Razočarenje u ljubavi dovodi do prave ljubavi

Događaj s javnom grješnicom kao evanđeoski događaj susreta bludnice s Isusom vrlo je poznat. Taj prikaz s Jeruzalemskog trga dozvoljava svakom pronaći sebe na putu obraćenja. Prije nego što ćemo postaviti pitanje, pogledajmo odakle ono dolazi. U obzir ćemo uzeti samo jedan detalj tog iz susreta žene s Isusom.

Žena je bila uhvaćena u preljubu. Je li to uhićenje bilo prije dogovoreno ili možda to je bio sasvim slučajan događaj samo zbog toga da se iskuša Isus i da se osudi prema Mojsijevu zakonu? Teško je dati odgovor na ta pitanja. Ali s druge strane rađa se pitanje, zašto je uhićena žena u preljubu sama? Gdje se nalazi onaj koji je s njom griješio? Preljub pretpostavlja dvije osobe. Moguće da se taj grijeh dogodio s oženjenim muškarcem ili s neoženjenim mladićem koji nije bio s njom u braku. Židovski je zakon predviđao za takvu vrstu grijeha kamenovanje. Isusu dovode samo nju, samo jednu osobu.

Zašto nema muškarca? Moguće da je bio toliko spretan da je pobjegao onima koji su ih pronašli. Možda su oni koji su ih uhvatili bili toliko stari da nisu uspjeli s mladićem ili je on bio jedan od njih i zato su mu dozvolili pobjeći. Kako god bilo, ta je žena ostala sama. Možda si je postavljala pitanje: „A gdje je on sada? Tolike mi je lijepe riječi govorio“.

Ta nepoznata žena morala je biti na neki način vezana ljubavlju s tim čovjekom jer je dobro znala što će se dogoditi ako budu uhvaćeni u grijehu. Možda je povjerovala u takvu ljubav i bila je spremna živjeti u takvoj relaciji s muškarcem po cijenu smrti. Sada nasred trga ostaje sama. Možda se nadala da će je spasiti onaj koji je pobjegao ili će zajedno umrijeti. No nije ga bilo. Ta je žena ostala sama. Ona je ostala sama i drugi put kada su se razbježali njezini optužitelji. Ostali su samo ona i Isus. Upravo o tome želim progovoriti.

Toliko smo puta uvjereni u svoje korake, prijateljstva. Kažemo si: „To je upravo to! Taj dečko, on me stvarno voli i sve će učiniti za mene!“ Ali u susretu s Isusom događa se razgolićenje. On svojom ljubavlju i istinom ističe ono što je u nama i oko nas autentično. Ponekad učinimo sve da i naše laži postanu istina. Ali u susretu s Isusom sve se raspada, prestaje i stvara se sve novo.

Zapitaj se danas o stvarima u tvojem životu koje se suprotstavljaju Božjem zakonu. Pitaj za te stvari za koje se sam uvjeravaš da su dobre i sretne za tebe usprkos Božjoj zabrani. Na primjer, živiš nevjenčan. Znaš da se Bog tome protivi. Međutim, izabireš zlo i hvališ se okolo koliko si sretan. Za tebe laži postaju istina. Uništavaju te. To su idoli zbog kojih odlaziš od Boga. Samo susret s Isusom, s njegovom ljubavlju i milošću, može te osloboditi.

Nitko se neće obratiti pod pritiskom upozorenja i plašenja paklom ili Božjom kaznom. Nitko se neće obratiti kada će mu se reći da ono što on radi nije dobro. Nepoznata žena znala je kako blud je teški grijeh za koji će trebati platiti životom. Ali je sama sebi utovila u glavu da sve što radi je dobro jer joj donosi prividnu sreću. Njezine laži postale su za nju pogubna, iskrivljena istina. No, njezin se život mijenja tek tada kada ostaje s Isusom sama. Ona i Isus. Isus joj nije očitao bukvicu. Nije rekao „pogledaj što si to učinila, živiš u laži i sada moraš biti kažnjena.“ Isus je gleda s ljubavlju u potpunoj istini. On je spašava. Brižno se zauzima za nju. I to je zapravo potaklo nepoznatu ženu na obraćenje. Sada je shvatila tko ju uistinu voli. Susret s Isusom jednostavno je rasipao njezinu kuću od karata koju je gradila.

Dobro pogledaj mjesta kada misliš da si pametniji od Boga. Pogledaj situacije koje su lažnom manifestacijom zla, gdje sebe uvjeravaš da si sretan i sve je uredu. Dobro znaš da nije tako. Stani pred Isusa i njegov ljubljeni pogled. On te ne optužuje. Žena se sama uvjerila u svoje privide. Na svu sreću tu je bio Isus.

Označeno u