HRABRI ŽUPNIK Razbojnik naoružan nožem pokušao opljačkati trgovinu na Krku. Spriječio ga je - svećenik i odveo u župni ured

Razbojnik Marko Katalinić došao je u trgovinu u Malinskoj i oštrim skalpelom zaprijetio prodavačicama tražeći novac. Prisebni župnik prišao je čovjeku i oduzeo mu opasno hladno oružje, te ga poveo u župni ured gdje mu je dao 50 kuna.

Zbog izostanka optuženog Marka Katalinića (36), odgođen je u riječkom Županijskom sudu početak suđenja ovom nezaposlenom Zagrepčaninu koji se tereti da je prije godinu dana uz prijetnju skalpelom pokušao izvesti razbojništvo u prodavaonici u Malinskoj. Policija, kojoj je izdan dovedbeni nalog, da ga prisilno dovede na suđenje, izvijestila je da Katalinić nije pronađen na adresi stanovanja, piše Novi List.

Situacija je takva da se Katalinić zapravo ne bi trebao braniti sa slobode, jer mu je ranije određen istražni zatvor i izdana tjeralica za njim, ali to još uvijek nije realizirano. Suđenje je odgođeno do daljnjeg, dok se Katalinić ne pronađe i smjesti u zatvor i tako osigura njegova prisutnost na raspravi.

Razgovor s pljačkašem

Katalinić bi ipak prije ili kasnije trebao sjesti na optuženičku klupu zbog pokušaja razbojništva što se odigrao 15. travnja prošle godine, oko 8 sati, u marketu Trgovina Krk, smještenom nasuprot crkve i župnog dvora župe Dubašnica. Nesuđeni pljačkaš se optužnicom riječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti da je uperio skalpel prema prodavačici i zatražio da mu preda novac, prijeteći: »Ovo je pljačka! Daj mi novac, ubit ću te!« Slučaj je intrigantan po tome što je pljačku spriječio lokalni župnik, koji je u kritičnim trenucima iskazao hrabrost i staloženost. Kada je shvatio što se događa, ušao je u prodavaonicu i oduzeo skalpel razbojniku.

Ovaj hrabri župnik saslušan je u istrazi, ispričao je da je te nedjelje u jednom trenutku dotrčala prodavačica iz susjedne prodavaonice, te uplašeno vikala: »Mulac nam prijeti nožem! Pljačkaju nas!« Odmah je otišao do trgovine i u njoj uočio napadača sa skalpelom u ruci, uperenim prema prodavačici. Svjedok se prisjetio da je vidio mladog muškarca koji se tresao, dok je prodavačica stajala nepomično pored blagajne, a razmak među njima mjerio se centimetrima. Župnik je na ispitivanju u istrazi kazao da je čuo prodavačicu kako govori razbojniku da će mu dati novac. Muškarac sa skalpelom nije pak ništa govorio, već je samo držao hladno oružje s oštricom usmjerenom prema prodavačici.

Župnik se razbojniku obratio riječima da pusti nož, da će mu dati 50 kuna, ako mu treba novac. Ponovo je od pljačkaša zatražio da pusti nož, a potom ga uhvatio za ruke i – sam mu uzeo skalpel. Razbojnik ga nije napadao kada mu je uhvatio ruku u kojoj je držao skalpel, ali je hladno oružje čvrsto držao u ruci.

Župnik je ispričao da je nakon oduzimanja skalpela mladog muškarca izveo iz prodavaonice i s njime otišao u župni ured. Po riječima svjedoka, u župnom uredu je s razbojnikom proveo 10-15 minuta u razgovoru.