Izabran zaštitnik Hrvatske katoličke misije Würzburg

Nakon nedjeljnih misa u crkvi sv. Josipa u Würzburgu i u crkvi sv. Mihaela u Aschaffenburgu, održani su slobodni izbori za sveca zaštitnika Hrvatske katoličke misije Würzburg. Izborima su pridruženi i glasovi iz drugih misijskih mjesta u Bad Mergentheimu i u Schweinfurtu.

Prva framaška primanja u HKM-u Würzburg
Nakon što je Hrvatska katolička misija Aschaffenburg od 1. siječnja 2022. godine pripojena Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg, novi župnik fra Ivan Penava održao je više savjetovanja i razgovora s vjernicima te se osjetila potreba redefiniranja hrvatske katoličke prisutnosti unutar katoličke Crkve u Njemačkoj te unutar cjelokupnog njemačkog društva. Kao prvi korak poduzet je izbor zajedničkog sveca zaštitnika.

wurzburg

Kroz posljednja dva tjedna vjernici su nakon mise ili putem interneta predlagali imena svetaca koja bi željeli da budu zaštitnici misije. Tako su se našla 22 predložena imena za koje je svaki vjernik mogao dati jedan glas. Pravo glasa imale su sve krštene osobe od najranije dobi u čije su ime pravo glasa ostvarili njihovi roditelji.

 Hrvatska katolička misija Würzburg

Glasovanju su ukupno pristupila 164 vjernika na četiri izborna mjesta. Najviše glasova (49) dobio je sv. Antun Padovanski, a odmah iza njega je sv. Josip Zaručnik s 27 glasova i bl. Alojzije Stepinac s 14 glasova.

Posveta Hrvatske katoličke misije pod zaštitu sv. Antuna Padovanskog bit će u nedjelju 12. lipnja 2022. u 12 sati u crkvi sv. Josipa u Würzburgu, kada će papinski nuncij u Njemačkoj msgr. Nikola Eterović podijeliti krizmu za 11-ero hrvatskih krizmanika.

 Novi ministranti u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg

U ovoj godini kada franjevci u Njemačkoj slave 800. obljetnicu svoje prisutnosti i to u gradu Würzburgu gdje se nalazi najstariji aktivni franjevački samostan, prigoda je da sv. Antun još više po franjevcima konventualcima koji vode Hrvatsku katoličku misiju Würzburg povežu hrvatski i njemački narod u ispovijedanju vjere u Isusa Krista.

fra Ivan Penava | dijaspora.hr