'10 VATRENIH ZAPOVIJEDI' Ovo su stvari koje možemo naučiti od nogometnih reprezentativaca: 'Aktualno, poučno i dragocjeno'

Veliki broj svećenika prošlu nedjelju, kada je Hrvatska igrala u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva, u svojoj su propovijedi istaknuli primjer hrvatske nogometne reprezentacije, tj. Vatrenih kao primjer srčanosti, upornosti, igranja za domovinu, naposljetku, i kao primjer vjere.

Tako je na župnom listiću s obavijestima za 15. nedjelju u godini u đakovačkoj Župi Svih svetih župnik, vlč. Tomislav Ćorluka, objavio "10 stvari koje možemo naučiti od hrvatske nogometne reprezentacije", piše Glas Slavonije, piše Jutarnji.hr

- Reakcije župljana koji su to primijetili jako su pozitivne. Sve tu izrečeno primjenjivo je u životu da ljudi, vođeni primjerom Vatrenih, postanu bolji i obitelji, i, sebi, i drugima. Autor nisam ja, nego Mario Žuvela kojega ne poznajem. Tekst sam našao na internetu i stavio u župni listić - pojašnjava vlč. Ćorluka.

- Mnogo toga o životu i u životu naučimo od mudrih ljudi, a u duhovnom životu od svetih ljudi. Dosta naučimo od onih koji na neki način probijaju i krče put prema naprijed. Dragocjene stvari možemo naučiti i od sportaša, posebice onih koji u svojim područjima ostvaruju velike rezultate - stoji u uvodu "10 stvari koje možemo naučiti od Vatrenih".

Prva od njih glasi: Ne postoji čarobna formula koja će vam donijeti ono što želite, jedina formula jest vaš rad i trud.

Drugo: Nije dovoljno boriti se, to može svatko, treba se boriti pošteno. To je već malo teže.

Treće: Nije bitno ono što drugi misle o tebi, bitno je ono što sam misliš o sebi.

Četvrto: Budi zahvalan za sve što prolaziš, šansa koju danas imaš jedinstvena je.

Peti poučak glasi: Ne uzoholi se u pobjedi, ostaneš li ponizan otkrit ćeš jednu novu dimenziju pobjede.

Poučak broj 6: Ne igraš u životu sam, računaj na svoje bližnje i dijeli s njima dobro i zlo.

Sedmi: Uživaj u onome što radiš, mnogo je više trenutaka kada nije zabavno nego kada jest.

Nemoj se bojati velikih, jer Božja mjerila nisu kao naša, Bog drugačije gleda, poučak je broj osam, a deveti glasi: U teškim trenucima nemoj se predati nego budi spreman uložiti još više snage.

Posljednja od "10 stvari koje možemo naučiti..." glasi: Kada se nešto čini nemogućim, tada sve predaj Bogu i znaj da čuda dolaze od vjere.

- Objavio sam to u Tjednim obavijestima Župe, jer je aktualno i poučno - kaže vlč. Ćorluka. Za Vatrene i njihovo ostavljanje srca na travnjacima ima samo riječi hvale.

- Maksimalno su se trudili, svaka im čast. Nisu se stidjeli svoje vjere. Bili su ponizni do kraja, iskreni, srčani, pokazali da zaista vole svoju domovinu. To je dobro, ujedinili su nas - kaže vlč. Ćorluka.