5. dan MLADIFESTA: MEĐUGORJE EPICENTAR ŠIRENJA NOVOG VIRUSA: VIRUSA LJUBAVI!

I peti dan ovogodišnjeg 33. Međunarodnog susreta Mladih započeo je jutarnjom molitvom u 9,00 sati koju je predmolio fra Marinko Šakota. Nakon pjesme i plesa svoju katehezu održao je fra Renato Galić, mladi župni vikar na službi u Međugorju.

Njegovo predavanje je također bilo na temu gesla ovog Mladifesta: ”Učite od mene i naći ćete mir” (Mt 11, 28-30). Posebno je govorio o važnosti uloge učitelja i kojeg mi to učitelja odabiremo slijediti?

‘’Naš Učitelj se razlikuje od svih drugih učitelja. Isus u svoju školu poziva sve nas, bez ikakvih posebnih uvjeta. Mi smo pozvani stalno biti uz učitelja i slijediti ga’’, kazao je fra Renato, te zapitao: Što znači učiti od Isusa?

”Učiti od Isusa znači prianjati uz Njega, čvrsto se držati Isusa, biti Mu trajno privržen u svom svakodnevnom životu, ići iza Njega, slijediti Njegove korake i dijeliti Njegove poglede na ovaj svijet… I svatko se od nas može zapitati od koga učim u svom životu, ili kada imam potrebu za nekim zvanjima, za nekim vještinama kome ću otići. Mnogo je učitelja, ne samo direktnih. Vidimo kako nas i mediji, posebno društvene mreže, na jedan indirektan način žele oblikovati i biti naši učitelji”, kazao je fra Renato Galić, a jedno od njegovih promišljanja bilo je i o osobinama koje bi trebao imati Kristov učenik.

”Naš učitelj Krist kaže kako je on blaga i ponizna srca. On nam daje primjer kako možemo ljubiti, kako se ophoditi prema drugima, kako moliti po Njegovom primjeru. To će nas vratiti u mir i u sklad s Bogom. To je onaj pravi mir kojeg nam Isus želi dati, biti u jedinstvu s Bogom” naglasio je fra Renato i dodao kako nas ”Isus u svome naučavanju poziva da dođemo k Njemu, a kad Bog poziva On ne prisiljava, On nudi slobodu, da sami izaberemo u slobodi i dođemo k njemu. Dok drugi stavljanu terete, Bog je taj koji skida te terete”.

SVJEDOČANSTVA:

Nakon njega svoje svjedočanstvo dao je Magnus MacFarlane-Barrow iz Irske, osnivač Humanitarne organizacije 'Mary's Meals' iz Irske. Podsjetimo se kako je Mary’s Meals međunarodni projekt koji u najsiromašnijim zemljama svijeta u školama osigurava svakodnevni topli obrok za djecu. Većini te djece to je ujedno i jedini obrok u danu. Mary’s Meals omogućuju obrok za više od 2,3 milijuna djece u 20 zemalja svijeta.

Mnoga od te djece nisu mogla ići u školu jer su morala tražiti posao ili naći neki drugi način da se prehrane. Topli obrok za njih znači da mogu ne samo preživjeti,već i učiti, napredovati i zajedno sa svojim obiteljima imati nadu u bolju budućnost. Potrebno je 35 KM kako bi se osigurao obrok za jedno dijete tijekom cijele školske godine.

Jedna od volonterski Marijinih ruku iz Italije poručila je mladima: OD DANAS POSTOJI NOVI VIRUS U SVIJETU, A ZOVE SE 'VIRUS LJUBAVI'. ZARAZIMO SE NJIME I BUDIMO SVJETLO! ZARAZIMO DRUGE LJUBAVLJU I SVJETLOM!

Drugo svjedočanstvo bile su životne priče ANE iz ŠPANJOLSKE i DANIJELA IZ MAĐARSKE koji su članovi međunarodne škole mladih 'Jeunesse-Lumière' koju je osamdesetih godina (1984.) osnovao poznati francuski svećenik o. DANIEL ANGE, a nalazi se na jugu Francuske. Djeluje već 38 godina. A kuće zajednice nalaze se i u drugim zemljama: Italija, Poljska, Mađarska i Benin i Kamerun.

Program Mladifesta nastavlja se u 17 sati svjedočanstvom jednog svećenika salezijanca iz Francuske, zatim je krunica te sveta misa koju će predslaviti fra Marinko Šakota.