'O Sveče Veliki' u obradi Evangelizacijske zajednice Sveti Duh

Već četvrtu godinu zaredom Centar za promociju duhovnih zvanja franjevaca konventualaca, u suradnji sa župama Svetog Antuna Padovanskog na Svetome Duhu i Svetog Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela, organizira Hod mladih svetog Antuna (Antunovski hod mladih). Ove godine Hod će se održati 11. lipnja s početkom u 13 sati, u prostoru vanjskoga svetišta u Sesvetskim Selima. Više o samom programu Hoda pročitajte na plakatu.

4-antunovski-hod-plakat.jpeg

Kako bi evangelizacijski karakter Hoda dopro do što većega broja vjernika, a osobito mladih, Evangelizacijska zajednica Sveti Duh, na inicijativu fra Stjepana Brčine OFMConv, voditelja Centra za promociju duhovnih zvanja franjevaca konventualaca, preradila je i snimila pjesmu sv. Antunu “O Sveče Veliki” autora p. Domenica Stelle. P. Domenico Stella OFMConv. (1881 – 1956.) vrhunski glazbenik i umjetnik, glazbenu je izobrazbu stekao diljem Italije, ali i šire. Osobito je vješto stapao novije glazbene oblike i izražaje u liturgijskoj i duhovnoj glazbi s tradicionalnima. Godinama je bio voditelj jedne od najvažnijih glazbenih institucija u talijanskoj Crkvi „Cappella musicale d'Assisi“. Autor je brojnih glazbenih djela duhovne i svjetovne tematike te je upravo velika radost da se u duhu p. Domenica, obradila i osuvremenila čuvena himna posvećena Svecu čitavoga svijeta: „O Sveče Veliki“ koju pjeva mnoštvo različitih jezika diljem svijeta.

Glazbenu i tekstualnu obradu, prilagodbu i aranžman potpisuju Iva Smojver, Mateja Bunčić i Filip Panza te višestruko nagrađivani producent Goran Kovačić. Video za pjesmu snimao je Josip Ninković. a videoprodukciju i montažu potpisuje Ivan Ojdanić.

„O Sveče Veliki“ tradicionalna je pjesma u čast sv. Antuna koja se uoči Svečeve svetkovine redovito radosno pjeva, osobito utorcima na zagrebačkome Svetome Duhu, ali i diljem svijeta. Pjesma je izrazito pjevna, pa se lako uči i svi ju pjevaju. Podsjetimo, prošle godine su članovi zajednice zajedno s fra Ivanom M. Lotarom, OFMConv. napisali i uglazbili himnu Antunovskog hoda mladih „Da Njegovi budemo“. Radosno iščekujemo 11. lipnja, kada će se obrada pjesme „O Sveče Veliki“ oriti od Sesvetskih Sela, preko zagrebačke Dubrave i Trga bana Josipa Jelačića, sve do Svetog Duha. I zato, odani i pobožni svetome Antunu, možemo još samo dodati: „Gle, padoh pred tobom na obraz svoj; o sveti Antune čuj vapaj moj!“