ČETVRTI DAN MLADIFESTA, 4. kolovoz 2021. Mons. Guido Gallese: ISTINSKA VJERA IZGONI STRAH

JUTARNJI PROGRAM: DOPUSTI BOGU DA BUDE UREDNIK TVOG ŽIVOTA

JUTARNJI PROGRAM započeo je u 10.00 sati pjesmom i molitvom zaziva Duha Svetoga, a nakon molitve koju je vodio fra Marinko Šakota, svoju katehezu mladima uputio je mladi franjevački svećenik zadarske biskupije fra Bojan Rizvan. Njegove riječi kojima je objašnjavao mladima poglavlje iz Evanđelja iz kojeg je uzeto geslo Mladifesta „Koje dobro mi je činiti?, konačno su bile riječi koje su odgovarale mladima, i po tonu i po sadržaju.

Fra Bojan je dotakao baš one probleme koje muče mlade, a to su problemi izabranja životnog puta, poziva… potreba da se postavljaju pitanja jer samo srce koje ljubi, sposobno je postavljati pitanja: ”Mladost je vrijeme izbora i vrijeme u kojem biramo smjer svoga života, a svi su pravci mogući… Mladost je vrijeme biranja i normalno je da u tom vremenu mladosti bujaju naša pitanja. Ako imaš pitanja i mlad si, to znači da si zdrav. Ako imate srce koje ljubi, ono je u stanju postaviti i prava pitanja. Mladi se često zapetljaju u postavljanju pitanja. Život nisu samo pitanja. Život je stvarnost. Ne treba puno razmišljati. Treba živjeti. Često mladima kažem: ‘Prestani više razmišljati! Donesi neku odluku!’ Najgore mladima u stanju razmišljanja je da upadnu u dvojbu. Život u dvojbi je najopasnija stvar u životu mladih ljudi, jer dvojbe su plodno tlo za djelovanje đavla. Trebamo krenuti, a ne se neprestance nećkati. Nećkanje je očitovanje mlakosti, a očitovanje mlakosti pokazuje našu nezrelost”- kazao je fra Bojan. Bog treba naše odluke. Ne trebamo puno razmišljati, nego život trebamo živjeti i dopustiti Bogu da postane UREDNIK NAŠEG ŽIVOTA!

Nakon kateheze uslijedilo je svjedočanstvo španjolskog mladića, Guillerma Estebana – umjetničkog imena Grilex, koji se bavi kršćanskim repom. U svom svjedočanstvu ispričao je svoje obraćenje iz tame i mržnje prema kršćanima, do svjedoka Božje ljubavi koju je susreo u sakramentu ispovijedi. I toplo je pozvao sve mlade da iskoriste ovaj dar koji im Isus daje u svojoj milosrdnoj ljubavi – da iskoriste ispovijed za izlječenje svoje duše! „Krist postoji, Krist te čeka i sad je tvoj red da korakneš prema Njemu“ – pozvao je Grilex sve prisutne, prije nego ih je svojim repom rasplesao.

POPODNEVNI I VEČERNJI PROGRAM

Popodnevni program se nastavio od 17,00 sati svjedočasntvima članova zajednice Cenacolo. Tri djevojke Ivana, Sabina i Arnella posvjedočile su kako su u zajednici naše smisao života i ispunjenje, a dva brata blizanca Luca i Davide posvjedočili su kako su zahvaljujući zajednici izašli s puta ovisnosti i ponovno prepoznali kako nisu sami, nego imaju obitelj koja ih voli i brine se za njih.

Večernji molitveni program na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova započeo je molitvom krunice u 18,00 sati, a nastavio se svetom misom u 19,00 sati, koju je predslavio mons. Guido Gallese, biskup Alessandrije u Italiji u koncelebraciji sa provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, fra Marinkom Šakotom i ostalih 332 svećenika. Evanđelje je čitao fra Bojan Rizvan.

U svojoj propovijedi mons. Guido je objašnjavao važnost vjere. Gdje ima vjere, tamo nema strah! Isus od nas traži takvu, veliku vjeru kakvu je imala žena iz krajeva Tirskih i Sidonskih o kojoj je govorilo današnje Evanđelje. (Ti krajevi su današnji Libanon – pa se mons. Guido podsjetio na veliku tragediju – eksploziju koja je prije skoro godinu dana zadesila Libanon te im poslao pozdrave i osigurao im naše molitve). Prije su Božji narod činili potomci Abrahamovi, a ovo Evanđelje nam pokazuje da se dio Božjeg naroda postaje baštinom vjere. Na kraju je pozvao svakoga od nas da daruje svoj život Isusu sigurni da će nas on ozdraviti.

Fra Marinko Šakota je nakon mise pročitao pismo koje je i ove godine mladima na Mladifestu uputio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn.

Večernji molitveni program pratilo je ove večeri 4.749.420 IP adresa.

FILM ZAJEDNICE CENACOLO

Iza 21,00 sat započela je predstava Zajednice Cenacolo koja je zapravo bila premijera igranog filma o Isusovom životu pod naslovom „NE BOJ SE“ („Non temere“). Film su režirali, napisali scenarij, kostime, scenografiju i produkciju članovi i muške i ženske zajednice Cenacolo uz pomoć prijatelja. A snimao se više mjeseci ove godine pod suncem i na različitim lokacijama Hercegovine.

PROGRAM ZA PETI DAN MLADIFESTA, 5. kolovoz 2021.

10,00 – molitva

- kateheza: fra Goran Azinović, župni vikar u Ćitluku

- svjedočanstvo Marijinih ruku

- svjedočanstvo djevojke iz Slovačke

17,00 – svjedočanstvo mons. Guido Gallese, iz Italije

18,00 – krunica

19,00 – sveta misa: predslavi je mons. Luiggi Pezzuto, apostolski nuncij za BiH

Klanjanje, Poslanje, Oproštaj uz pjesmu

Paula Tomić/medjugorje-info.com