Zašto nas Gospa uvijek blagoslivlje?

Budući da se u Međugorju nalazimo u Gospinoj školi, a Gospa blagoslivlje kod svakog ukazanja te nas u porukama daruje svojim blagoslovom i svim darovima povezanim uz blagoslov, važno je shvatiti što Ona pod time misli.

GOSPA I BLAGOSLOV

Kad pogledamo što Marija u porukama govori i kako blagoslivlje, jasno se vidi kako to čini potpuno u biblijskoj tradiciji. Ona je „najblagoslovljenija“ među ženama, i postala je blagoslov za sve i prenosi svoj blagoslov na nas. Budući da nas blagoslivlje, znamo da Ona kao Majka zagovara za nas, brani nas, zauzima se za nas i pokazuje nam put. Zato i govori da nas blagoslivlje blagoslovom mira, radosti, ljubavi – a sve su to darovi Duha Svetoga. Ona blagoslivlje Božjim blagoslovom i čini to sa svojim sinom Isusom. Ona želi da mi budemo blagoslovljeni, da budemo u Bogu i obdareni svim darovima te da ih nosimo svim ljudima i svim stvorenjima.

MAJČINSKI BLAGOSLOV

Blagoslov se nudi svakome, i svatko bi ga trebao primati i nositi dalje – posebno roditelji djeci. Zato je tako važan očinski i majčinski blagoslov. Gospa puno puta spominje svoj majčinski blagoslov – u njemu ona u biblijskom smislu izražava svu svoju majčinsku ljubav i nježnost, brigu i zauzetost za svakoga od nas!

Svetost je Božji dar. A najveći stupanj svetosti posjeduje upravo Gospa. Ona želi ovu milost svetosti podijeliti sa što većim brojem duša i zbog toga ne prestaje blagoslivljati.

Blagoslivljanje je izokretanje božanskog prokletstva koje je pogodilo Adama i Evu nakon što su se zbog grijeha udaljili od Boga. Blagoslov je dar kojim se vraća (obnavlja) svetost, i kojim se omogućuje odražavanje jedinstvene Božje svetosti.
Marija je usko povezana sa svojim Sinom u kojem se nalazi punina blagoslova i za kojeg molimo: „blagoslovljeni plod utrobe tvoje“. Stoga uz njezin blagoslov Ona dijeli i svečani blagoslov koji joj On daje: „Danas vas blagoslivljem i želim vam reći da vas volim – kaže župljanima na svetkovinu svog Uznesenja 15.8.1985. i u istoj poruci ponavlja: „Danas vas sve blagoslivljem svečanim blagoslovom koji mi daje Svevišnji.“

Na Božić, dan za koji Majka Božja osjeća posebnu nježnost, ona daje poseban blagoslov za sve majke: „Želim na poseban način na Božić dati majkama svoj posebni majčinski blagoslov…“ (19.12.1985.)

Gospa nas uči i kako je svaki dan potrebno tražiti božanski blagoslov: „Cvijet ne može bez vode normalno rasti. Tako i vi, draga djeco, bez Božjega blagoslova ne možete rasti. Trebate iz dana u dan tražiti blagoslov da biste normalno rasli i da biste obavljali s Bogom sve poslove." (10.4. 1986.)

Slijedeći Marijin primjer trebamo i mi blagoslivljati druge, bez izuzetaka. Jedno od temeljnih obilježja katolika je upravo to da ljubimo svoje neprijatelje. Zato Gospa preko Jelene kaže: „Ljubite svoje neprijatelje i blagoslivljajte ih!“ (22.6.1983.) I naš neprijatelj je Božje dijete; i nije na nama da ga sudimo (Lk 6,37). A najveći izražaj blagoslova jest sveta Misa koju nam je darovao sam Isus.

BLAGOSLOV PROSTORA I NABOŽNIH PREDMETA

Marija rado blagoslivlje nabožne predmete koji joj vjernici donose. Ovi predmeti (krunice, medaljice, svete sličice ili knjige) ne dobivaju neku magijsku moć. Blagoslov utječe na one koji ih koriste s vjerom u Boga i njegov blagoslov, plod Duha Svetoga.

Za Gospu blagoslovljeni predmeti su i jedna vrsta oružja protiv sotone. Oni u kućama štite prostore od zlih sila, a zaštićuju i ljude koji ih nose. Kaže: „Danas vas pozivam da stavite u svoje kuće što više blagoslovljenih predmeta i da svaka osoba stavi na sebe neku blagoslovljenu stvar. Sve predmete blagoslovite, tako će vas sotona manje napastovati, jer ćete imati oklop protiv sotone.“ (18.6. 1985.)

Kao potvrda ovih Gospinih riječi, od starine postoji i jedan lijepi običaj ovdje u Hercegovini koji prakticiraju još uvijek neke vjerničke obitelji – a to je da se svake subote navečer, nakon obiteljske krunice cijela obitelj uputi i blagoslovljenom vodom škropi kuću i imanje. Kao da ovim činom sve svoje posjede ponovno želi staviti pod Božju zaštitu, odnosno podići jedan nevidljivi štit protiv sila prokletstva koje tako često napadaju preko ljudske zlobe, ljubomore, zavisti, zlog oka… Lijepo se to može vidjeti u nekim selima u kojima se npr. događaju iznenadne smrti mladih ljudi – baš kao da se selo zatire, ili u nekim obiteljima koje se jednostavno gase jer nema muških nasljednika ili neplodnosti, ili u nekim obiteljima u kojima je tako puno samoubojstava… - sve su to neka prokletstva koja služe tome da se život, sreća, blagostanje zatre – baš povratak u sotonin svijet. Odnosno - blagoslov je uvijek obrnuto stanje – kad je nešto blagoslovljeno ono se razvija, širi, plodno je, bogato… - odražava se Božji poredak - kako kaže fra Slavko.

BLAGOSLIVLJANJA NAS ZADRŽAVA U SVETOSTI

Blagoslov je Božji dar i za svaku osobu je on poseban. Također svatko dobiva blagoslov kako bi njega samoga ispunio snagom i ljubavlju, a zatim da te plodove blagoslova nosi u svoje obitelji i u svoje kuće jer Gospa kaže: „Primite blagoslov, snagu i ljubav. Nosite ih svojim obiteljima, i u vaše kuće. Svakome od vas udjeljujem jedan poseban blagoslov.“ I na kraju blagoslov je način da preko njega ostanemo u Božjoj i Gospinoj prisutnosti, kaže „Natkriljujem vas svojim blagoslovom, jer moje srce želi biti s vama!“ (26.10.1983.)

Gospa na ovaj način uči i vodi polako i stupnjevito cijeli duhovni rast svoje djece. Ona želi da svatko od nas postane, svatko na svoj način, instrument Božjeg blagoslova. Tako preko obraćenja koje vodi ka svetosti, i preko blagoslivljanja koje nas zadržava u svetosti, Ona ispunja svoju misiju koja se sastoji u tome da nas po Isusu vodi k Ocu!

Paula Tomić/medjugorje-info.com