5. DAN MLADIFESTA – 5. kolovoz 2020.

Petog dana kolovoza Crkva slavi spomen Gospe Snježne, a hrvatski narod slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!

Cijeli dan su nad Međugorjem visjeli kišni oblaci, ali nije padalo, a onda pred početak uvodne emisije u 16,45 sati, baš kao da se nebo otvorilo i kiša je propljuštala. Improvizirani studio premjestio se na vanjski oltar, gdje je prvi gost bio fra DANKO PERUTINA. Fra Danko je govorio o svojim iskustvima s Mladifesta. Rekao je kako je konkretno s ovog Mladifesta upućeno nekoliko vrlo snažnih poruka mladima. Prva je ta da nas Gospa 39 godina poziva na obiteljsku molitvu, molitvu krunice, pohađanje svete mise, post i mjesečnu ispovijed – jednom riječju da nas Gospa poziva na sakramentalni život. Druga snažna poruka je pismo pape Franje koje uputio mladima prigodom ovog 31. Mladifesta i njegovo obraćanje je nama veliki znak da je Vatikan prepoznao Međugorje, i da je ovo jedan korak prema priznanju Međugorja kao svetišta i priznanju međugorskog fenomena. Vatikan je prepoznao plodove Međugorja – 40 miliona hodočasnika koji su prošli ovuda, imamo preko 600 duhovnih poziva, preko 500 ozdravljenja, sve godišnje duhovne obnove, te humanitarne organizacije Majčino selo, Milosrdni Otac, Marijine ruke i Marijine obroke… Za mene osobno moj boravak od 6 godina u Međugorju je moje najljepše vrijeme u životu, i dok sam vodio Mladifest znao sam pitati mlade što im se to najviše ovdje sviđa: oni bi odgovorili na moje iznenađenje da je to klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. – bio je iskren u svojim dojmovima fra Danko.

Mladima je zatim prikazan video snimak razgovora sa sarajevskim nadbiskupom koadjutorom i apostolskim upraviteljem vojnog ordinarijata u BiH mons Tomom Vukšićem koji je u ponedjeljak predvodio misno slavlje u Međugorju. Govorio je o mladima u današnjem vremenu i njihovom odnosu prema vjeri. Nadbiskup Vukšić je naglasio kako mu uvijek na pamet pada kako ima onih mladih koji su duhovno zdravi te osjećaju religioznu “glad”, rado se Bogu mole, pomažu drugima. Moj dolazak ovdje, ali i na druga mjesta gdje borave mladi uvijek je vođen željom da ih podržim u njihovim nastojanjima i svjedočenju kršćanske vjere, istaknuo je mons. Vukšić osvrnuvši se na ovogodišnje geslo Mladifesta 'Dođite i vidjet ćete!' ”To je biblijsko geslo koje vrijedi za sva vremena. Isus uvijek tako govori, kršćanstvo uvijek tako govori o Bogu. Dođite i vidite pa tek onda stvarajte zaključke”, istaknuo je apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a upućujući poruku mladima istaknuo je da nastave svjedočiti ono što su vidjeli. ”Neka nastave svjedočiti o Isusu koji ih je pozvao da vide, kojega su vjerujem i susreli i kamo god pođu, kamo god kroz život budu hodili neka govore o Isusu. Neka budu njegova produžena ruka, njegov korak, njegov pogled, osmijeh, dobrota, ljubav, poštovanje i njegovo prisustvo u ovome svijetu”, poručio je mons. Tomo Vukšić mladima.

