MUŠKARCI NA KOLJENIMA S KRUNICOM - U PET HRVATSKIH GRADOVA

Sve češće su molitvene grupe ili udruge vjernika - muškaraca koji se okupljaju prve subote u mjesecu i javno svjedoče svoju vjeru moleći krunicu na ulicama svojih gradova. Ideja je to koju je započeo poljski svećenik salezijanac vlč. Dominik a Chmielewski okupivši muškarce u više država svijeta u pokret nazvan „Marijini ratnici“.

Ove subote, 8. listopada 2022. u organizaciji GLOBAL MEN'S ROSARY CRUSADE, po prvi puta javna molitva muškaraca koji mole krunicu održala se na globalnoj razini. U ovoj svjetskoj muškoj borbi s krunicom u ruci učestvovali su muškarci s pet kontinenata, iz više od 30 zemalja.

U Hrvatskoj je molitva održana u pet gradova, Splitu, Metkoviću, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Zagrebu. U Zagrebu se na Trgu bana Jelačića okupilo oko tri stotine muškaraca.

Javna molitva krunice u Hrvatskoj molila se na sljedeće nakane:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.

2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.

3. Za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.

4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.

5. Za beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.

6. Za duše u čistilištu.

Na pitanje koliko je ova inicijativa važna za Hrvate i građane grada Zagreba, jedan od sudionika je naglasio: “Isto kao rat 1991.! Tada smo se borili protiv jednog neprijatelja. Trideset godina kasnije smatram se još većim vojnikom i ratnikom za Mariju.”

“Došao sam zato što doživljavam da je, osim potreba domovine, potrebno da se mi, muževi, zaista učvrstimo u vjeri i da to hrabro prenosimo na sve naše obitelji i društvo u kojemu živimo.”

“I inače često molim krunicu. Mislim da je lakše kad se vidi druge da mole krunicu, pogotovo kad muškarci zajedno mole. To je lijep primjer da možemo svi zajedno moliti za nešto konkretno i nešto dobro.”

Ne zaboravimo da su i sveci savjetovali ovakav način svjedočenja vjere u javnosti. I sestre Majke Tereze npr. kad idu na apostolat, u posjet bolnicama, zatvorima, domovima – prolaze ulicama s krunicama u ruci.

Važna je zajednička molitva – to nam i Isus govori kad kaže: “Gdje su dvojica ili trojica u moje ime sabrana, tu sam ja među njima!” No, naravno, osim zajedničke postoji i osobna molitva Bogu, u tišini svoga srca, u skrovitosti. Oni koji nisu za ovakva javna svjedočenja vjere neka mole privatno, ali neka barem ne govore protiv onih koji mole i javno, jer moguće da ne znaju moć zajedničke molitve krunice. I neka se sjete da ima sve više onih koji bi htjeli, kao nekad, otjerati Crkvu u sakristije, da se moli samo u skrovitosti.

Hvala svima onima koji se i na ovaj način bore za obitelj i Domovinu!

Sjećajmo se kako je Gospa nekad obranila Europu (7.10.1571. u bitci kod Lepanta) – preko zajedničke molitve krunice.

I molimo. Tko privatno, tko javno.

medjugorje-info.com

Označeno u