Pater Arek Krasicki: Za one koji su se izgubili

 (Iv 14,1-12)

Na početku sve izgleda dobro, ali čim uđemo dublje u šumu (života), tim je teže pronaći pravi put. Možda se sami pitate kako ili što se dogodilo, da umjesto isitnite radosti u tvome srcu kraljuje tuga?
Ovaj se odlomak Ivanova evanđelja čita kao jedan od ponuđenih obrazaca u obredu sprovoda. Mislim da nitko ne bi pogriješio kad bi ga pročitao i na vjenčanju. Ovo je moj jedan od najomiljenijih dijelova Ivanova evanđelja, a ipak nisam se niti ženio niti sam umro. Nije ni to važno! No, Isusove riječi podižu sve nas koji smo se životno iznenadili ili izgubili put.

Sjećate li se što je Isus rekao svojoj mami kad su ga tražili tri dana? „Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?“ Tada je židovski hram simbolizirao nebo. Tu je bio prisutan Bog. Isus je tu gdje je njegov Otac. Na taj je način Isus pokazao svima pravac - nebo, tu gdje je Otac, tu je i vaš stan. Marija je sigurno proživjela šok kada se Isus izgubio, ali to je bila priprema za Isusovo uskrsnuće. Nakon tri dana Isus je uskrsnuo.

„Neka se ne uznemiruje srce vaše!“ Teško je na svijetu. Lako je izgubiti kompas. No i Isusovi učenici, dok su išli za Isusom, proživljavali su najteže trenutke. Više su se puta izgubili. Isus je morao umrijeti i uskrsnuti. Ta činjenica ostavila je na njima duboke tragove. Samo Isus zna što se događa u dubini ljudskoga srca. Zato nudi Očev plan povratka u nebo. I najgore životne situacije, slijepe ulice i krivine mogu za svakoga postati brzim povratkom u Očevu kuću u koju nas uvodi Isus.

Ako si se izgubio, poslušaj što ti Isus govori: „Idem pripremiti ti stan. U kući Oca mojega ima mnogo stanova!“ Čuješ li ovo? Isus te želi na nebu. On je Zaručnik. Odlazi Ocu kako bi tebi - zaručnici, pripremio stan. I neće to biti neka palača ili kojekakvi dvorovi, nego to će biti vječno zajedništvo s Ocem i Sinom i Duhom Svetim. To je najveća sreća i obećanje koje ti Isus danas daje. Upravo uloga zaručnika je bila pripremiti smještaj za svoju zaručnicu. Tek onda su mogli zajedno živjeti kao muž i žena. Ovo je fenomenalno obećanje: Biti na nebu u potpunom ujedinjenju s Presvetim Trojstvom - jedva čekam!

Kada se izgubiš u šumi života, ne traži od Boga znakove. On je već darovao najveći znak svoje ljubavi - Isusa, jedinog spasitelja koji daruje život vječni. Apostol Filip je želio vidjeti Očevo lice. Tko zna kakve je on imao vizije neba. Mojsije i Ilija nisu mogli gledati lice Boga sve dok nije došao Isus. Zato Isus kaže Filipu: „Tko vidi mene vidi i Oca.“ I Toma apostol, čini se, nije mogao shvatiti Isusov odlazak Ocu na nebo i riječi o pripremi stana! Možda je zaboravio onu scenu kada je Isus imao dvanaest godina. Sada mu Isus govori: „Ja sam Put, Istina i Život“ - samo po njemu se može ući u nebo k Ocu.

Isus je Put. U prijevodu to znači da je samo on pravi put koji vodi u nebo. Jer postoji i drugi put, ali vodi u pakao. On je sama Istina bez ikakvih dodataka. On je Život vječni koji više znači nego ovaj život.

Svaki životni vihor i oluja dovode samo do Isusa. Najgore je ostati na starom putu, živjeti poluistine i brinuti se isključivo za ovaj biološki život. Uistinu, vrlo se lako izgubiti bez vjere u Isusove riječi. Dozvoli da se Isus dotakne, već danas, tvojeg straha koji se grčevito gnijezdi u tvom srcu i čak misliš kako ga se nije moguće riješiti. Samo Isus pokazuje put. Jer je on Put k Ocu prema nebu, gdje će biti život bez kraja, u istini. Božja ljubav je zaručnička ljubav. Ona je ispunjenjem svih obećanja. Snažna je kao smrt, ali ju nadvladava. Jača je nego ljubav između muža i žene. Podiže izgubljene i uvodi u vječnu radost.