ZAPOČEO 32. MLADIFEST: kard. Robert Sarah: snažni poziv na življenje i blagovanje EUHARISTIJE, jedinog životvornog lijeka čovjekove duše

Međugorje se ponovno ispunilo, ne samo hodočasnicima, pretežno mladima, nego i snagom Duha Svetoga kojeg nose sva ova srca okupljena u molitvi oko Gospe koja će ih tokom ovih pet dana Mladifesta polako, ali sigurno voditi ka svome Sinu, ka jutru Preobraženja.

32. Festival mladih u Međugorju započeo je u nedjelju 1. kolovoza večernjim molitvenim programom i trajati će do svetkovine Preobraženja 6. kolovoza kada završava svetom misom na Križevcu u 5 sati.

Ovogodišnje geslo Mladifesta je „Koje dobro moram činiti?“ (Mt 19, 16) i za razliku od prošlogodišnjeg, sastoji se od prijepodnevnog programa koji traje od 10 – 12 sati (molitva, pjesma uz međunarodni zbor i orkestar, kateheza, svjedočanstva), poslijepodnevnog programa koji traje od 17 – 18 sati (svjedočanstva), te večernjeg programa koji započinje u 18 sati (krunica, euharistija, klanjanje, molitva sa svijećama, molitva pred križem, igrani film zajednice Cenacolo…).

Tokom subote učinjene su završne pripreme organizacije i ukrašavanja prostora oko vanjskog oltara crkve sv. Jakova, a međunarodni zbor i orkestar već se više dana uvježbava pod ravnanjem prof. Damira Bunoze.

PRIPREMLJENO PLATNO ZA PISANJE MOLITVA, ŽELJA, ZAHVALA…

I ove godine mladi će moći tijekom cijeloga trajanja Mladifesta imati priliku pisati svoje molitve, želje, zahvale i slično po platnu dugom 100 metara kojega je pripremila zajednica Cenacolo, a o njemu se brine Frama Medjugorje. Zadnje večeri Festivala, u četvrtak, pred početak svete mise, Frama, svećenici i hodočasnici će na svojim rukama platno donijeti pred sam oltar i prikazati na svetoj misi!

PRIJENOS PROGRAMA

Brojne medijske kuće iz cijelog svijeta javile su se za prijenos ovogodišnjeg Mladifesta, a Informativni centar Mir Međugorje osigurao je prijevod na 15 jezika s vrhunskom produkcijom od 10 kamera (hrvatski, engleski, njemački, talijanski, španjolski, poljski, francuski, slovački, češki, mađarski, korejski, portugalski, rumunjski, ruski, slovenski). Na hrvatskom jeziku prijenos programa, osim na RADIOPOSTAJI MIR MEĐUGORJE i njezinim platformama, biti će moguće pratiti i na LAUDATO TV i na RADIO MARIJI BOSNE I HERCEGOVINE.

OTVORENJE MLADIFESTA

Ponovno su se vijorile zastave ispred glavnog oltara crkve sv. Jakova, a već za vrijeme krunice u 18 sati bile su prepune klupe hodočasnika. U 19 sati započelo je svečano otvaranje Mladifesta pjesmom „Hosana u visini“ koju je izveo internacionalni zbor i orkestar obučen u naranđaste majce Mladifesta i animirane pokretima te tradicionalnim defileom predstavnika svih pristiglih zemalja.

Na početku procesije uz veliki pljesak mladima se obratio međugorski župnik fra Marinko Šakota riječima dobrodošlice: „Dragi mladi prijatelji dobro nam došli na 32. Mladifest, međunarodni molitveni susret mladih. Dobro došli u Međugorje! Radost je velika! Ona se osjeti na vašim licima, pjesmi, pokretima, osjeti se u svemu. Radost je tu što smo zajedno i radost što smo zajedno s Gospom na putu prema Isusu!“

U svečanoj procesiji do oltara je došao večerašnji predslavitelj Euharistijskog slavlja, umirovljeni prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah i biskupi koji su koncelebrirali s njime: mons. Luigi Pezzuto, nadbiskup Gdanska u Poljskoj Tadeusz Wojda, biskup Aleksandrije u Italiji Guido Gallese i pomoćni biskup Tirane u Albaniji biskup Arijan. U suslavlju s njima bilo je večeras još 266 svećenika.

Kardinal Sarah, poznat po svojim jasnim stavovima prema rodnoj ideologiji, islamizaciji i emigrantima, pripadnik tzv „konzervativne struje“ u crkvi, došao je na poziv mons. Henryka Hosera koji, na žalost zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i ponovnog odlaska u bolnicu, nije mogao doći.

Mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH donio je važan poklon mladima: pismo pape Franje. Za pismo, napisano hrvatskim jezikom, mons. Pezzuto je kazao da se radi o dugačkom pismu, sadržajno bogatom koje može poslužiti kao sidro za njihove sadašnje i buduće trenutke života, naime radilo se o komentaru dijela iz Evanđelja iz kojeg je uzeto geslo Mladifesta. Pročitalo ga je dvoje mladih iz Međugorja.

Zatim je fra Marinko pozdravio kard. Saraha, zahvalio mu što je došao u Međugorje i zamolio ga da započne Euharistiju. Kardinal je govorio francuskim jezikom, a red mise na hrvatskom jeziku čitao je fra Zvonimir Pavićić. Evanđelje je čitao fra Marinko Šakota.

U svojoj propovijedi kard. Sarah je napravio analizu vremena u kojem živimo: nazvao ga je vremenom NEGACIJE BOGA koje dovodi do dekadencije i uništenja ljudske osobe. Jedini lijek ovog bolesnog društva i čovjeka je EUHARISTIJA – životni lijek duše. Danas je baš zbog toga veliki otpad i rana u Crkvi – zbog nas krštenih koji zaboravljamo snagu i moć živoga Isusa koji se nalazi u Euharistiji. Stoga je kardinal zazvao našu Međugorsku Gospu da nam pomogne doista živjeti Euharistiju i iz nje crpiti snagu za djelatnu ljubav.

Homilija kardinala Roberta Saraha na otvorenju 32. Mladifesta

Homilija kardinala Roberta Saraha na otvorenju 32. Mladifesta

Misu na otvorenju 32. Festivala mladih u Međugorju predslavio je kardinal Robert Sarah, prefekt emeritus Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu...

Sveta misa je trajala do 21.30 sati, a nakon nje je uslijedio klanjanje pred Presvetim.

Sutra, u ponedjeljak 2. kolovoza, crkva slavi blagdan Gospe od Anđela, Porcijunkulu, pa je fra Marinko pozvao sve mlade da iskoriste priliku za ispovijed.

Putem interneta, samo putem live streama večerašnji program je pratilo 4.130.400 IP adresa.

2. dan Mladifesta:

6,00 sati – molitva krunice kod Gospinog kipa na Brdu Ukazanja

10. – 12.00 sati: na vanjskom oltaru

- molitva,

- kateheza nadbiskup Gdanska u Poljskoj Tadeusza Wojde,

- svjedočanstvo iz Međugorja

17,00 – 18,00 sati – svjedočanstvo iz Francuske

18,00 sati – krunica

19,00 sati – Sveta misa: predvodi fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke Franjevačke provincije

Iza mise je MOLITVA SA SVIJEĆAMA