POPODNE 2. DANA: PROSLAVA FRANJEVAČKOG DUHA

I popodne drugog dana Mladifesta obilježile su rijeke hodočasnika koje su se slijevale prema vanjskom oltaru crkve sv. Jakova. Klupe su već prije početka programa u 17 sati bile popunjene hodočasnicima pokazujući kako se ovi mladi ljudi ne boje SUNCA! Dapače, u duhu sv. Franje zajedno sa fra Marinkom, zahvalili su Bogu na bratu Suncu i svemu onome što nam ono daje.

POPODNEVNI PROGRAM

Popodnevni program započeo je u 17,00 sati kratkim videom s prizorima jutarnje krunice u 6,00 sati na Brdu ukazanja kojeg je fra Marinko komentirao riječima: “Eto, baš lijepo, dok su neki spavali, drugi su molili!“ I kao što je to napravio tokom jutra i popodne je fra Marinko između kateheza donosio misli iz „Gospine škole“ – kratka učenja koja podsjećaju kako bolje otvoriti srce molitvi i odnosu s Bogom.

Iza toga uslijedilo je svjedočanstvo Davida Collone iz Italije. On se prije 12 godina pomirio sa svojom suprugom s kojom je bio rastavljen 4,5 godine. Posvjedočio je o tome kako je to vrijeme rastave bila Božja kušnja koja mu je pomogla staviti svoj brak na prave temelje.

VEČERNJI MOLITVENI PROGRAM

U 18,00 sati uslijedila je molitva svete krunice koju su i ovoga puta predmolili mladi na više svjetskih jezika.

Večernja sveta misa bila je u znaku franjevaštva. Osim što se slavio franjevački blagdan Gospe od Anđela sa pripadajućim misnim čitanjima, svetu misu je predmolio fra Massimo Fusarelli, generalni ministar OFM uz koncelebraciju fra Joze Grbeša, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije i fra Marinka Šakote, međugorskog župnika. Fra Massimo je 121 nasljednik sv. Franje na ovoj poziciji – pojasnio je fra Marinko u svom pozdravu predslavitelju.

Među svećenicima koncelebrantima bio je i bivši provincijal fra Miljenko Šteko kao i tajnik generalnog ministra fra Vjekoslav Miličević. Među 550 svećenika koji su koncelebrirali na svetoj misi bili su mons. Amaury Medina Blanco iz Venezuele, savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini, pomoćni biskup Poznańa iz Poljske, mons. Jan Sobilo, pomoćni biskup Zaporiško-kharkivske biskupije iz Ukrajine, biskup iz Paragvaja i savjetnik Apostolske nuncijature u Meksiku mons. Ante Vidović.

U svojoj propovijedi fra Massimo je istaknuo kako je zahvalan i iznenađen pozivom mons. Alde Cavallia da bude jedan od predavača i predmolitelja na ovom Mladifestu. Kazao je također kako, da nije vidio svojim očima, ne bi mogao povjerovati da se ovdje na Mladifestu održava ovako nevjerojatan i brojan skup koji odiše vjerom i molitvom.

Osvrćući se na večerašnja čitanja, posebno evanđelje u kojem se opisuje susret Bogorodice i anđela, fra Massimo je kazao mladima kako Bog i danas traži susresti svakoga od nas ponaosob. Želi i nama dati radost i nadu kakvu je dobila Marija, posebno u ovom vremenu za kojeg se čini da nam želi ukrasti budućnost. Vrlo je važno da i mi doživimo ovaj osobni susret s Isusom jer će inače naša vjera ostati samo ideja, navika, moral, a ne susret koji mijenja život!

Na završetku svete mise fra Marinko je zahvalio svim svećenicima koji su danas strpljivo cijeloga dana stajali na raspolaganju mladima za sakrament ispovijedi.

PROCESIJA SA GOSPINIM KIPOM

Nakon molitve sedam Očenaša i blagoslova nabožnih predmeta, započela je PROCESIJA sa GOSPINIM KIPOM na platou ispred vanjskog oltara po putanji u obliku srca. Jer u Međugorju je sve u znaku SRCA, Marija nas vodi do Isusa koji u nama treba sazrijevati i mijenjati našu nutrinu. Cilj ove procesije je ISUS – Marija nas vodi Isusu. Isus je u središtu. Euharistija je u središtu. Dok je Marijin kip putovao do oltara, fra Marinko je svojim meditacijama vodio mlade da se otvore Mariji kako bi ih Ona povela ka susretu s Isusom. Nakon završetka procesije započelo je klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu koje je vodio fra Ivan Hrkać.