2. dan Mladifesta, 2. kolovoz 2021.; Gospa od Anđela; Fra Miljenko Šteko: NAŠA BUDUĆNOST JE VJEČNOST

Na ovogodišnjem 32. Mladifestu sudjeluju mladi iz 54 zemlje. To su mladi iz SAD-a, Češke, Francuske, Austrije, Meksika, Nikaragve, El Salvadora, Poljske, Nizozemske, Rumunjske, Italije, Njemačke, Španjolske, Slovenije, Svete Zemlje, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ukrajine, Paname, Venezuele, Slovačke, Albanije, Argentine, Bjelorusije, Belgije, Brazila, Kameruna, Kine, Kolumbije, Dominikanske Republike, Ekvadora, Engleske, Gvadalupe, Madagaskara, Martinika, Haitija, Irske, Libanona, Litve, Latvije, Paragvaja, Perua, Portugala, Portorika, Rusije, Škotske, Srbije, Južne Koreje, Švedske, Trinidad i Tobaga, Ugande i Zimbabvea.

MOLITVA KRUNICE NA BRDU UKAZANJA na Gospine nakane, da se mir Božji širi u srcima ljudi, u obiteljima i po svijetu

Drugog dana 32. Festivala mladih u Međugorju program počinje najranije. Naime, od prije nekoliko godina uvedeno je da prvi pravi dan Mladifesta započinje zajedničkom molitvom krunice u 6,00 sati na Podbrdu. Tako se zatvara sveti trokut Međugorja: Podbrdo – na kojem se objavljuje Gospa - postaje mjesto početka Mladifesta, župna crkva koja je posvećena sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika, mjesto je održavanja programa, a Križevac – mjesto posvećeno Kristu Otkupitelju, mjesto je završetka Mladifesta. Molitvu krunice sa stotinama hodočasnika svih dobnih skupina predvodio je fra Marinko Šakota i vidjelac Ivan Dragičević. Na početku molitve fra Marinko je pozvao sve prisutne ovim riječima: “Molimo sada krunicu, u zajedništvu s našom nebeskom Majkom Marijom, Kraljicom Mira, zajedno s Isusom. 40 godina Božje milosti, svega toga svjesni, molimo sada krunicu za mir, za Gospine nakane, da se mir Božji širi u srcima ljudi, u obiteljima i po svijetu!”

JUTARNJI MOLITVENI PROGRAM započeo je molitvom u 10,00 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova. Većina mladih sakrila se u hladovinu pod drvećem, ali bilo je i onih koji su hrabro popunili osunčana mjesta na klupama. A kad su počele pjesme, sve je oživjelo rasplesanošću pokreta, pa više ni sunce nije smetalo. Fra Marinko Šakota je na meditativan način pokušao uvesti prisutne u dubine da kao i Marija mogu imati otvoreno srce za čuti i povjerovati Božjoj Riječi.

U 10,30 katehezu mladima započeo je nadbiskup Gdańska u Poljskoj, mons. Tadeusz Wojda, koji je svoju katehezu nazvao: „Što trebam činiti?“ – riječima koje je jedan mladić davno uputio Isusu, a danas se to pitaju i mnogi mladi.

Zatim je Sanja Barišić iz Međugorja podijelila svoje svjedočanstvo o izlječenju od ovisnosti u Zajednici Cenacolo, o izlječenju od migrene pri jednom Gospinom ukazanju i nedavnom izlječenju od tumora dojke, limfnih žlijezda i jetre. Snagu za sve je našla u vjeri, u življenju Punine dan za danom. Jer pozvani smo živjeti DANAS! – poručila je Sanja.

Bilo je lijepo vidjeti naše domaće mlade svećenike kako slušaju jutrošnje kateheze, i isto tako vidjeti mnogobrojne svećenike kako u prostoru crkve ispovijedaju i blagoslivljaju redove mladih pokornika.

