Treći dan Mladifesta; 3. kolovoz 2021. Msgr. Tadeusz Wojda: GOSPODINE, UMNOŽI NAŠU VJERU

Trećega dana Mladifesta, Nebo se smilovalo i oblacima prekrilo užareno sunce, pa se moglo ugodno sjediti u klupama za vrijeme jutarnjeg molitvenog programa koji je započeo u 10,00 sati molitvom.

Slijedila je kateheza kard. Roberta Saraha u kojoj je opširno protumačio geslo ovogodišnjeg Mladifesta „Koje dobro moram činiti?“ Mladi su strpljivo slušali ovaj dugi tekst i prijevod sa francuskog jezika, pa su oko 12.30 zasluženo otišli na svoju popodnevnu pauzu.

Popodnevni program započeo je u 17,00 sati svjedočanstvom Humanitarne organizacije „Marijini obroci“. Njihov osnivač Magnus MacFarlane-Barrow obratio se okupljenima preko video svjedočanstva, a zatim su o svojim iskustvima o radu Udruge govorile koordinatorica projekata za Hrvatsku Ana, volonterka Petra, sestra Doroteja iz Benina i don Josip Ulić.

Časna sestra Doroteja, porijeklom iz Žepča, koja već dugo djeluje u misijama u Beninu posvjedočila je: „Kad otvorimo kuhinju u jednoj školi, mnogi roditelji iz susjednih sela premještaju djecu u našu školu, kako bi imali što jesti. Djeca dolaze u školu koja završava u podne i do 15 sati imaju pauzu. U tom vremenu trebali bi otići kući na ručak i vratiti se, ali mnoga djeca žive daleko, a mnogi i nemaju ništa za jesti kod kuće sve do navečer. Zato je podnevni obrok koji im mi dajemo u školi veliko bogatstvo i za školu i za narod jer se među djecom vidi promjena u volji za učenjem.'

Humanitarna udruga „Marijini obroci“ dio je međunarodnog projekta Mary's Meals koji u najsiromašnijim zemljama svijeta u školama osigurava svakodnevni topli obrok za djecu. Većini te djece to je ujedno i jedini obrok u danu. Marijini obroci trenutno hrane više od 1.8 milijuna djece, a cilj im je do kraja godine dosegnuti brojku od 2 milijuna.

Nakon krunice, započelo je Euharistijsko slavlje koje je predslavio msgr. Tadeusz Wojda, nadbiskup Gdańska u Poljskoj, u koncelebraciji mons. Guida Gallese, biskupa Aleksandrije u Italiji i fra Marinka Šakote koji je čitao Evanđelje dana koje je govorilo o tome kako Isus stišava oluju na moru. S njima u koncelebraciji bilo je još 346 svećenika.

U svojoj propovijedi msgr. Tadeusz Wojda osvrnuo se na odlomak iz Evanđelja – usmjerio se na lik Isusa koji je tada smirio more, a tako smiruje i sva naša uzburkana mora, jer Isus uvijek donosi mir. I baš kako su i apostoli trebali imati vjeru u Isusa jer je malo prije umnožio kruhove i nahranio mnoštvo, a oni su se ipak bojali, tako često puta i mi reagiramo, jer naša vjera nije zrela. Moramo iznutra prijeći na drugu obalu do Isusa vjere, koji nadilazi naše racionalne sigurnosti i ljudsku logiku.

Vjera je željeti ono što Bog želi, voljeti ono što Bog voli, čak i ako nas to dovodi do križa. – kazao je kard. Sarah. Mi smo često puta nemoćni, izgubljeni u našim valovima, ali Isus se moli za nas, i moramo shvatiti da nismo sami jer Isus bdije za nas! Trebamo imati vjeru koja je povjerenje da nas Isus neće napustiti. A ako smo slabi ne trebamo se stidjeti zavapiti kao i Petar: „Gospodine spasi me!“

Pjesme internacionalnog zbora i orkestra izabrane za pričest bile su živa molitva koju su vjernici pjevali srcima i tijelima i doista je bilo dirljivo gledati lica prisutnih koja su izražavala svu dubinu ljubavi i zajedništva s Isusom i jednih s drugima.

PROCESIJA S GOSPINIM KIPOM

Iza svete mise uslijedila je procesija s Gospinim kipom i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Smisao ove procesije je istaknuti kako je Gospa ta koja nas vodi k Isusu.

Gospin kip prekrasno ukrašen bijelim ružama i ljubičastim zvončićima dočaravao je nebesko ozračje bjeline i plavetnila, a dok su je nosili među prepunim klupama hodočasnika, njihova srca kucala su kao jedno u sinovskoj ljubavi prema svojoj Nebeskoj Majci koja ovdje tako snažno dijeli milost svoga MIRA.

Večernji molitveni program ovog trećeg dana Mladifesta preko live streama pratilo je 4.340.400 IP adresa.

PROGRAM ZA ČETVRTI DAN MLADIFESTA, 4. kolovoz 2021.

10,00 – molitva

- kateheza: fra Bojan Rizvan, iz Zadra, Hrvatska

- svjedočanstvo iz Španjolske

17,00 – svjedočanstvo Zajednice Cenacolo

18,00 – krunica

19,00 – sveta misa: predslavi je mons. Guido Gallese, iz Italije

21.15 – Predstava zajednice Cenacolo

Paula Tomić/medjugorje-info.com