31. Mladifest: Svjedočanstvo hodočasnika iz Poljske

U Međugorju je na 31. Mladifestu među nekolicinom hodočasničkih grupa iz Poljske, boravila i grupa od 13 hodočasnika koja je došla preko agencije "Stella Maris" iz Poljske. Evo što su kazali o tome kako su uspjeli doći u BiH i Međugorje i kako se ovdje osjećaju:

Rafael Des, Poljska

Rafael Des je voditelj spomenute turističke agencije „Stella Maris“. Prijašnjih godina bi po programu znao dovoditi na hodočašće u Međugorje i po 25 hodočašća godišnje. Ovoga puta zbog pandemije korona virusa, zadnji put je bio na dočeku Nove godine. I evo uspio je organizirati od tada tek ovo hodočašće za Mladifest. Jedva je uspio skupiti 13 ljudi zbog velikih problema s epidemiološkom situacijom koja se i u Poljskoj sve više pogoršava. Prije puta, u roku od 48 sati uspjeli su dobiti negativne testove na koronu, koji se kod njih plaćaju oko 35E (150 zlota). Tako su krenuli 31. srpnja i prešli granicu BiH 1. kolovoza. Na Mladifestu su ostali do kraja, 6. kolovoza, i nakon svete mise u 5,00 sati na Križevcu te doručka, pošli su kući.

Žalosni su zbog skraćenog programa, ali vrijeme su iskoristili na druge načine: posjeta Zajednici "Cenacolo", Majčinom selu, Tihaljini, Šurmancima, Mostaru, Blagaju… Ipak, hodočasnici su dirnuti, a u grupi ima i troje hodočasnika koji su u Međugorju po prvi puta.

Agnieszka Dos, Poljska

"Ovo je moj treći dolazak u Međugorje i to što sam uspjela doći ovdje čini me neizmjerno sretnom. Svaki put kad se vratim u Poljsku, osjećam kako se odmah želim vratiti natrag. Međugorje je mjesto u koje se jednostavno želiš vratiti. I svaki puta kad sam u Poljskoj imam snažnu želju za povratkom u Međugorje. Ništa se drugo ne može usporediti sa Međugorjem.

U Poljskoj se trudim živjeti Gospine poruke, ići na misu, moliti se, čitati Gospine poruke… ali svejedno, drugačije je kada si tu. Sada za vrijeme Mladifesta malo sam tužna jer sam ovdje bila prošle godine, pa mi je sada neobično to što nema tako puno ljudi. Ali svejedno osjećam sreću u srcu jer znam da je Gospa ovdje i da bdije nad nama." - posvjedočila je Agnieszka. medjugorje-info.com