POPODNEVNI PROGRAM u 17,00 sati započeo je u radosti pjesme i plesa. Svoje svjedočanstvo o tome kako je u Međugorju pronašao smisao života, pa i svoj svećenički poziv izrekao je glavni urednik Radio Marije Francuske otac Mathieu Rey. On je pozvao mlade da Bogu predaju sve svoje strahove, brige, nade, probleme, a na kraju su se svi posvetili Bezgrešnom srcu Marijinu prema molitvi sv. Ljudevita Monfortskog.

U 18,00 sati bila je krunica koju su mladi molili sa fra Karlom Lovrićem.

Homilija fra Miljenka Šteke drugog dana 32. Mladifesta

Homilija fra Miljenka Šteke drugog dana 32. Mladifesta

Drugog dana 32. Festivala mladih u Međugorju središnje večernje misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke...

U 19,00 sati započelo je EUHARISTIJSKO SLAVLJE koju je predvodio fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke Franjevačke provincije, a s njim u koncelebraciji bili su uz fra Marinka Šakotu i mladi marijanski svećenici ove franjevačke provincije: fra Goran Azinović i fra Augustin Čordaš, te ostalih 311 svećenika.

Odmah na početku svete mise pozivajući mlade da skrušeno priznaju svoje grijehe jer „Bog nije samo milosrdan, nego je On i samo Milosrđe“ fra Miljenko je rekao mladima: „Vi ste najljepše lice Crkve koje se ovdje može sresti i to posebno na današnji dan Gospe od Anđela.“

Evanđelje je ponovno čitao fra Marinko Šakota. A u svojoj propovijedi, već kako se moglo i očekivati, fra Miljenko je tako mudro povezao i ovaj dan OPROSTA, pozivajući na molitvu za one koji su zbog pandemije nažalost umrli bez oprosta jer ga nisu mogli primiti, i jer ga svećenici nisu mogli dati; i ovu SITUACIJU u kojoj je primjetio kako ovi mladi doista žive Isusove riječi „Ne bojte se!“ jer su unatoč mnogim granicama ipak došli u ovako velikom broju, ali zato što su se okupili na molitvu ne predstavljaju veliku VIJEST za medije; i GESLO MLADIFESTA „Koje dobro moram činiti?“ – jer kako je rekao papa Franjo, ključ ispita života nalazi se u postavljanju pravih pitanja! Što trebam činiti kako bih zavrijedio vječnost? - je uistinu jedino mudro pitanje – jer naša budućnost je VJEČNOST, a ne ova zemaljska budućnost koja je puna straha i neizvjesnosti! A u tu budućnost vječnosti ne možemo sami, nego jedino uz pomoć Gospe Međugorske – kako ju je sinoć hrabro nazvao kard. Sarah.

Dirljiv je bio trenutak kad je, onako očinski i nježno, fra Miljenko pozvao sve prisutne da na svom materinjem jeziku izmole molitvu Očenaša, kako bi se još više u Međugorju osjećali kao u svojoj „drugoj kući“.

Na svetoj misi koncelebriralo je 311 svećenika, a preko live streama program je pratilo 4.256.700 IP adresa.

Fra Marinko je sa mladima podijelio i lijepu vijest: „Mons. Hoser se osjeća bolje i pozdravlja sve prisutne na Mladifestu!“ i pozvao ih da se i dalje za njega mole.

Iza mise, koja je završila u 20.40 sati, bilo je ČAŠĆENJE KRIŽA I MOLITVA SA SVIJEĆAMA

Bit ove molitve je da svatko tko je prisutan ne pali sam svoju svijeću, nego čeka da do njega dođe svjetlo koje je poteklo od Uskrsne svijeće, a zatim to svjetlo i sam daje drugima. Tako se vježbamo biti „primatelji i darivatelji“ Svjetla.

Program za UTORAK, 3. kolovoz 2021.

10,00 – molitva

- kateheza: kard. Robert Sarah

- svjedočanstvo iz Međugorja

17,00 – svjedočanstvo Marijinih obroka (Mary's Meals)

18,00 – krunica

19,00 – sveta misa: predslavi je Mons. Tadeusz Wojda, nadbiskup Gdańska u Poljskoj

Iza mise je procesija sa Gospinim kipom

Paula Tomić / Medjugorje-info.com