Iza njega slijedilo je svjedočanstvo o prvom Festivalu po uzoru na Mladifest organiziranom u Hrvatskoj na inicijativu mladih iz Petrinje. Oni su ove godine također ovdje, a u ime njih DARIJA MARIJANOVIĆ je posvjedočila kako Međugorje jeste ove godine malo drugačije jer je program zbog situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet drugačiji. Kazala je: „Ali bez obzira što je skraćen mislim da uvijek možemo naći za sebe ono što je vrijedno, i može se pronaći ono što Bog želi progovoriti svakom srcu.“ Oni već 15 godina hodočaste u Međugorje kao Zajednica „Marijina Legija“ i njoj bi osobno bilo jako neobično ne doći u Međugorje jer je ono obilježilo cijeli njen život. Pa je svaki dolazak u Međugorje zapravo jedna njezina zahvala za sve ono što joj je Bog u životu darovao, a također i ovdje uvijek dobije odgovor na svako novo pitanje. Novi Hrvatski Mladifest u sisačkoj biskupiji planira se i ove godine u rujnu – na kraju je najavila Darija i pozvala sve mlade da dođu.

U 17,00 sati umjesto predviđenog svjedočanstva i kateheze fra Marinka Šakote, mladi su imali priliku pogledati FILM koji su snimili članovi Zajednice Cenacolo koji je trebao biti pušten jučer nakon svete mise, ali nije zbog kiše. Radi se o filmu ‘’Kažem ti, ustani!‘’ koji je sniman prije par mjeseci na okolnim lokacijama Međugorja, pa je bilo prekrasno gledati podnožje Crnice ili Križevca, Ljubušku tvrđavu ili Baćinska jezera kao biblijska mjesta po kojima je Isus hodio i činio svoja čudesa, ozdravljao, mijenjao, uskrisavao i obraćao ljude – baš kao što je to učinio i još čini sa svakim članom zajednice Cenacolo. Marco Zapella je u uvodu prije filma istaknuo kako svi protagonisti filma , članovi zajednice – nisu glumci, nego su oni uistinu bili bolesni, slijepi, gluhi, gubavi, preljubnici… u svojim životima zbog grijeha i Bog ih je preko Zajednice, majke Elvire i svoje milosti ovako ozdravio!

U 18, 00 sati započela je molitva krunice, a u 19,00 sati je započela sveta misa koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije. Koncelebrirali su apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, međugorski župnik fra Marinko Šakota i još 61 svećenik.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić se na sponatni način obratio mladima, nije čitao i to je njegovim riječima dalo posebnu živost i snagu, te su ga na kraju prisutni vjernici nagradili toplim i dugim pljeskom. Istaknuo je kako je svatko od prisutnih došao ovdje susresti Boga u sebi, kao što je rekao sv. Augustin: svugdje sam te tražio, a ti si bio u meni, a ja sam bio izvan sebe. Vjerujem da će netko reći i kako unatoč veslanju svojom životnom lađom, ne stiže daleko, pa je došao ovdje odriješti svoju životnu lađu u iskrenoj ispovijedi kako bi mogao punim plućima otploviti u život. Netko će se prepoznati i u osjećaju usamljenosti jer su ga u kući odgajali da samo na sebe misli. I takav odgoj ga je činio nesretnim, jer se ne može živjeti od toga da se trči samo za svojom koristi. Možda će netko reći i ”Ma, prazan sam. Prazna mi je duša. Došao sam napuniti svoj akumulator životni da bih se mogao nositi s izazovom život.” Neki će možda reći: ”Svačim sam se zatrpao pa sam izgubio samog sebe. Došao sam naći sebe, susresti sebe i u sebi Boga”, kazao je kardinal Puljić.

Navodio je kardinal Puljić i druge razloge zbog kojih se dolazi u Međugorju: ispovjediti se, pronaći mir u duši, prepoznati čovjeka kao svoga suputnika, saznati koliko smo se spremni žrtvovati… Neki će reći, kazao je kardinal kako ih ”ubi polovična vjera pa su došli da ih Gospa povede k Isusu.

