Svećenik upozorava: Nismo pozvani biti sjajni, nego dobri

(Mk 9,30-37)

"Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati." No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati.

I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: "Što ste putem raspravljali?" A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: "Ako tko želi biti prvi neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!"

I uzme dijete postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: "Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene nego onoga koji mene posla."

Osvrt na evanđeosko čitanje dao je otac Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva. U njemu jasno naglašava što Bog želi od nas i pozorava na zamke u koje bi mogli upasti.

Nema ništa loše u tome što želiš biti prvi u obiteljskom, društvenom i crkvenom životu. Gospodin želi da umnožimo talente koje nam je dao darom života i vjere.

Tko je odlučio biti prvi u okruženju u kojem živi mora se zapitati koji ga motivi potiču da bude prvi.
Ako se ne trudimo slaviti Boga i biti na korist bližnjemu, motivi bi mogli biti sljedeći:

(1) Ambicija da se bude cijenjen, uzvisivan i slavljen od ljudi kao sjajna, mudra i inteligentna osoba. To našemu ja donosi veliki užitak. Zato ambiciozna osoba nije raspoložena otkriti i podijeliti tajnu svog uspjeha iz straha da bi netko mogao postati bolji od nje.

Nismo pozvani biti sjajni, nego dobri. Što služi životu vječnom biti cijenjeni znanstvenik i otići u pakao?

(2) Drugi motiv, koji je još gori, je imati moć zapovijedanja kako bi mogao odlučiti što učiniti s nekom osobom. Zapovijedanje bez kršćanske ljubavi je đavolsko. Zapovijedati znači ljudima reći, ponekad prijetećim tonom: „Dođi ovamo…idi tamo…učini ovo i učini ono“.

Ambiciozan čovjek voli zapovijedati. Zato često, kako bi postao prvi, koristi i nepoštena sredstva, ali, kako volim reći, tko se trudi zapovijedati, osuđen je da padne usnama u prašinu.
Gospodin snižava ohole i uzvisuje ponizne, kaže Božja Riječ.
Tko ima uho da čuje, neka čuje. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva/ Sjeme)