razvoju. Negativna pristranost je pojam koji se odnosi na to kako se muškarci i žene često prirodno fokusiraju na negativna iskustva i emocije u svojim životima i umanjuju ili ignoriraju pozitivno. Ova je tendencija prisutna od mladosti, ali je moguće — i važno — aktivno promijeniti ovaj fokus.

Mnoga su istraživanja usmjerena na široke kategorije poput negativnih emocija ili negativnih iskustava općenito, a posljedice negativnog razmišljanja dolaze do izražaja čak i u fizičkom zdravlju. Postoje studije koje pronalaze negativne misaone obrasce povezane s demencijom i ukupnim padom mentalnog zdravlja kod starijih osoba, kao i komplikacijama u mentalnom zdravlju svih ljudi.

Katolička vjera također pruža obilje primjera dobrotvornog razmišljanja koje vodi do mirnog života.

Čitajući živote svetaca, pronašala sam mnoge muškarce i žene koji su usvojili način razmišljanja “usredotočenost na dobro u ljudima” i bili primjeri smirenosti i ljubavi za one oko sebe.

Majka Terezija, sveta Terezija od Kalkute, gledala je mimo fizičke slomljenosti i ružnoće onih koji umiru na ulicama. Vidjela je njihovo dostojanstvo i ljudskost te se prema njima odnosila s ljubavlju i poštovanjem.

Sveti Ivan od Križa, karmelski svećenik, imao je mnogo neprijatelja jer je pokušavao pomoći reformi karmelskog reda. Njegovi neprijatelji – često drugi svećenici – izmišljali su priče o njemu kako bi pokušali uništiti njegov ugled i tako zaustaviti njegove napore da promijeni red. Ali Ivan ne bi govorio loše o onima koji ga kleveću niti bi dopuštao bilo kome oko sebe da govori loše o tim ljudima. Ugled onih koji su ga povrijedili pokušavao je zaštititi cijeli život. Njegov mir i radost bili su svjedočanstvo onima oko njega.

 Razmotrite svaku osobu redom i zapišite koje dobre osobine ima.

Postoji nekoliko načina da počnete mijenjati način na koji razmišljate o ljudima oko sebe i tako otkloniti stres iz svog života.

Jedan od načina je da sebi priznate osobe na koje se najčešće žalite. Je li to bivši? Kolega s posla? Rođak? Radi li se zapravo o puno ljudi? Razmotrite svaku osobu redom i zapišite koje dobre osobine ima. Možda ćete morati početi s vrlo površnim stvarima, ali pokušajte pogledati dublje i prepoznati unutarnje dobro koje posjeduju.

Drugi način da promijenite svoje misaone obrasce, na temelju prijedloga u ovom članku o pristranosti negativnosti, jest razmišljati o nečemu na čemu ste zahvalni i provesti 15 sekundi na tom mjestu zahvalnosti kad god primijetite da se okrećete negativnim mislima. Ovo je praksa koju biste morali raditi više puta dnevno kako biste preokrenuli trend negativnosti, a kao i kod stvaranja bilo koje navike, moglo bi potrajati neko vrijeme da se naviknete. Ali nemojte odustati! Mali koraci svaki dan brzo će se zbrajati.

Označeno u