”Sve što tražite naći ćete kod Isusa. Marija će nas tamo povesti. Zato je ova poruka ovogodišnjeg susreta ‘Dođite i vidjet ćete’. Ne vidjeti očima, nego došao sam vidjeti srcem. Došao sam vidjeti vjerom. Koga? Uskrsloga! Jedini On može dati odgovor na naša životna pitanja. Sva traženja, sva tehnika, sva umijeća, sve znanje… ne može dati ono što Isus daje: ‘Mir vam svoj dajem’. Zato je prevažno da naučimo od Marije kako Božju Riječ slušati, čuti, prihvatiti, živjeti, kazao je kardinal Puljić, koji je mladima poručio kako su ”baštinili puno toga deformiranog u svom razvoju”.

”Deformiranost je da treba živjeti da se ne pati. Nitko u životu nije uspio da se nije napatio. Križ je naš identitet i tu učimo. Ako su vas opteretili deformacijama, trkom za užitkom, za potrošnjom… da znate svojom pameću otkriti put, a to je Isus: ‘Ja sam Put Istina i Život’. Svojim srcem opredijelite se za taj život. Svojim duhom zagrlite Uskrsloga i ne bojati se života. Takvi su sposobni graditi budućnost. Kukavice nisu sposobni graditi budućnost nego ljudi koji su spremni za žrtvu, a to se uči u školi križa. Zato, dragi mladi, ako želite budućnost graditi dopustite da vas Marija vodi k Isusu. Da čujete Onu koju vam On upućuje. Dođi i vidi!. Dođi i vidi, ne očima ovozemaljskim, nego očima vjere. Dođi i vidi kad se vratiš kući neka i drugi vide da si Boga susreo, da si Isusa našao, da te Marija majka k Njemu vodi, neka drugi požele doživjeti kao što i vi doživljavate, kazao je kardinal Puljić dodajući kako se raduje da večeras može moliti, Gospin zagovor tražiti i kao pastir mlade ohrabriti i reći im: Ne bojte se života!

”Ovaj Mladifest koji se 31. put održava neka u vama ohrabri tu vjeru da mijenjate svijet jer ste se opredijelili za uskrsloga Krista. Neka vas štiti na tom putu Marija, Majka naša, Amen”.

Na kraju svete mise fra Marinko se toplo zahvalio kardinalu Puljiću na njegovom dolasku i poticajnim riječima, te nadodao kako je ovaj Mladifest doista poseban, jer je i vrijeme u kojem živimo posebno, ali ipak ono što ga karakterizira su skromnost, toplina, srdačnost i radost i zato Bogu i Gospi hvala na svemu!

Klanjanje koje je uslijedilo nakon svete mise predvodio je fra Renato Galić, a ono je završilo u 21,30. Nakon toga uslijedio je trenutak POSLANJA na način da je fra Marinko pozvao mlade framaše sa zastavama 110 zemalja svijeta riječima kako ovim činom želimo poručiti svim mladima na svijetu da su i oni prisutni s nama ovdje, u našim srcima. Da, iako su miljama udaljeni, na ovaj način su prisutni ovdje. Pozvao je sve prisutne svećenike da ispruženim rukama izmole blagoslov na prisutne, a preko njih i na sve mlade u svijetu. „Pođite dragi mladi, pođite u svijet i predajte drugima ono što ste ovdje primili i svi vi mladi koji ste s nama povezani primite ovaj blagoslov, budite oni koji misle na druge, koji žive za druge i budite Gospine ispružene ruke u ovome svijetu!“ – poručio je fra Marinko. Posebna misao, molitva i pozdravi upućeni su mladima iz Libanona koje je pogodila strašna eksplozija u Bejrutu. I prije samog kraja i pozdrava uz pjesmu prikazan je filmić sa kadrovima koji su prikazivali sve one koji su omogučili organizaciju ovog Mladifesta.

I tako prođe ovih pet dana punih svjedočanstava, kateheza, molitve, pjesme, plesa, ponešto oluje i pet upečatljivih misnih slavlja u kojima smo mogli čuti snažne poruke upućene mladima. Službeni završetak 31. Mladifesta je sutrašnjom svetom misom u 5,00 sati na Križevcu. medjugorje-info.com