Konferencija za medije: Koju poruku Mladifest šalje današnjim mladima?

U četvrtak 1. kolovoza, u 17,00 sati u prostorijama Radiopostaje Mir Međugorje održana je konferencija za medije koja je okupila veliki broj novinara iz trinaest zemalja.

Konferenciju je moderirala glavna urednica Radiopostaje Mir Međugorje, Sanja Pehar koja je predstavila govornike konferencije apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskupa Henryka Hosera i međugorskog župnika fra Marinka Šakote. Zbog prisutnosti stranih medija, Marija Dugandžić je sve prevodila na talijanski jezik.

Na početku se prisutnima obratio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser koji je govorio o značenju Međugorja u Crkvi i važnosti Festivala mladih koje je sažeo u tri točke:

Prvi značaj: u godišnjem životu Međugorja Festival mladih ima najsnažnije značenje, jer okupi najveći broj hodočasnika.

Drugi značaj: zbog toga što su ti hodočasnici mladi, a oni označavaju našu budućnost, nadu u bolji svijet. Mladi su naša nada.

Treći značaj: ovaj susret je značajan jer on stavlja u službu sve ljudske sposobnosti svih onih ljudi koji ovdje rade i djeluju.

U svibnju je objavljeno priopćenje Svete Stolice da je dopušteno službeno organizirati hodočašće od strane župa, biskupija, biskupa, kardinala i da oni mogu biti nazočni na svečanim slavljima, a ovih dana, sudjelovanjem više od 17 kardinala, nadbiskupa i biskupa, upravo smo tome svjedoci. Sve to znači da je Sveti Otac otvorio velika vrata za ulaz u Međugorje - kazao je mons. Hoser. Iako Međugorje, po osobnom uvjerenju mons. Hosera, nudi Crkvi jedan novi model nove evangelizacije; stvarnost Međugorja nije pod okriljem Kongregacije za Novu Evangelizaciju, nego pod brigom Državnog Tajništva Vatikana.

Fra Marinko Šakota, međugorski župnik predstavio je program Mladifesta. Najavio je i glavne predavače i predvoditelje misnih slavlja na Mladifestu.

Istaknuo je kako se ove godine očekuje još veći broj sudionika Mladifesta u odnosu na prošlu godinu. Broj sudionika se približno računa brojem podijeljenih pričesti. Tako je ptošle godine u pet dana susreta podijeljeno 163 000 pričesti, što označava prosječno po danu oko 32 600. pričešćenih.

Na pitanje novinara koju poruku svijetu šalje ovaj Mladifest, fra Marinko je rekao kako je poruka sadržana u samom geslu Mladifesta: „Idi za mnom!“ (Mk 10, 21) „U svakom mladom čovjeku postoji čežnja za mirom, čežnja za istinom. Mi im želimo poručiti kako tu čežnju za mirom mogu pronaći samo slijedeći Isusa!“ – kazao je fra Marinko.