Pretvorimo svoje domove u "KUĆNE CRKVE"

U ovim danima pandemije koronavirusa, kad većina vjernika ne može u svojoj župi svečano i sakramentalno sudjelovati na obredima Svetog pashalnog trodnevlja, donosimo vam nekoliko ideja kako ove svete dane s liturgijskim simbolima obilježiti kod svoje kuće.

Ono što se očima i simbolima vidi – postaje nekako bliže i srcu! Važno je i za edukaciju naše djece! A lijepo je i ovako na vanjski način učiniti ove dane svetog Trodnevlja nekako drugačijim!

Nadajući se naravno, da će misli koje su usmjerene na Isusa, učiniti da i srce bude više okrenuto Njemu!!!

NAŠI DOMOVI SU NAŠE MALE CRKVE:

VELIKI ČETVRTAK

- Postavimo na stol KRUH I VINO u sjećanje na Isusovu poljednju večeru

- Nakon obiteljske molitve, može se napraviti obred „pranja nogu“ u kojem otac ili majka operu i poljube nogu svojim ukućanima kao simbol pozvanosti na služenje jedni drugima!

VELIKI PETAK:

- U trenutku Isusove smrti na križu, u 15 sati – zapalimo jednu svijeću pokraj istaknutog Raspela, ostanimo za trenutak u šutnji i klanjanju križu, azatim izmolimo krunicu Božanskog milosrđa ili već neku prigodnu molitvu.

VELIKA SUBOTA:

- Postavimo na vidljivo mjesto neki Gospin kip ili sliku (subota je dan u kojem s Marijom u šutnji iščekujemo Uskrsnuće), zajedno sa bijelim platnom koje simbolizira platno kojim je Isusovo tijelo bilo pokriveno.

USKRSNA NEDJELJA

- Ukrasimo naše stolove ili molitvena mjesta svečanom uskrsnom svijećom i kiticom svježeg cvijeća u znak uskrslog Gospodina i Života koji pobjeđuj smrt!

Označeno u