Četvrti Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu

Četvrti po redu Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu bit će održan u subotu i nedjelju 21. i 22. svibnja 2022. u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50)“.

Nacionalni susret je vrhunac ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka, ostvarenog u osluškivanju poticaja pape Franje, prenosi ika.hkm.hr.

Varaždinski biskup Bože Radoš je najavio da će se na susretu moliti za sve obitelji da budu Crkva u malom, da odražavaju ono što je Crkva. „Molit ćemo za Crkvu da ona što više liči na obitelj. Da obitelji postanu mjesto života, da Bog bude njihov put i da u obitelji stalno teče ona Krv ljubavi koju ćemo simbolično vidjeti u čudu u Ludbregu, a osjetiti kroz slavlje svete mise, gdje nam se Bog daje u svome Tijelu, u svojoj Krvi, potpuno, da na našem životnom putu imamo snage.“

PROGRAM

subota 21. svibnja

 • 17 sati – uvodni glazbeni program
 • 18 sati
  • procesija sa spomen-svijećom s prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji
  • služba svjetla
  • pozdrav varaždinskog biskupa Bože Radoša
  • pozdrav predstavnika Dikasterija za laike, obitelj i život iz Rima Vittorija Scelza
  • svjedočanstva triju obitelji i glazbeni nastupi višečlanih obitelji
  • simbolična sadnja stabla sjećanja s 12 plodova Duha Svetoga
  • molitveni završetak s čašćenjem relikvije Predragocjene Krvi Kristove i duhovni nagovor riječkog nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinića

Po završetku programa, pristigle obitelji će se uputiti prema obiteljima domaćinima Varaždinske biskupije koje će ih primiti na noćenje.

nedjelja 22. svibnja

 • 10 sati – molitveno-glazbeni program
 • 11 sati – euharistijsko slavlje: predslavi mons. Bože Radoš u zajedništvu s hrvatskim biskupima, svećenicima i obiteljima iz čitave Hrvatske

MILODAR

Milodar skupljen na središnjem euharistijskom slavlju u nedjelju 22. svibnja bit će namijenjen izbjeglicama iz Ukrajine. Biskup Radoš rekao je da i hrvatsko društvo svjedoči dolasku razbijenih obitelji iz Ukrajine. O njima se brine cijelo društvo, Crkva posredstvom Caritasa, a Varaždinska biskupija je do sad primila osamdesetak izbjeglica, uglavnom žena s djecom. Stoga će spomenuti milodar ići u biskupijski fond za pomoć smještaja i života izbjeglica.

UPUTE ZA HODOČASNIKE

Za predstavnike obitelji iz drugih biskupija bit će mogućnost za okrjepu u postavljenom šatoru. Mjesta za parkiranje osigurana su za autobuse i za osobne automobile.

PRIJENOS

Prijenos subotnjeg programa bit će moguće pratiti na Youtube kanalu Varaždinske biskupije i Varaždinske televizije od 18 sati. U nedjelju će svečano euharistijsko slavlje prenositi Hrvatska televizija na Drugom programu, a preuzet će ga i Hrvatski katolički radio.

Označeno u