Ohrabrujuće riječi karmelićanina: "Bog ima zadnju riječ. To je najbolja vijest za nas"

"Danas vidim sve više proroštava a manje vjere"

Svećenik Krešimir Josip Bahmec, karmelićanin koji se trenutno nalazi na licencijatu iz duhovnosti u Rimu na svom Facebook profilu podijelio je ohrabrujuće misli svima onima koji osjećaju u strah i neizvjesnost u ovim tzeškim vremenima

Njegovo promišljanje donosimo u cijelosti:

"Danas vidim sve više proroštava a manje vjere. Čest je govor o kraju svijeta, o posljednjoj bitci, o krahu društva, o dubokoj državi, o sotonistima, teroristima, anarhistima...
Ljudi sami generiraju strah. Objektivno, nije lako. Ludo bi bilo reći da povijest nije uzavrela, ali kada nije bilo tako ako ne i gore?
Možda je ipak najveći luđak onaj koji kaže da nema Boga (Ps 14,1; 53,1). "Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na Zemlji?" (Lk18, 1)
U današnjem Evanđelju farizeji pitaju Isusa "Kada će doći kraljevstvo Božje"? Isus odgovara da je "Kraljevstvo Božje među vama"(Lk 17, 21). Bog ne vlada svijetom već srcem čovjeka.
Dostojevski je napisao da kada se đavao bori sa Bogom, bojno polje je srce čovječje. Tu se vodi najveća bitka.
Duboka država je pojam koji označava najmoćnije ljude na svijetu koji upravljaju ljudima, no, ima jedna druga duboka država, Božja država koja najviše utječe na sudbinu čovječanstva. Monaške zajednice braće i klauzurne sestre koje su svoj život, očinstvo i majčinstvo, brak i karijeru predali Bogu u zamjenu za tihi i povučeni život molitve, posta i trpljenja. Za spas svijeta. Tu se duhovne specijalne antiterorističke jedinice.
Sutrašnje Evanđelje zvuči kataklizmički. Zvuči kažem, ali sve što govori Isus nije kataklizma već spas.
U vrijeme Noe iznenada je došla poplava, u vrijeme Lota vatrena kiša s neba, a Isus nam govori pravo proroštvo "Tko god bude nastojao život svoj sačuvati, izgubit će ga; a tko ga izgubi, živa će ga sačuvati" Lk 17, 33).
Zašto brinemo kada je sve u Božjim rukama?
Što god se događa je prilika za temeljno opredjeljenje, za Boga, za spas. Kraljevstvo Božje je u nama, u našem srcu se odvija najveća bitka između đavla i Boga. Nitko nam ne može ništa, na nama je jedina odluka.
Progoni, ratovi? Židovi su najviše narasli u egipatskom ropstvu, Kršćani u Rimskom carstvu, vjera Hrvata je bila najjača u komunizmu. Sotona je mislio da je smrću Isusa na križu pobijedio ali time je doživio najveći poraz.
Današnje neprilike i strahovi? Ne, to su prilike za mnoge svece. Sjetite se, zar nisu najveći junaci bili u Domovinskom ratu?
Jest, sada se odvija žestok duhovni rat. Zar to nije dobra vijest? Sada ćemo tek vidjeti kolike svece je Bog sačuvao za najveće bitke. I to, ne pape i biskupe već vas laike.
Bog ima zadnju riječ. To je najbolja vijest za nas. Bit će sve dobro sa Bogom. Pobijedit će ljubav."

Danas vidim sve više proroštava a manje vjere. Čest je govor o kraju svijeta, o posljednjoj bitci, o krahu društva, o...

Objavljuje Krešimir JosipČetvrtak, 12. studenoga 2020.

Označeno u