Inicijativa "Svjetlom protiv tame" 100 dana svakodnevno moli krunicu pred zadarskom katedralom

"Kad vam sve uzmu, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači!" rekao je hrabri hrvatski pastir, blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

To iskustvo, ruku sklopljenih na molitvu, u vremenu kada nam toliko toga uzimaju, već sto dana žive molitelji inicijative 'Svjetlom protiv tame' na trgu ispred katedrale sv. Stošije u Zadru.

Bl. Alojzije Stepinac proveo je 1874 dana u lockdownu, u izolaciji zatvora u Lepoglavi, progonjen, mučen, lažno i nepravedno osuđen.

Progoni, nepravde, laži i osude nisu 'povlastica' samo nekog, jednog vremena. Manifestiraju se na razne načine i pod različitim nazivima pojavljuju u svakom vremenu, pa i našemu koje se naziva koronakrizom.

Zlo može imati stotinu jezika i zavodljivih nastupa. Za oduprijeti mu se, mi se odlučujemo za jedan govor i nastup, kroz stoljeća potvrđen i provjeren, predan nam u tradiciji Crkve i kršćanske vjere – za molitvu!

I to ne bilo kakvu molitvu. Ne izričemo naše strahove i umovanja, nego molimo krunicu - božanski 'ustroj' Očenaša koji nam je Isusova osobna ostavština i Zdravomarija kojom je pozdravljena Najveća među ljudima koja je na svijet donijela Spasitelja. Po krunici zadarski molitelji predaju se Majci, Gospi, Ženi kojoj je oduvijek pridržano da satire glavu Zmiju i pobjeđuje Zmaja. Bog nam u svome Milosrđu šalje svoju moćnu Veleposlanicu, a našu zagovornicu – Majku Mariju.

U Fatimi je Gospa rekla da se s molitvom krunice mogu zaustaviti ratovi i promijeniti svijet, promijeniti, na ovom svijetu od zlih ljudi, zacrtani smjer povijesnih zbivanja.

Isto je Majka ponovila kao Kraljica Mira u Međugorju – postom i molitvom može se mijenjati tijek povijesti, može se sunovratiti Zlo koje ne podnosi najuzvišenije Božje tragove na zemlji – Njegova stvorenja, nas ljude, besmrtne duše. Nas, živote u Vječnosti.

Sve svoje velike pobjede u srazu s daleko nadmoćnijim neprijateljima, hrvatski je narod kroz povijest nadmoćno pobjeđivao prebirući zrnca krunice. Vapili su naši preci Bogu stavljajući se u Majčine ruke, Nju moleći oslobođenje od ugroza i napada svake vrste.

Čine to molitelji u Zadru već sto dana ispred zadarske katedrale, svaki dan, ustrajno.

Broj molitelja svih generacija ispred katedrale sv. Stošije varira - ali odluka neprekinutog dolaska, bdjenja, lanac nakana u suosjećanju s boli i trpljenjima svijeta uslijed koronakrize je nepokolebljiva.

Duhovna povezanost molitelja i molitelja s domovinom i svijetom, ne prekida se više od sto dana.

Bila kiša, bura ili hladnoća, bila divna, vedra noć polu ili punog mjeseca, u srcima molitelja svijetli Ona – Žena od Boga izabrana za posebno teške 'operacije'. A u duši, sigurnost u Gospino obećanje da njeno Bezgrešno srce pobjedonosno trijumfira.

Susret započinje krunicom Krvi Kristove, čašćenjem presvete Krvi našega Otkupitelja koji je na sebe preuzeo i već pobijedio sva zla ovoga svijeta, do kraja vremena.

Zazivanjem Isusove Krvi koja nam je vječni život darovala, ispovijedamo vjeru u tu cijenu našeg otkupljenja - Krv Kristova je naša zaštita, štit naše pobjede i pobjednica zlih duhova.

Zatim se mole otajstva Gospine krunice od dana. Moli se zagovor zadarskih svetih zaštitnika i svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela, predvodnika nebeske vojske. Jer svako vrijeme, pa i ovo koronakrize, nije samo tjelesna borba – nego nadasve borba duhova.

Molitveni susret ispred zadarske katedrale molitelji zaključuju zajedničkom molitvom posvete svijeta Bezgrešnom Srcu Marijinu, koju su izricali i svijet Gospi posvećivali pape sv. Ivan Pavao II., Pio XII., Pavao VI., a 2013. g. i papa Franjo.

Molitva je u svakoj svojoj riječi toliko aktualna za sadašnji trenutak. Pokazuje kako ju je Duh Sveti ispisao za svako vrijeme, pa i ovo naše. Prati uzdahe i ovog naraštaja čovječanstva, kojemu se zatire duhovno i tjelesno dostojanstvo Božje stvorenosti, a u ljudima se nastoji potisnuti i ugušiti glas čiste i dobre savjesti, plemenitog razuma, razboritosti i mudrosti.

No, protiv pakosnih i oholih naravi pojedinaca i vladara ovoga svijeta koji izobličuju te božanske darove čovjeku, molitelji ispred zadarske katedrale svaku večer posežu za nadnaravnim 'sredstvom' i Duhom kojemu sva vlast pripada, pred čijim će se Licem pokloniti i pred njegov Sud ničice pasti svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika.

„I svaki će jezik priznati – Isus Krist jest Gospodin – na slavu Boga Oca“ jamči nam apostol Pavao.

Mi tu budućnost priznajemo i izričemo već sada, ovdje na zemlji. U trenucima totalitarnog zamračenja svijeta i umova, mi biramo biti u prisutnosti Svjetla i sa svijećom u rukama – krunicom. Njen je veliki molitelj i promicatelj bio i bl. Alojzije Stepinac. To se vidi i iz njegove propovijedi ‘Krunica je naša snaga i naša utjeha’, koju je održao u crkvi Kraljice Svete krunice 1. listopada 1944. godine.

U okovima onoga vremena, blaženi kardinal Stepinac proročki je, za svako vrijeme poručio: “I mi smo, dragi moji vjernici, uzeli to oružje u ruke, da baratamo njime na poseban način, za obranu svojih duša, za obranu kršćanskog poretka u našoj dragoj Hrvatskoj, za obranu kršćanskog poretka u svijetu, bez kojega zemlja postaje pakao.

Pozvali smo sve naše vjernike u Zagrebu, da se prihvate tog moćnog oružja, pozvali smo sve naše vjernike čitave nadbiskupije… Pozvali smo ih, jer u svetoj krunici vidimo takvo oružje, da je nemoguće da ne bi iznijeli pobjedu nad svim onim zlima u svijetu, ako to oružje, svetu krunicu budemo svaki dan držali u ruci i njime se dostojno služili, tj. toplo i srdačno molili.

U toj nas našoj vjeri utvrđuju riječi Pape Lava XIII. u enciklici 'Adjutricem populi', gdje kaže: „Nemoguće je, da često i ozbiljno razmišljanje ovih tajna (života Isusova) ne bi Blaženu Djevicu Mariju ispunilo najvećom radošću i da ju kao najbolju od svih majki ne bi sklonulo na blagost prema ljudima.“

Počnite je, dakle, žarko i revno moliti. Nastavite je žarko i revno zazivati u svakoj pojedinoj obitelji. Ako to cijela naša draga Hrvatska učini, nema se čega bojati”.

Hvala dragom kardinalu Stepincu na poticaju koji nam potvrđuje da smo na dobrom putu.

Donosimo vam i posvetu svijeta Bezgrešnom Srcu Marijinom. U ovim teškim vremenima za tolike ljude i narode, potičemo vas, zapalite svjetlo i ovom molitvom. Vrijeme koronakrize je stranputica, vrijeme puno podmetanja, laži i raznih vrsta umiranja.

Mi naše borbe predajemo najvećoj Vojnikinji ikad, Majci Mariji koja je na svijet donijela Put, Istinu i Život – blago a snažno!

(Molitvena inicijativa "Svjetlom protiv tame)

Posveta Bezgrešnom Srcu Marijinom

O Majko pojedinaca i naroda, ti koja poznaješ sve patnje i nade, ti koja imaš majčinsku svijest o svim borbama između dobra i zla, svijetla i tame, koji pogađaju suvremeni svijet, prihvati vapaj koji mi, potaknuti Duhom Svetim, izravno upućujemo tvojem Srcu.

Prigrli s ljubavlju Majke i Službenice Gospodnje ovaj naš ljudski svijet koji povjeravamo i posvećujemo tebi, jer smo puni brige za zemaljsku i vječnu sudbinu pojedinaca i naroda. Na poseban način ti povjeravamo i posvećujemo sve one pojedince i narode koje posebno treba povjeriti i posvetiti.

„Pribjegavamo tvojoj zaštiti, sveto Majko Božja“, nemoj prezreti naše molbe u času potrebe.

O Bezgrešno Srce! Pomozi nam da pobijedimo prijetnju zla koja se tako lako ukorijeni u srca današnjih ljudi, čiji nemjerljivi učinci već sada opterećuju suvremeni svijet i čini se da nam zaprečuje putove prema budućnosti! Od gladi i rata, izbavi nas! Od nuklearnog rata, od nesagledivog samouništenja, od svake vrste rata, izbavi nas! Od grijeha protiv ljudskog života od samog začetka, izbavi nas! Od mržnje i ponižavanja dostojanstva djece Božje, izbavi nas! Od svake vrste nepravde u društvu, kako nacionalnog tako međunarodnog, izbavi nas! Od spremnosti za kršenje Božjih zapovijedi, izbavi nas! Od pokušaja da u srcima ljudi ugušimo samu Božju istinu, izbavi nas! Od gubitka svijesti o dobru i zlu, izbavi nas! Od grijeha protiv Duha Svetog, izbavi nas! Prihvati, o Majko Kristova, ovaj vapaj opterećen svim patnjama pojedinaca, opterećen svim patnjama naroda. Pomozi nam sa snagom Duha Svetoga pobijediti sav grijeh, pojedinačni grijeh, i grijeh cijeloga svijeta, u svim svojim oblicima. Neka se još jednom u povijesti svijeta otkrije beskrajna spasiteljska snaga otkupljenja, snaga milosrdne ljubavi! Neka to zaustavi zlo! Neka preobrazi savjest! Neka tvoje Bezgrešno Srce svima otkrije svijetlost nade!

Označeno u